21 Mart 2007 tarihli konular

Gençliğin Mânevî Eğitiminde Temel İlkeler Ne Olmalı?

  • NaTuraL

İslâm Gençliğinin Eğitimi, Cenab-ı Hakkın Teminatı Altındadır. İslâm Davasının gönüllere ve hayata hakim olması, gençliğin bu davaya gönülden sahip çıkmasıyla mümkündür. Bu davaya gönülden sahip çıkan, Allah’ın izniyle İslâm’la buluşan gençler, tarih boyunca İslam davasının yılmaz bekçileri olmuştur.

Mekke’de doğan İslam, Medine’de yepyeni bir boyut kazanmış, Medine’de İlk İslam devleti kurulmuştu. İman, ahlak, takva, ihlas, sevgi, saygı, kardeşlik, hoşgörü, hürriyet, adalet ve eşitlik gibi manevî değerler üzerine kurulu İslam Medeniyeti binasının temeli Medine’de atılmıştı.

AFÎF ve AFÎFE

  • NaTuraL

İffet kelimesi bizim kültürümüzde daha çok kadınları ilgilendiren bir ahlâki terim olarak algılanıyorsa da doğru değildir. “Haramdan kaçınmak” anlamına gelen iffetin oluşabilmesi için iki nefsî şehvetin alt edilmesi gerekir: Yeme-içme şehvet ve cinsel şehvet. Bu da her iki cins için eşit oranda geçerlidir. Kur’an-ı Kerim’de, bu kökten türeyen kelimeler aynı gerçeğe işaret etmektedir. (Nisa, 4/6; Bakara, 2/273; Nur, 24/33)



“Her kim ağzına ve cinsel arzularına hakim olacağına dair Bana söz verirse Ben de onun cennete girmesine kefil olurum.” (Buhari, Hudud, 19) diyen Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle dua ediyordu:

ONLAR BİR ELBİSE SİZİN İÇİN SİZ BİR ELBİSE ONLAR İÇİN

  • NaTuraL

İnsanoğlu, farklı tarih, kültür ve coğrafyalarda toplumu nasıl yönetti? Kime hangi yetkileri verdi, kimden hangi yetkileri aldı? İnsanoğlu para ve sermaye konusuna nasıl baktı? Para ve sermayenin cazibesine nasıl kapıldı veya bu cazibe ve parıltıdan nasıl kurtuldu? Hangi dine ve döneme ait olursa olsun insanoğlunun gündeminden hiç düşmeyen sorulardan biri de kadınla ilgilidir. İster anaerkil ya da babaerkil, ister mâderşâhî ya da pederşâhî olsun kadın-erkek arasında sürekli bir tartışma vardır.

GENÇLİK DERKEN...

  • NaTuraL

Gençlik kelimesi bana, dinamizmi, değişimi, statükoya karşı gelmeyi, bu bilinci, bu kafa yapısını taşıyan kesimi çağrıştırıyor. Bu itibarla benim gençlik tanımım bilimsel kitaplarda yapılan ve genelde 15-25 yaş gurubu olarak kabul edilen tanımın dışına çıkıyor. Bu yönüyle nesil (kuşak) telâkkisine daha yakın düşüyor... Nesil kavramıyla, aynı dünya görüşünü, aynı zevkleri, aynı kafa yapı¬sını paylaşan insanları anlıyorsak, genç insanın anlayış tarzını paylaşan her yaştan insanı genç nesilden sayabiliriz. Meselâ rahmetli Necip Fazıl Kısakürek kendini bizim nesilden sayardı.

Çeyrek tesettür zulmü

  • tahkik

Zulüm üçtür:1 insanın başkasına yaptığı zulüm.2.insanının kendine yaptığı zulüm.3.kendisine başkasının yaptığı zulümdür.