Bebeğimin diş sağlığı için ne yapabilirim?

Bebeğinizin ilerde sağlıklı dişlerinin olmasını istiyorsanız diş bakımına süt dişlerinin çıkmaya başladığı 6 aylıktan itibaren başlayın.

Her bebekte farklılık gösterse de süt dişleri genellikle 6 aylıkken başlar. İlk önce alt kesici dişlerin sürmesiyle başlayan süt dişleri 2 buçuk 3 yaşında bütün süt dişlerinin çıkmasıyla tamamlanır. 3 yaşına ulaşan ve tüm süt dişleri çıkan çocuğun ağzında toplam 20 süt dişi yer alır.

Süt dişlerinin tamamlanma döneminde bebekte huzursuzluk hafif ateş iştah kaybı ilgili bölgede kızarıklık ve şişlik gözlenebilir.

Bebeğe ve anneye sıkıntılı anlar yaşatan bu dönemi en iyi şekilde atlatmak için diş kaşıyıcılarından yararlanılabilir. Diş kaşıyıcılarından daha iyi randıman almak için buzdolabında bir süre bekletildikten sonra kullanın. Bebeklerinin bu sorunlarını gidermek için pek çok annenin başvurduğu lokal anesaaaik madde içeren pomadlar ise etki sürelerinin kısa olması nedeniyle daha çok kullanılmalarından dolayı sakıncalıdır.

Süt dişleri neden önemlidir?
Sağlıklı kalıcı dişlerin en büyük garantisi sağlıklı süt dişleridir. Sağlıklı süt dişlerinin işlevleri arasında;
· Çocukların çiğneme işlemini sağlamak
· Altında bulunan daimi dişleri korumak
· Daimi dişlerin zamanında çıkması sayılabilir.

Süt dişleri bu işlevlerini yerine getirebilmek için ihmal edilmemeli ve belirli aralıklarla diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Süt dişlerinde çürük varsa dişin düşme zamanı göz önünde bulundurarak mutlaka gereken tedavi yapılmalıdır. Eğer süt dişleri tedavi edilmez ve zamanından önce çekilmek zorunda kalırsa kalıcı dişler çapraşık çıkar.

İlk diş bakımı
Bebeklerin ilk diş bakımı süt dişlerinin çıkmasıyla başlar. Anneler bebeklerinin ilk süt dişleri çıkar çıkmaz tüm dişlerinin temizlenmesine özen göstermelidir.

Diş temizliği bebekler 3 yaşına gelene kadar diş macunu kullanmadan yapılmalı. Tükürme becerisi geliştikten sonra da çocuklar için üretilmiş diş macunları kullanılmalıdır.

Diş hekimi ziyareti ise ilk süt dişinin çıktığı 6 aylıktan sonra başlar. İlk yaş gününden önce ziyaret edilecek diş hekimi diş sorunlarına karşı alınacak tedbirleri de kolaylaştırır. Ayrıca bu dönemde diş hekime yapılacak ziyaret diş hekimi korkusunun da önüne geçer.

İlk kalıcı diş
İlk kalıcı diş genellikle 6 yaş civarında görülür. Bu diş süt azılarının gerisindeki boşluktan süt dişi değişmeden çıkar.

1. büyük azı adı verilen bu dişin çıkma aşamasında çocuklar çürük yapıcı çikolata ve şekerli besinleri yoğun olarak tüketir. Üstelik bu yaş çocuklarında yeterli ağız hijyeninin sağlanması için gerekli olan el becerisi de gelişmemiştir. Çoğu aile süt dişi düşmeden çıkan bu ilk daimi dişleri süt dişi zanneder. Nasıl olsa değişecek düşüncesi ile ilk kalıcı dişlere tedbir almakta gecikir. Bu nedenlerden dolayı birinci büyük azı dişleri çok çabuk çürür.

İlk daimi dişleri çürük oluşumundan korumak için düzenli beslenme ve diş fırçalama alışkanlığını çocuklara erken yaşlarda kazandırmak gerekir. Ayrıca diş hekimi tarafından uygulanan koruyucu tedavilerle bu dişlerin bir ömür boyu çürüksüz olarak ağızda kalması mümkündür.

Koruyucu tedaviler nedir?
Koruyucu tedaviler; lokal flor ve fissür örtücü uygulamalarından oluşur.

Flor birçok besinde doğal olarak bulunan bir elementtir. Flor elementinin uygun dozda ve sürekli olarak ağız ortamında bulunması diş çürüğü oluşumunu engeller. Özellikle başlangıç halindeki çürüklerde diş minesinden kaybolan minerallerin tekrar kazanılmasını ve hasar görmüş diş dokusunun güçlenmesini sağlar. Diş hekimlerijel ya da cila şeklindeki flor preperatlarını lokal olarak uygular.

Fissür örtücüler diş yüzeyinde bulunan ve fissür denen girintilerin kapatılmasında kullanılan diş rengindeki dolgu maddeleridir. Diş çürüğü fırça kılları ile ulaşmanın mümkün olmadığı bu korunaklı alanlarda başlayarak gelişir. Fissür örtücü uygulaması ile diş yüzeyindeki bu girintiler kapatılarak temizlenebilen düz yüzeyler oluşturulur. Fissür örtücü uygulamaları dişin minesine yapıldığı için lokal anesaaaiye gerek duyulmaz ve dolgu işlemine göre daha az maliyetli işlemlerdir.

Konular