Yaz Hamilelerine Özel Rahatlatıcı Öneriler

YAZ HAMİLELERİNE ÖZEL RAHATLATICI ÖNERİLER


Hamileliği sıcak yaz günlerine denk gelen anne adaylarının rahat bir gebelik geçirmesi için sıvı kaybına çok dikkat etmeleri gerektiğini belirten Medical Park Elazığ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Remzi Atılgan, basit ama etkili tavsiyelerde bulundu: Günde en az üç litre sıvı alın. Öğlen saatlerinde korunmasız dolaşmayın, rahat ve hafif giysiler ile düz ayakkabılar tercih edin.
Medical Park Elazığ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Remzi Atılgan, yaz hamileleri için önerilerde bulundu:

Düz Ayakkabı Tercih Edin
Gebelikte artan vücut ısısı nedeniyle yaz ayları gebeleri daha fazla etkilemektedir. Gebelerin gün içerisinde özellikle sıcaklığın yoğun olduğu öğlen saatlerinde korunmasız olarak dolaşmamaları, ayrıca rahat ve hafif giysiler, düz ayakkabılar tercih etmeleri gerekmektedir.

Şapkasız Çıkmayın
Gebelikte vücuttan salgılanan bazı hormonlar, güneş ışınlarına karşı cildin hassasiyetini artırmakta ve özellikle yüzde, karında ve meme başı çevresinde kahverengi lekelerin oluşmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle gebeler, güneşten korunmak için geniş kenarlı şapkalar ve güneş gözlüğü takmalıdırlar. Güneşlenmek için sabah ve öğleden sonraki saatler tercih edilmelidir.

Süt ve Meyve Suyu İçin
Yaz aylarında terleme ile kaybedilen mineral ve su eksikliğinin giderilebilmesi için bol miktarda sulu gıdalar ve su tüketilmeli. Bir gebe, günde en az 3 litre civarında sıvı almalıdır. Ağır ve bol yağ içeren yiyecekler yerine, hafif yiyecekler, sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Süt ve süt ürünleri, su ve taze sıkılmış meyve suları sıvı açığını gidermek için idealdir.

Yiyeceklerin Temizliğine Dikkat!
Yaz aylarında yiyeceklerin bozulmasının daha kolay olacağı düşünülerek, meyve ve sebzelerin bol su ile yıkanmasına özen gösterilmelidir. Hazır gıdalar yerine evde hazırlanan taze yiyecekler tercih edilmelidir.

En İyi Spor Yürüyüş ve Yüzme
Gebelik döneminde yapılabilecek en uygun spor yürüyüş ve yüzmedir. Egzersizler esnasında annenin kalp atım sayısı ve solunum sayısı artacağı için bebeğe oksijenli kan iletilmesinde artış olur; bu da bebek için faydalıdır. Hijyenik şartlar taşıyan havuz ve deniz tercih edilebilir. Yüzme ile vücudun bütün kasları çalışır ve psikolojik rahatlama sağlar.

Aşırı Spor Bebeğe Zarar
Ancak aşırı ve anneyi yoracak derecedeki egzersizler, kaslara giden kan miktarını artırıp, bebeğe giden kan akımında azalmaya sebep olabileceği için, aşırı egzersiz yapılmamalıdır.

Pamuklu İç Çamaşır Giyinin
Sıcaklık artışı nedeniyle, yaz aylarında mantar enfeksiyonlarına sıkça rastlanmaktadır. Özellikle vücudun kıvrımlı bölgelerinde aşırı terleme olabileceği için, bu kısımların kuru tutulmaya çalışılmasına özen gösterilmelidir. Sık sık ılık duş yapılmalı ve sentetik çamaşırlardan ziyade pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Denize girerken özellikle ıslak mayo ile uzun süre kalmamaları vajinal enfeksiyonlardan korunmak için önemlidir.

Kimyasal Kozmetiklerden Kaçının
Vajinada yaşayan ve zararlı mantar ve bakterilerin çoğalmasını engelleyen faydalı bakteriler vardır. Şampuan, parfüm ve sabun gibi kimyasal maddeler buradaki faydalı bakterilerin yok olmasına sebep olabileceği için zararlı bakteri ve mantarlar çoğalır ve vajinal akıntı, kaşıntı ve enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle bu maddelerin kullanılmasından ziyade lavanta yağı içeren mendillerin kullanılması daha doğru olacaktır.

Hamam ve Saunadan Uzak Durun
Gebelikte hamam, kaplıca ve sauna gibi yerlerin kullanılması ve plajda güneşlenmek önerilmemektedir. Çünkü sıcak etkisi bebeğin gelişiminde zararlı etkilere sebep olabilir.

Yolculuk Öncesi Doktorunuza Danışın
Özellikle yaz aylarında sıcak basması, huzursuzluk gibi şikayetleri azaltmak için yatmadan önce ılık duş alınması önerilmektedir. Özellikle akşamları aşırı kalorili ve ağır yiyecekler yerine hazmı kolay olan ve daha hafif yiyecekler tercih edilmeli ve yemekten en az bir saat sonrasına kadar yatılmamalıdır.

Yolculuk Öncesi Doktorunuza Danışın
Herhangi bir riskin olup olmadığı doktorunuz tarafından bildirilmedikçe, dokuzuncu aya kadar yolculuk yapılmasının zararı yoktur. Ancak sık sık mola verilmeli ve mola yerlerinde yürüyüş yapılarak kan dolaşımı sağlanmalıdır.

Konular