Salon/Oturma Odasında Çocuğunuzu Bekleyen Tehlikeler

Tüm aile tarafından müşterek olarak kullanılan oturma odası veya salon evin önemli bir yeridir. Ebeveynlerin dinlenme yeri olan oturma odası aynı zamanda çocuklar için de oyun ve eğlence alanıdır. Bu alanın değişik amaçlar ile kullanılıyor olması çocuklar için burayı önemli bir kaza alanı haline getirmektedir. Bu alanı da özel güvenlik önlem ve düzenlemeleri ile tasarlamak çok önemlidir. Emeklemeye başlamadan, ortalama 6 aylık olmadan önce gerekli güvenlik önlemlerini almanız önerilir.

Salon/ Oturma Odasındaki Tehlikelere gelince;

- Düşme, yaralanma
- Yanıklar ve yangın
- Elektrik çarpması
- Boğulma

Salon/Oturma Odası Güvenliği için Öneriler ve Düzenlemeler ise;

- Çocuğun, duvara asılı elemanlara, raflara ve mobilyaların üzerine tırmanarak çıkmaya çalışması sonucu devrilmelerini önlemek için bu eşyaların uygun şekilde özel güvenlik ürünleri ile duvara sabitlenmelidir.
- Sarsıntı ile düşüp kırılacak vazo gibi kırılacak eşyaların bulunduğu yere sabitlenmelidir.
- Konum olarak mutfaktan görülebilecek şekilde tasarlanması tavsiye edilir. Bu, çocukların denetimi açısından önemlidir.
- Mobilya ve geçiş alanlarının konduğu bölgeler dışında çocuklara makul ölçüde oyun alanı bırakılmalıdır.
- 90 cm’ in altındaki yükseklikte bulunan mobilya ve eşyaların keskin köşeli olmamasına dikkat edilmelidir. Eşyaların keskin köşe ve kenarlarına özel çocuk güvenliği için yapılmış köşelikler takılmalıdır.
- Çocukların tırmanıp düşmelerini engellemek için, mobilyalar, pencerelerin önüne yerleştirilmemelidir.
- Tüm duvara monte edilen aparatların ve rafların çocuğun üstüne düşmeyecek şekilde, sağlam olarak monte edilmelidir.
- Cam mobilya, kapı ve alçaktaki pencereler için güvenlikli lamine veya temperli cam ya da pleksiglas kullanılması veya kırılsa bile dağılmasını önleyen cam güvenlik filmi yapılmalıdır.
- Salon/ oturma odası ve mutfak konumlarının çocuğu denetleme açısından uygun konumda olmalıdır.
- Çocuğun eşyaları alçak, ebeveynlerin eşyaları ise üst raflarda olmalıdır.
- Ağır objeler (vazo gibi), çocuğun ulaşacağı yerlere konmamalıdır.
- TV, video, müzik seti gibi elektronik ev aletleri tercihen çocukların erişemeyeceği yerlerde olmalıdır. Yâda ulaşabileceği yerde ise özel güvenlik elemanları ile(Örn: pleksiglas koruyucu) ile kapatılmalıdır.
- Odadaki pencerelerin camlarında pervaz yüksekliği 150 cm’ in altında olan tüm pencereler, 10 cm. den fazla açılmasına izin vermeyecek şekilde, çocuğun açamayacağı şekilde pencerelere monte edilmiş, acil durumlarda yetişkinler tarafından kolayca çıkarılabilecek konumda özel çocuk güvenlikli pencere kilitleri monte edilmelidir. Pencere önüne herhangi bir mobilya veya eşya konulmamalıdır.
- Sıcaklık veren aydınlatma ampullerinin, çocuğun ulaşamayacağı şekilde olmasına dikkat edilmelidir.
- Çocukların küçük objeleri bulup, yutmalarını önlemek için zeminin daima temiz ve süpürülmüş olmasına dikkat edilmelidir.
- Dolap, kitaplık gibi yüksek olan ev eşyaları ile aynalar, TV’ leri deprem sebebiyle oluşacak sarsıntıdan düşmemesi için duvara özel güvenlik aparatları ile monte edilmelidir.
- Çiçek ve yaprakları zehirli olabilecek bitkiler evde bulundurulmamalıdır. Bunları çiçekçilerden öğrenilmeli, ev dışına çıkarılmalıdır. Saksı içindeki toprakları çocuğun, ağzına alıp boğulma veya zehirlenme riskini engellemek için saksı içine (toprağın üst kısmına) özel koruyucular konulmalıdır.
- Çay, kahve gibi sıcak içecekler, çocukların ulaşabileceği şekilde masa veya sehpanın üzerinde bırakılmamalıdır. Çocuğun çekip üstündekileri düşürebileceğinden masa örtüsü kullanılmamalıdır.
- Çocuğun koşup, çarpabilme ihtimali olan duvar ve kolonların keskin kenarları korumalı hale getirilmelidir.
- Çivi, makas gibi malzemeler kullanıldıktan sonra çocuğun kendisine zarar vermemesi için hemen yerine, çocuğun ulaşamayacağı bir yere kaldırılmalıdır.
- Kullanılan bazı dekoratif malzemeler, bozuk para gibi küçük objeli koleksiyonlar. Çocukların onları ağızlarına alıp, boğulmalarına sebep olabileceğinden kilitli yerlerde veya onların ulaşamayacağı yerlerde sergilenmelidir.
- Eve gelen misafirlerin çantasında taşıdığı bozuk para gibi küçük objeler, ilaç ve tırnak parlatıcıları gibi zehirlenme etkisi yapabilen kimyasallar ve tırnak bakım seti, cımbız gibi kesici metal eşyalar, çocuklar için tehlikelidir. Bu gibi çantalar, çocukların ulaşamayacağı yerlere konmalı veya çocuğun açamayacağı şekilde kapalı tutulmalıdır.
- Sehpalar cam panellerden oluşuyorsa bunlar çocuk tarafından kırılıp yaralanmalara sebep olabileceğinden pleksiglas paneller ile değiştirilmeli veya tamamen kaldırılmalıdır.
- Acil durumlarda gerekebilecek telefon numaraları (yangın, polis, ambulans, zehir danışma merkezi gibi) ile önemli sağlık bilgilerini (kan grubu, hastalık ve sürekli kullanılan ilaçlar) telefonun yakınına (kolayca bulunabilecek bir yere) konulmalıdır.
- Dokunup ve üzerlerine düşüp yanmalarını önlemek için radyatör ve diğer ısı kaynaklarının önlerine, özel güvenlik bariyeri konulmalıdır.
- Özellikle şömine alanı, devamlı kontrol edilmesi gereken bir yerdir. Çocuklar şöminelerin sıcak ve yakıcı olduğunu unutabilmektedirler. Bu sebeple bu husus daima dikkate alınmalıdır. Şömine yanarken çocuk asla o alanda yalnız bırakılmamalıdır. Şöminenin önü çocuk tarafından çekilemeyecek şekilde bir koruyucu ile kapatılmalıdır. Şömine mermerinin keskin kenarlarını çocuğun çarpıp kazaya uğramasını engellemek için özel kenar ve köşe koruyucuları ile kaplanmalıdır.
- Çocuğa, evde kaygan zeminde kaymayı önlemek için, çorap yerine kaymayan ayakkabı ve terlik giydirilmelidir.
- Halı ve kilimlerin kaymasını önlemek için, bunların altına özel kaymayı önleyen malzemeler kullanılmalıdır.
- Ellerini, parmaklarını sıkıştırmaması ve merdiven gibi kullanıp üzerlerine tırmanmaması, içindeki cam, porselen gibi kırılacak eşyaları veya kendisi için tehlikeli olabilecek maddeleri almamaları için çekmeceler ve dolapları özel çocuk güvenlik kilitleri ile güvenli hale getirilmelidir.
- Dolap, çekmece gibi eşyaların açma kapama kulplarını özellikle küçük, yuvarlak olanları çocuğun boğulmasına sebep olabileceğinden, bunların çok iyi monte edilmiş olmalı, zaman zaman bunların gevşeyip gevşemediği kontrol edilmelidir.
- Düşmelerin önemli sebeplerinden biri olan tekerlekli bebek yürüteçleri kullanılmamalıdır.
- Elektrik çıkışlarına priz kapakları kullanılmalıdır.
- Kapının kapanmasını önleyecek çocuk güvenliğine uygun özel parmak koruyucu aparatlar takılmalıdır.
- Tüm duvara monte edilen aparatların ve rafların çocuğun üstüne düşmeyecek şekilde, sağlam olarak monte edilmelidir.
- Boğulmayı önlemek için perdelerin ve jaluzilerin açma kapama iplerinin çocuğun ulaşamayacağı yükseklikte olması temin edilmeli veya özel güvenlik aparatları ile ipler çocuğa zarar vermeyecek şekilde tasarlanmalıdır.
- Kapılar içeriden kilitlenmemeli ve içeride kalınması hali gibi tehlike anlarında dışarıdan açılabilir olmalıdır anahtar üzerinde tutulmamalıdır.

Çocuk Güvenlik Uzmanı Arzu Birinci

Konular