Sağlık çalışanlarından protesto

Sağlık çalışanları, 26 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan düzenlemeyi protesto etti.

Sağlık Bakanlığı önünde toplanan Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bazı sivil toplum örgütlerinin üyeleri ıslık çalarak sloganlar attı.

Burada konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, TTB olarak hem kendine, hem mesleğine, hem de halkın sağlığına sahip çıkmak amacıyla çaba sarf ettiklerini belirtti.

“Bizim dünlerimiz onurlu, temiz ve mücadeleyle doludur. Yarına da yine aynı mücadele içinde devam edeceğiz” diyen Bilaloğlu, söz konusu kararnamenin henüz TBMM açılmadan, “büyük bir aceleyle” çıkarıldığını, bu konuyla ilgili mücadelelerinin süreceğini söyledi.

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu da ortak basın açıklamasını okudu. Sağlık hizmetlerinin çok büyük önem taşıdığına işaret eden Erdolu, “Tam Gün Kanunu, ne ilgisi varsa, tam da 9 günlük bayram tatilinin hemen öncesinde yayınlanan Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin içine gizlendi. Hükümet şimdilerde de Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'yi çıkarmak için hazırlanıyor” dedi.
Sağlık hizmetlerinin “satılık” olmaması gerektiğini ifade eden Erdolu, “Uyguladıkları politikalarla yarattıkları özel hastane zincirleri, şimdi daha fazlasını, kamu hastanelerimizi istiyor. Bunun içindir ki yıllardır Meclis'te bekleyen Kamu Hastane Birlikleri Kanun Tasarısı, Sağlık Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin içerisine sıkıştırılarak dayatılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Sağlık alanında kanun hükmünde kararnamelerle yapılan düzenlemelerin “sağlık çalışanlarının tepkilerinden korkulduğu” için gerçekleştirildiğini de öne süren Erdolu, şunları söyledi:
“Sağlık çalışanlarıyla karşılaşınca tedirginliğe, gerilime, yürek sıkıntısına ve tansiyon yükselmesine yol açan bu sağlıkçı fobisine tıpta 'beyaz önlek korkusu' deniyor. Ancak korkunun IMF-World Bank patentli reforma faydası yok. Nasıl daha bu yıl içinde 13 Mart'ta Cumhuriyet tarihinin en büyük sağlıkçı mitingini yaptıysak, nasıl 19-20 Nisan'da bütün Türkiye'de göreve çıktıysak, bugün de emeğimize, mesleğimize, iş ve ücret güvencemize yönelen saldırılar karşısında her zamankinden daha güçlü mücadele vermeye hazırız. Hekimi, hemşiresi, eczacısı, diş hekimi, laborantı, ebesi, radyoloji teknisyeni, psikologu, sözleşmelisi, taşeron işçisi, kısacası biz bütün sağlık çalışanları kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz. Emeğimizin değersizleştirilmesine, hastanelerimizin özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz.”

Konular