Aliya izzetbegovic ve sozleri

Ben bir Musluman’im ve oyle kalacagim. Kendimi dunyadaki Islam davasinin bir neferi olarak telakki ediyorum ve son gunume kadar da oyle hissedecegim. Cunku Islam benim icin guzel ve asil olan her seyin diger adi…" Aliya Izzetbegovic

Bilgisiz kimselerin zihinlerinde kargasa yaratmak icin basvurulacak ilk ve en etkili yol, milli olanla milliyetci olan arasindaki farki gozden kacirmaktir. Aslinda bu fark bazen sevgi ve nefret arasindaki fark kadar buyuk olabilir.
Milli duygulari olan bir insan, kendi halkini sever, onlarin kusurlarini da erdemlerini de kendi ustunde tasir, o halka aittir. Bir milliyetci ise kendi halkini sevmekten cok baskalarindan nefret eder, daha da onemlisi, uygulamada, baskalarinin mulku olan seyi ister. Baskalarina ait farkliliklari bogar, hosgorusuzdur, fiziksel baski uygular. Kendisine ait olani savunmaz, kendisine ait olmayani da ister. Asiri milliyetciligin ozunde Allaha inanc yoktur. Dunyanin butun buyuk dinleri su basit hakikati ogretmeye calisir (ve butun hakikatler basittir): Sana yapilmasini istemedigin seyi sen de baskasina yapma. Ya da oyle hareket et ki, davranislarin herkes icin gecerli olsun; ne sana gore degissin ne de baskalarina gore…

Aliya Izzetbegovic (Dnevni Avaz, 8 Nisan 1999

Ey teslimiyet, senin adın İslam'dır!"

Doğu- Batı Arasında İslam adlı eserinden

“Âlemlerin Rabbi şanı yüce Allah’a hamdolsun! Gönüllü üye olduğum, Mladi Muslimani [Genç Müslümanlar] teşkilâtının mensubu olarak, Kur’an’ın bütün kurallarına bağlı kalacağıma; İslâm’ın ilkelerini kendi hayatıma ve yaşadığım toplumun hayatına kazandıracağıma ve İslâmî olmayan her şeye karşı tavizsiz mücadele edeceğime; her şeyimi, hatta İslam’ın çıkarları bunu gerektirdiği takdirde, hayatımı bile Allah yoluna feda edeceğime, Yüce Allah’ın adı üzerine yemin ederim.”

Alija..

Kur’an, edebiyat değil hayattır. Dolayısıyla ona bir düşünce tarzı değil, bir yaşayış tarzı olarak bakmaya başlanır başlanmaz, güçlük ortadan kalkar. Kur’an’ın yegane hakiki tefsiri hayat olabilir ve bildiğimiz Hz. Muhammed’in (asm.) hayatı tam buydu.

•••

İnsan hiçbir şeye hizmet edemez (alet olamaz). Tersine herşey insana, insan ise ancak ve ancak Allah’a hizmet etmelidir. Hümanizmin ilk ve son mânâsı işte bu olmalıdır.

•••

Ahlâklı ateist olabilir, ama ahlâklı ateizm olamaz. Din dışı insanın ahlâklı olmasının kaynağı da dindir. Ancak geçmişteki eski bir dindir bu. Ve insanın ondan haberi bile yoktur.

•••

Kazılar sırasında, karşılıklı bir münasebet içinde bulunan veya muayyen bir gayeye uygun bir şekilde düzenlenmiş iki taşa rastlandığında, bunların çok eski zamanlarda yaşamış bir insanın eseri olduğu kanaatına varırız. Fakat bu taşların yanında bir insan kafatası bulunursa—ki taştan yapılan bir aletten namütenahi daha mükemmeldir—o zaman kafatasının şuur sahibi bir varlığın eseri olduğu tasavvuruna yanaşmak bile istemeyiz. O kadar mükemmel bir şekilde yapılan kafatası veya iskelet, aklın yahut şuurun tavassutu olmadan kendiliğinden veya tesadüfen oluşmuş(!): Allah’ı inkâr etmede insan ne kadar inatçıdır değil mi?

ALLAH'A YEMİN EDERİM Kİ KÖLE OLMAYACAĞIZ

Kur'an edebiyat değil, hayattır; dolayısıyla O'na bir düşünce tarzı değil, bir yaşama tarzı olark bakılmalıdır."

Konular