Ve Sonunda İnsan Makinaya Yenildi

Uzun yıllardır ilk defa tek bir Dünya Şampiyonu var artık ve Viladimir Kıramnik (Vladimir Kramnik) yeni ünvanı ile ilk kez bir karşılaşmaya çıktı. Rakibinin adı http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Fritz.

Maç Almanya'nın Bonn kentinde yapıldı.Toplam 6 oyunluk maç öncesinde favori olan Deep Fritz yazılımıydı.Kıramnik de açıklamalarından yazılımı daha iyi konumda görüyordu ama kendisinin de kolay pes etmeyeceğini ifade etmişti. "İnsanlık adına gelişmiş bir satranç yazılımını yenmek için son fırsat olabilir" diyerek, karşılaşmanın önemini de ortaya koyuyordu şampiyon. 2002 yılındaki karşılaşmada Deep Fritz 7 ile 4-4 berabere kalmıştı Kıramnik fakat aradan geçen zamanda Kıramnik tecrübesini arttırmış olsa da, karşısında eskisinden daha hızlı, saniyede 8 milyon hamle hesaplayan ve oyunun her konumunda en az 9 hamle ilerisini hesaplayacak çift çekirdekli 5160 sisteme sahip bir makine vardı.

İlk maç berabere sonuçlandı (oyun sonrası analizler Kıramnik'in kazanca daha yakın olduğunu gösterdi).İkinci oyunda bu tarihi maçı daha çok hatırlanır kılıcak bir başka olay oldu; Kıramnik oyunda en azından eşit bir konumdayken, rakibinin bir hamlelik mat tehdidini görmeyerek maçı kaybetti. Diğer üç maç berabere sonuçlandı.Son maçta siyahlar ile risk alan Kıramnik başarılı olamadı ve insan, makinaya 4-2 yenildi.

Yazılımın gösterdiği oyun gücü, makinanın sanki bir satranç bilincine ermiş olduğunu gösterir seviyeye geldi. Bilgisayarın muazzam hesap gücü yanında konumsal derin değerlendirmeler de yapmaya başladığı söylemek mümkün.Bundan sonra makinalar şampiyonların peşinde değil, şampiyonlar makinanın peşinde koşacak gibi.

Konular