2010 yılı Agustos ayı konuları

HP'nin liderliği sürüyor

  • arif

Dünyada bilgisayar satışları, etkisi süren ekonomik durgunluğa karşın artış gösterdi.

Küresel bilgisayar satışları her geçen gün artıyor. Yapılan son araştırmaya göre bu yılın ikinci çeyreğinde dünya çapında 82,9 milyon adet bilgisayar satıldı.

Gartner araştırma şirketinin verilerine göre, satış rakamı geçtiğimiz yıl aynı döneme göre yüzde 20,7 artış gösterdi.

Rapora göre HP, artış oranı küresel oranın altında kalsa da satışlarda ilk sırada yer aldı.

Erişkinlerin yarısı cinsel sorunlu!

  • Love

Türkiye’de cinsel sorun yaşayan erişkinlerin oranı yüzde 40-50’lere varıyor.
Ama ancak yüzde 3-4’ü doktora başvuruyor. Milliyet'ten Ayşegül Aydoğan Atakan'ın haberine göre, vajinismus gibi cinsel ilişki kurulmasını engelleyen problemler boşanmaların önemli sebeplerinden.

İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Cinsel Yaşam ve Sorunları Programı’ndan Prof. Dr. Doğan Şahin, yılda binlerce kişinin cinsel sorunlar nedeniyle merkezlerine başvurduklarını belirtiyor. Ancak problemi olan kişilerin milyonlarla ifade edilebilecek boyutta olduğunu söylüyor.

Cinsel sorun yaşayan erişkinlerin oranının yüzde 40 - 50 civarında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Doğan Şahin, “Türkiye’de 25 milyon kişi yetişkin yaştaysa bunun 10 milyonunun cinsel bir probleminin olması gerekir. Ama 10 milyon kişi doktorlara başvurmuyor, kliniklere başvuranların oranı yüzde 3 - 4’ü geçmez. Ancak 10 - 20 bindir bizlere gelenler” diyor.

Diyet için 5 zorunlu kural!

  • Lokman

Yaz mevsiminin tatilde getirdiği rehavet ile kilolar artıyor.

Sıcak havaların yol açtığı egzersiz yapma isteksizliği ve açık büfe tuzağı, bu dönemde kilo alımına neden oluyor. Modern Fitofarmakoterapi Doğal Farmasötikler dergisi, Bilim Kurulu Üyesi Dr. Özgür Göknel, sezonluk kilo alıp vermenin zararlarına dikkat çekerek, yazın, alınan kilolardan kurtulmak için yapılacak zorlu diyet koşullarında diyet için elzem 5 kuralı şöyle sıraladı;

1- Zayıflama tabletlerini kullanacaksanız Sağlık Bakanlığı onayına dikkat edin: Eğer kullanacağınız zayıflama tableti Sağlık Bakanlığından onaylı “ilaç” kategorisindeyse mutlaka doktor tavsiyesiyle alın ve yan etkileri konusunda doktorunuzdan ve eczacınızdan bilgi alın. Zayıflama tabletiniz eğer Sağlık Bakanlığından onaylı ancak sağlık koruyucu olarak tanımlanan “ara ürün” kategorisinde ise reçetesiz satılır. Bu ürünlerin ciddi bir yan etkisi yoktur ve eczanelerden temin ettiğiniz müddetçe sakınca yaratmazlar.

Hamilelere sıcak uyarısı

  • Gaye

Hamilelere zorunlu olmadıkça sıcak havada dışarı çıkmamaları önerisinde bulunan uzmanlar ciddi bir tehlikeye dikkat çekiyor: Aşırı sıcak, anne karnındaki bebekte zekâ geriliği riski oluşturabilir.

Uyarıyı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hikmet Karabacak yaptı. Sıcak havada gebelerin tansiyon gibi bazı problemler yaşayabileceklerini dile getiren Karabacak, bu durumun anne karnındaki bebeğe olumsuz yansıyacağını söyledi.

Anne karnında bebeğin oksijen alıp karbondioksit verdiğini anlatan Dr. Karabacak, "Anne adayının aşırı sıcağa maruz kalarak tansiyonunda yaşayacağı düşüş ya da yükselmeler direkt olarak bebeğin bu düzenini etkileyecektir." dedi.

Bu durumun hamileleri halsiz düşüreceğini bildiren Op. Dr. Hikmet Karabacak, mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıkların da yaşanabileceğini ifade etti.

Mayalanmış Gıdalar Hakkında Bilmedikleriniz

  • aSYa

Mikroorganizma ve/veya enzim aktivitesi ile gerçekleşen önemli bir gıda muhafaza tekniği olarak mayalanma (fermantasyon), aslında atalarımız tarafından sucuk gibi besinlerin îmâlinde asırlardan beri uygulanan bir tekniktir. Gıdalara birtakım hususiyetleri kazandırma maksadıyla uygulanan mayalanma, soğuk muhafaza teknolojisinin bulunmadığı zamanlarda, gerek gıdaların daha uzun süre muhafaza edilmesi, gerekse gıdalara alışılmışın dışında tat ve aroma kazandırmak için yapılmıştır. Mikroorganizmaların bu faaliyetlerdeki rolü ancak 19. yüzyılda anlaşılmış; günümüzde ise, mayalanma teknolojisi mühim bir araştırma sahası hâline gelmiştir.

Sallayınca çalışan pil

  • arif

Japonya'da bir elektronik şirketi, standart pillerin yerini alabilecek titreşimle güç üreten bir teknoloji geliştirdi.

Gelecekte normal pillerin yerini alabilecek Titreşim Enerji Hücresi bataryaları, kuvvetlice sallayınca güç üretiyor.

Teknolojiyi geliştiren ve ürettiği yazıcılarla tanınan Brother Industries, bazı uygulamalarla bu teknolojinin AA veya AAA pillerin yerine elektronik cihazlarda kullanılabileceğini açıkladı.

Elektronik şirketi Tokyo'daki tanıtımda, bir televizyon uzaktan kumandası, bir lamba için uzaktan kumanda anahtarı ve bir LED feneri çalıştıran cihazı gösterdi.

Çuhaçiçeği Faydaları

  • yaprak

Çuhaçiçeğigiller familyasının örnek bitkisidir. Kuzey Yarıkürede yaygın olan çuhaçiçeği, ülkemizde genellikle Doğu Anadolunun dağlık kesimlerindeki nemli orman ve çayırlarda yetişir. 15-25 cm. kadar boylanabilen, dayanıklı çokyıllık otsu bitkidir. Kısa bir rizomu (kökgövdesi) vardır. Mavimsi-yeşil ve üzeri kırışık görünüşlü yapraklarının hepsi, doğrudan doğruya bitkinin rizom kökünden sürerek bir rozet oluşturur. Yuvarlak kesitli ve içi dolu olan çiçek sapları, 30 kadar çiçeği taşıyacak kadar dayanıklıdır. Gevşek ya da sıkı salkımlar oluşturarak ilkbaharda açan çiçekleri, altın renkli taçyapraklarıyla gösterişlidir. Bitkinin koyu kahverengi minik tohumlarını taşıyan meyvesi yumurta biçimli bir kapsül halindedir. Güneşli ya da yarı gölge yerleri: kireçli ve nemli topraklan seven çuhaçiçeği, tohumlarıyla ya da büyük bitkilerin rizomlarının bölünüp ayrı yere dikilmesiyle çoğaltılır.
Çuhaçiçeği % 10a kadar varan oranda saponin ile ayrıca glikozitler, uçucu yağ ve flavonitleri içerir.

Bir Erkek Olarak Cinsel İlişki Sırasında Aşağıdaki Duygulardan Hangisini Yaşarsınız?

  • Nisan

* Sadece Orgazm Olmaya Odaklanıyorum
* Vajina İçine Boşalmaktan Korkuyorum
* Cinsel İlişkinin Sorumluluğunu Üstlenmek ve Yönetmek Zorunda Hissediyorum
* Cinsellikte Başarıya Ulaşmak Benim İçin Çok Önemli
* Olayları Akışına Bırakamıyorum
* Kontrolümü Kaybetmekten Korkuyorum
* Cinsel Anlamda Başaramama Korkusu Yaşıyorum
* Eşimle Birlikte Orgazm Olunması Gerektiğine İnanıyorum
* Kendi Cinsel İhtiyaçlarıma Dikkat Etmek Yerine Eşimin Beklentilerini Yerine Getirmeye Çalışıyorum

Erkekliğin sonu mu geliyor?

  • okur

Erkek cinsiyetini belirleyen Y kromozomu gerçek büyüklüğünün üçte ikisini kaybetti.

Bu, gelecekte erkek neslinin tükeneceği, kadınların çocuk doğurmak için erkeğe ihtiyacı olmayacağı anlamına mı geliyor?

Yıllardır çocukların eğlence olsun diye söyledikleri "... Kızlar altın kesesi, erkekler çöp tenekesi" tekerlemesi İngiliz bilim adamı Bryan Skyes'in "Kadınla karşılaştırıldığında birçok eksiği bulunan erkek, genetik bir çöp!" yorumuyla akıllarda soru işareti bıraktı.

Bu açıklama, erkek neslinin yok olacağı anlamına geliyordu. Dahası çocuk doğurmak için kadınlar artık erkeklere ihtiyaç duymayacaklardı. Bilim dünyasının son gelişmelerine göre kemik iliğinden olgunlaşmamış sperm hücrelerinin elde edilmesi bunun kanıtı. Konuyu biraz daha açıp derinleştirdiğimizde bilim dünyasının ürkütücü ama kaçınılmaz gerçekleri kanıtlarıyla karşımıza çıkıyor. Dünyaca ünlü bilim dergisi Focus'a göre İskoç bilim adamları 2005'de ilk kez sperm kullanmadan ve klonlama yöntemine başvurmadan insan embriyosu yarattı. Yani laboratuvar ortamında üretme mümkün.

Anneleri emzirmekten soğutan sorun

  • Mavi Kelebek

Meme ucunda oluşan çatlaklar bazen emziren annenin kabusu oluyor. Ağrının şiddeti, annenin emzirmekten kaçınmasına, bebeğin de anne sütünden mahrum kalmasına yol açabiliyor.

Emziren annelerde sıklıkla görülen meme ucu çatlakları ağrı ve sıkıntı veren bir durum. Meme başı çatlaklarına emzirmenin başlangıcında daha belirgin olmak üzere tüm emzirme süresince rastlanabiliyor. Çatlaklar meme başının çevresinde, meme başında enine çizgi halinde ya da areola denen meme etrafındaki renkli bölgede oluşabiliyor.

Meme ucu çatlaklarının daha çok bebeğin emme pozisyonundan kaynaklandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kenan Çalışkan, yeni doğum yapan annelerin yaklaşık yüzde 30’unun hatalı emzirme tekniklerini kullandıklarını, bunun da meme başı çatlakları ve yarıklarına yol açtığını söyledi.

Mucizevi besin 'bal'

  • Lokman

Yarım kilo bal için 17 bin arı 10 milyon çiçeği ziyaret ediyor. Bu değerli besin, mucizevi üretilişinin yanı sıra vücutta da harikalar yaratıyor.

Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Sunay ile bal hakkında geniş sohbet etme fırsatı buldum. Ve üretiminden tüketimine öğrenmemiz gereken pek çok nokta olduğunu fark ettim. Bal nasıl oluşur? 1 kg. bal için arılar ne kadar çalışır? Çiçek ve çam balı arasındaki farklar neler? Şimdi Aslı Hanım’dan bunları öğrenelim, ilerleyen haftalarda balla ilgili bazı önemli araştırma sonuçlarını paylaşacağım.

ÇALIŞKAN ARILAR
Arılar 20 milyon yıldır bal üretiyor. Nektar yani çiçeklerden toplanan şeker, su ve bazı başka eser miktardaki maddeleri içerir. Arılar balı kovanlara keselerinde taşırlar. Bal, nektar olarak bilinen kolay bozulan ince tatlı sıvının, arıların vücutlarından salgıladıkları bir takım enzimlerle işlenmesi sonucu, dayanıklı, yoğun ve yüksek besin değeri içeren bir gıda maddesine dönüştürülmesiyle elde edilir.

Aylandızın Faydaları

  • yaprak

Aylandız Ağacı (Kokarağaç) (Ailanthus altissima): Keskin kokulu ve uzun salkımlı çiçekler açan ve 30 metreye kadar uzayabilen, hızlı büyüdüğü için daha çok gölge ağacı olarak dikilen bir ağaçtır. Azakeğeri, Eğirotu, Meyhaneciotu adlarıyla da bilinir. Yapraklar reçine, tanen ve C vitamini; gövde kabuğu tanen ve acı maddeler ihtiva eder.

Aylandızın Faydaları: Spazm çözücüdür. Ateş düşürücü ve kusturucu etkiye sahiptir. Bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur. İshal ve dizanteride faydalıdır.

LG Mini'yle üç yönlü senkronizasyon

  • arif

LG'nin yeni akıllı telefonu, bilgisayar, internet içeriği ve sosyal ağlar arasında kesintisiz bağlantı sağlıyor.

Cloud Computing teknolojisinin bir türü olan LG Air Sync özelliğine sahip LG Mini, bilgisayar, internet içerikleri arasında kesintisiz bağlantı ve sosyal paylaşım sitelerine kolay erişimi brbiriyle senkronize olarak sağlıyor.

“Üç Yönlü Senkronizasyon” (3-Way Sync) teknolojisine sahip LG Mini, şu anda sadece akıllı telefonlarda bulunan Cloud Computing’in bir türü olan LG Air Sync özelliğinden yararlanıyor.

10,6mm kalınlığında ve yalnızca 99gr ağırlığındaki LG Mini'nin kullanıcıları, telefonlarındaki verileri bilgisayarlarındaki bilgilerle ve internet tarayıcılarının kayıtlarıyla kablosuz bir ağ üzerinden kesintisiz bir şekilde güncelleyebiliyor. Fotoğraf, video, takvim, telefon defteri gibi içeriklere istedikleri zaman ulaşıp, üzerlerinde değişiklik yapabiliyor.

Yüz binlerce çift aseksüel yaşıyor!

  • Nisan

Pek çok evlilikte cinselliğin büyüsü 2-3 yıl içinde azalmaya başlıyor. Bu azalma 5-10 yıl içinde pek çok evlilikte aseksüelliğe kadar gidiyor

Cinsel ilişkinin yılda 4-5 kereye düşmesi bazen de tamamen bitmesiyle kendini gösteren aseksüel evlilikler, her zaman boşanmayla sonuçlanmasa da beraberliği yaralayabiliyor. Cinsel Eğitim Tedavi Araştırma Derneği Üyesi ve Acıbadem Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Cem İncesu, sorularımızı yanıtladı.

Evlilikte aseksüelliğin nedenleri neler?
Öyle çiftler var ki aralarında kavga yok, sorun yok, “Dünyaya ortak bakıyoruz, gezmekten keyif alıyoruz” diyorlar ama ikisinde de büyük bir boşluk var. Cinsellik yok ya da formalite icabı gidiyor. Türkiye‘de böyle çok çift var.

Aseksüellik için bir kriter var mı?
Yılda 4-5 kerenin altında kalan cinsel ilişkiyi biz aseksüellik olarak kabul ediyoruz. Tabii hiç yaşanmayan cinselliğin oranı da az değil.