Yeni Yılda Eski Yılınızı Hesaba Çekin.

Rabbimiz kullarına verdiği zaman ve hayat onun ebedi hayatını şekillendirecek iki büyük nimettir. Bu nimetin kıymetini bilen kul o nimetleri ebedi sermedi lezzetlere zevklere keyiflere çevirirken, kıymetini bilmeyenler ise o nimetleri ebedi helaketlere ve felaketlere çevirme bedbahtlığına maruz kalacaklardır. Saniyelerin trilyonlarla çarpılacağı hayat ve zaman çok kıymetlidir. Çünkü sonsuzlukla çarpılacak olan zamanın ya mükâfatı olacaktır ya da cezası olacaktır. Eğer hayat ve zaman sahibinin istediği şekilde ve yerde kullanılmışsa ebedi saadete mutluluğa dönüşme imkanı vardır. Eğir hayat isyanda ve nisyanda tüketilmişse ebedi zarara dönme gerçeği olacaktır. Hayatın böyle kar ve zarar deveranı varsa o zaman her geçen günün, saatin ve dakikanın bizim için büyük ehemmiyeti vardır. Çünkü elimizde ki sermayemiz olan zamanı keyfi olarak çar çur edemeyiz. Zamanı manevi kar getirecek işlerde kullanmalıyız. Şimşekten hızlı, rüzgârdan daha kuvvetli, ırmaklardan daha şiddetli akıp tükenen hayatı kulluk ile ibadet ile cennete akıtmalıyız. Hayat öyle hızlı ve kolay tükeniyor ki koca altmış yıl yaşayan bir adamın hayatı ancak 1 saatlik bir film karelerine sığıyor. Tükenen hayatımızın hesabını yapmak isteyen onu nerede nasıl kullandığına baksa yeterlidir. Her yeni bir yılın gelmesi ve eskinin gitmesi bizim için muhasebe dönemi olmalıdır. Başına ebedi gençlik, ebedi saadet ebedi mutluluk davası açılmış olan insan böyle bir davayı kazanmak için bütün her şeyini malını parasını zamanını bu dava için feda etse bile azdır. Çünkü kazanacağı küçük bağlar bostanlar değil ebedi saraylardır. Fani bozuk çürük mallar değil baki elmaslardır.
Yeni bir yılın ve hayatın kapısında duran insan; kazanma ve kaybetme kuşağında mı olduğunu, karda mı zararda mı olduğunu bilmek için kendini hesaba çekmeli,
Ardına dönüp baktığı zaman ardında bıraktığı yığınların mahiyetlerini görmeli, ardında nurlu nurani hakikatli bir yıl mı geçirmiş yoksa isyanla nisyanla delalete bulaşmış bir yıl mı bırakmış iyi hesap etmeli..
Çektiği kederleri, elemleri, acıları, sıkıntıları, bunalımları dünya malı ve mevkisi için mi yoksa ebedi hayat için mi olmuş hesabını yapmalı.
Vicdan terazisinde nisyanları ve isyanları mı ağır gelir yoksa kulluğumu iyi tartmalı.. Yanlışları mı daha çok yoksa iyilik ve doğrulukları mı çok kıyas etmeli..
Ertelediği yada ihmal ettiği işlerinin ne kadarı dünyaya ne kadarı ahirete ait olduğunu ölçmeli..
Kullarımı daha çok memnun etti yoksa rabbini mi.Hakkın hatırı daha ağır basıyordu yoksa kulların hatırı mı.Hakkın hatırını kaç kula feda etti iyi düşünmeli..
Bu ve benzeri şeyleri mukayese ve muhakeme etmesi gerekir ki, kar ve zarar ortaya çıksın. Kulluğunun ölçüsü, isyanını büyüklüğü ortaya çıksın.
Öteki bedbaht insanlara uyup yeni yılı sanki cenneti kazanmış gibi kutlamasın. Geçmişin günahları, isyanları şükrün ibadetin kazaları dururken yeni yılda hiçbir şey olmamış gibi davranmasın.
Yeni biri yılı gafilâne kutlayanlara uymasın. Yeni bir yılı çılgıncasına ve divanecesine kutlayanlar bu azgınlık ve taşkınlıkları neticesi kendilerini çılgın bir ateşin beklediğini bilmeden kutlarlar. Gafilâne yeni bir yılı kutlayanlar farkında olmadan kendilerini nelerin beklediğini bilmedikleri yeni bir yılı kutluyorlar. Geçen yıllarını isyanlarını, nisyanlarını dalaletlerini kutluyorlar. Belki başlarına gelecek ölümü, acıları kazaları felaketleri kutluyorlar. Akıllı insan kendisini nelerin beklediğini bilmediği bir yılı peşin olarak kutlar mı? Kâinattaki en büyük hakikat olan cehennemin varlığından habersiz olarak batıl hayatlarını kutluyorlar. Batılı kutlayanlar batıla kayarlar kalben ruhen fikren. Bizler yeni bir yılı kutlamak değil yeni bir hayatın kapısını açarken daha iyi nasıl bir kul olurum hesabını yapmalıyız. Günahlarımıza ağlamalıyız, hatalarımıza tövbe etmeliyiz, kusurlarımız için nedamet istemeliyiz. Rabbin yolunda iyi bir abd ve kul olmak için azmü cezm etmeliyiz. Her yeni bir yıl ile ölüme, kabire, haşire, sırata ve cehenneme yaklaştığımızın endişesini taşımalıyız. Yılbaşında amel defterlerini açıp iyiliğini kulluğun gelir giderlerini, haramların gelir ve giderlerini hesaplamalıyız. Hüsnü hatime ile ömür defterimizi kapatmanın hesabını yapmalıyız. Şükrün ve Hamdimizin hakkını hakkıyla vermenin hesabını yapmalıyız. Yeni bir yılda eski yılımızı hesaba çekmeliyiz. Tövbesiz geçen, kulluktan gafil geçen günlerin elemini çekip istiğfar etmeliyiz. Sevincimiz olacaksa imanızı ibadetimiz olduğu için olmalı, ümidimiz olduğu için olmalı, günahsız geçen günümüz varsa olmalı. Biz ibadet ve kulluk ile ümide sarılalım. Rabbimizden bir an bile gafil olmayalım. Ölüm bize bir anlık seyyale zamanı gibi gelip çatar. O ölümün gelip çattığı zaman dilimi kalben, ruhen, aklen, gafil olunan yeni yılın başına denk gelmesin.


Konular