2011 yılı Mart ayı konuları

Akıntıya Dayanıklı Su Bitkileri

  • I.Akin

Sudaki akıntının rüzgâra benzeyen bir etkisi vardır. Yosun ve diğer deniz bitkileri, dalga ve akıntıların gücüne karşı koyabilecek şekilde yaratılmışlardır.

Sudaki bitkilerin, kara bitkileri gibi kalın ve odunsu bir gövdeleri yoktur. Ancak kayalara adeta yapışan kökleri oldukça sağlamdır. Esnek gövdeleri ve yaprakları sayesinde akıntının şiddetine göre dengelerini ayarlayabilirler.

Bu belirtilere dikkat!

  • bilim

Baş ağrısı, öksürük, yorgunluk, midede yanma ya da ağrı... Dikkat! Ciddiye alınmayan bu belirtiler çeşitli hastalıkların habercisi olabilir.

Hemen hepimiz bu tür sorunlarla karşılaşıyor ama yakınmalarımızı çoğu zaman göz ardı edip, hekime başvurmuyoruz. Oysa, her belirtinin dikkate alınması gerekiyor, aksi halde hastalığın teşhisi gecikebiliyor. Bu durumda da aslında basit yöntemlerle üstesinden gelinebilecek hastalıklar, tedavisi zor bir sağlık sorununa dönüşebiliyor, hatta hayatı tehdit bile edebiliyor.

Aile Hekimi Dr. Demet Karadenizli'ye göre önemsenmeyen belirtiler şu hastalıkların habercisi olabilir:

Kalp hastalıkları için 5 basit strateji

  • bilim

Dünyada ölümlerin nedeni olarak ilk sırada bulunan kalp hastalıklarını, alınacak basit önlemlerle engellemek mümkün.

ABD'nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Mayo Clinic'in internet sitesinde “Kalp Hastalıklarını Önlemenin Beş Stratejisi” adıyla yayımlanan makaleden derlediği bilgiye göre, bu beş “basit” strateji sigara, egzersiz, beslenme, kilo ve sağlık taraması şeklinde gösterildi.

Çocuklara Din ve Ahlak Anlatılırken Nelere Dikkat Etmeli

  • I.Akin

Dinsiz toplumlarda insanlar mutsuz, karamsar, saldırgan ve güvenilirlikten uzaktırlar. Bunun tek sebebi, çocuk yaştan itibaren alınan materyalist eğitimdir. Çevrelerinde gördükleri herşeyin kör tesadüfler sonucu oluştuğunu düşünürler. Yakınları ve kendilerinin ölümünü ise bir son, yani yok oluş zannederler.

Din eğitimi almayan çocuklar var oluşu ve ölümü anlayamadığı için ruhları boşlukta kalır. Din ise ruhun ilacıdır, tek şifa kaynağıdır.

Meteorda rastlanan 'Dünya tipi' bakteriler

  • bilim

NASA bilimcileri inceledikleri bir meteorda bakteriler tespit etiklerini, bunların Dünya'daki bazı bakterilerle büyük benzerlik taşıdığını iddia etti.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) görevli bir bilimadamının araştırması, uzaydaki yaşamın, Dünya'da bildiğimiz yaşamla benzer özelliklere sahip olabileceğini gösterdi.

NASA'nın Marshal Uzay Uçuş Merkezi'nde çalışan astrobiyolog dr Richard B. Hoover, dünyada bilinen az sayıdaki göktaşının bulunduğu Sibirya, Alaska ve Antarktika gibi uzak bölgelerdeki meteoritler (göktaşları) üzerinde yaptığı araştırmasının sonuçlarını Journal of Cosmology dergisinin mart sayısında yayınladı.

Hafıza hücresini ürettiler!

  • bilim

ABD'li bilimadamları, laboratuvar ortamında ''nöron'' adı verilen hafıza hücrelerini üretmeyi başardı. Alzeimer için umut olacak çalışma sayesinde hafıza kaybı olan kişiler yeniden hafızalarına kavuşacak.

ABD'nin Chicago kentindeki ''Northwestern University Feinberg School of Medicine'' adlı tıp okulundan Dr. Jack Kessler ile Kessler'in laboratuvarındaki eski bir doktora öğrencisi olan Christopher Bissonnette tarafından yapılan bilimsel araştırma '' Stem Cell'' adlı dergide yayımlandı.

Kessler, dergide, yeni ürettikleri nöronları farelere naklettiklerinde bu hücrelerin normal şekilde fonksiyon gösterdiklerini gözlemlediklerini ifade etti.

NASA uydusu düştü!

  • bilim

NASA, dünya gözlem uydusu Glory'yi taşıyan Taurus XL roketinin yörüngeye ulaşamadığını bildirdi.

Vandenberg Hava Üssü yetkilileri, NASA'nın Glory uydusunu taşıyan Taurus XL roketinin bugün saat 12.10'da üsten fırlatıldığını belirtirken, NASA'dan yapılan açıklamada, roketin üzerindeki koruyucu kabuğun fırlatılıştan sonra uydudan ayrılmadığı kaydedildi. Uydu, Antarktika yakınlarında okyanusa düştü.

Glory uydusu iklime etki eden etmenler hakkında yeni veriler toplamak üzere Kaliforniya’dan havalanmıştı. Bundan tam altı dakika sonra yetkililer ciddi bir problemin farkına vardı. Roketin fırlatıcısının üstünde bulunan ve uyduyu koruyan kaplama kısmı tam olarak ayrılmamıştı. Uyduyu taşıyan füze, bir süre sonra düştü.

Gizli UFO dosyaları açıklandı

  • bilim

İngiltere’de bugüne kadar gizli tutulan UFO dosyaları gün ışığına çıktı. Dosyalarda pek çok UFO ihbarı ve fotoğraf yer alıyor.

Daily Mail'in haberine göre, ortaya çıkan belgelerde, bütün batının soğuk savaşla ve Sovyetlerin nükleer füzeleriyle uğraştığı 1970'lerde İngiltere'nin gözü dünya dışı yaşamı aramak için gökyüzündeydi ve bu dönem UFO gözlemlerinin altın çağıydı.

İçişleri Bakanlığı 1979 Nisan'ında polis, itfaiye ve meclisin bir nükleer uydu düşmesi durumunda yapması gerekenleri belirten bir rehber yayınladı. Rehberde adı geçen 'nükleer uydu' aslında UFO yerine kullanılan bir koddu.

Tıbbi bitkileri doğru kullanma rehberi!

  • bilim


Bitkilerin yerel bilgilerini derleyen bilim dalına ‘etnobotanik’ deniyor. Etnobotanik, bitkiler ve insanlar arasındaki kültürel unsurları inceliyor.

Ülkemiz, bitki türü zenginliği açısından oldukça cömert bir floraya sahip. Yaklaşık üç bin kadar kadar bitki, yeryüzünde sadece Türkiye’de yetişiyor. Bitkilerin bu kadar çeşitli olması, bitki bilgeliğini doğurdu. Aynı bitki farklı yörelerde farklı şekillerde kullanılabiliyor. Bitkilerle ilgili bilgelik daha çok yerel kaynaklardan derleniyor.

Gelibolu ve çevresi


Ahlat otu: Yaprakları ve meyveleri ezilerek böcekle yılan sokmalarında kullanılıyor.

Güneş'in lekeleri neden kayboldu?

  • bilim


Hintli gökbilimciler, Güneş'in üzerindeki lekelerin iki yıl boyunca kaybolmasının sebebini bulduklarını düşünüyorlar.

1913 yılından beri rekor düzeyde sakin olan Güneş'in üzerinde 2008 ve 2009 yıllarında hemen hemen hiç leke gözlenmedi. Bu dönemde ayrıca Güneş'in 11 yıllık döngüsünün sonundaki en yüksek faaliyet seviyesinde olması da bilimadamlarını bir o kadar şaşırtıyordu.

Güneş'te büyük bir manyetik yoğunluğa sahip lekeler, aslında yüzeye çıkan elektrik yüklü parçacıklar olan plazmalar.

Bu plazmalar Güneş'in yüzeyinde Dünya'daki okyanuslarınkine benzer akıntılar gibi durmaksızın hareket halinde bulunuyor.

Şekerlemenin faydaları nelerdir?

  • bilim


ABD’de yapılan bir araştırma, gün içinde yaklaşık bir saat uyumanın kalbi koruduğunu ortaya koydu.

İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Pensilvanya’daki Allegheny Üniversitesinden bir grup bilim adamı, araştırmaya katılan 85 sağlıklı üniversite öğrencisinden önce uyku kalitelerine yönelik bir form doldurmalarını istedi. Karmaşık bir zihin egzersizinin ardından katılımcıların kan basınçlarını ölçen bilim adamları, her vakanın tansiyonlarının ve kalp atış hızlarının farklı seviyelerde de olsa arttığını tespit etti.

Daha sonra katılımcıları iki gruba ayıran bilim adamları, ilk gruptakilerden 1 saat kadar şekerleme yapmasını istedi,; ikinci gruptaki katılımcıların ise gün içinde uyuması yasaklandı.

Kadınların da penis boyu takıntısı var!

  • okur

Normal ölçülerini bilmeden bu konuyu kompleks yapan erkeklerin sayısı her geçen gün artıyor.

Penis boyu takıntısının erkeklerin cinsel yaşamını olumsuz yönde etkilemesi ve bu konuda gelen yüzlerce soru üzerine Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED); “Penis Boyu Takıntısı” konusunda bir basın açıklaması yaptı. Toplumsal çalışmaları ve basın açıklamalarıyla ülkemizde gündem yaratabilen CİSED'in basın açıklamasından işte çok çarpıcı başlıklar:

Penis boyu takıntısı sadece erkeklerde değil kadınlarda da var

Normal ölçülerini bilmeden bu konuyu kompleks yapan erkeklerin sayısının her geçen gün artığına dikkat çeken CİSED Genel Başkanı Dr. Cem Keçe; “Geçmişten bugüne kadar, çok yanlış bir şekilde, penis boyu erkekliğin bir göstergesi olarak algılanmış, takıntıya dönüşmüş ve bir çok erkeğin kabus yaşamasına yol açmıştır. Yani penis boyu bir güç sembolü haline getirilmiş ve cinsel hazzın garantisi olarak algılanmıştır.