Gizli Kibir

[size=18px][color=blue]Gizli Kibir


Merhaba Hocam,

Üyelere verdiğiniz cevapların birinde gizli kibirden bahsetmişsiniz. Gizli kibir nasıl olur hocam. Bunun üstesinden gelmek için neler yapılabilir.

teşekkürler.. saygılar..

Gizli kibir tevazu görüntüsünün altında gizlenen kibirdir. Şeytan örneğine bakalım: Azazil ismiyle meleklerin hocası görünümündeki şeytan, Allaha o denli yakınlığı bir büyüklenme vesilesi görmüştü. Tıpkı vezirlerin veya özel kalem müdürlerinin bağlı bulundukları makamın gücünü kendilerine de atfetmeleri gibi...

Allah Azazildeki bu gizli kibri biliyordu ve Adem " aleyhisselam " a secde edilmesi imtihanıyla bunun açığa çıkmasını sağladı. Şeytandaki kibir o denli buyuktu ki, Allah ona geri dönme ve tevbe şansı tanıdığı halde göz göre göre Allaha bile meydan okudu. Sonunda kovuldu, şeytan oldu. Bizim imtihanımızda kullanılmaları için de Allah onun yolundan giden cinlere yaşama fırsatı verdi.

Gizli kibir, imtihanla açığa çıkmamış, insanın içinde saklı olan büyüklenme hissidir.

-eğer sürekli pohpohlanıyorsanız, abartılı övülüyorsanız içinizde varsa kibir açığa çıkmaz. Ama olduğunuz düzeye bile indirilmeye razı olmadığınız yerde, örneğin insanlar size beklediğiniz abartılı ilgiyi göstermediği yerde tepki koyuyorsanız, üzülüyorsanız o zaman gizli kibir ihtimalinden şüphelenebilirsiniz.

İnsan elbette şerefli bir varlıktır. Şerefini korumalı ve insanın şerefine saldırı kabul edilemez. Bir insanın haksız saldırıya uğrayan onurunu korumaya çalışması kibir sayılmaz.

Kibir bazen ihlaslı ve mütevazı görüntüsündedir. Böyle bir tevazu görüntüsüyle insanların saygısını çekmeyi, yüceltilmeyi umar. Kendini kudretli sanır. Gizli bir ırkçılığı vardır.

kibrin iki temel kaynağı, imansızlık ve ırkçılıktır. Şeytan Allahü teâlâ yı biliyordu ve küfre, insana karşı milliyetçilik yani ırki üstünlük iddiası yüzünden düştü. Ben insandan üstünüm dedi. Aynı kibir milletler arasındada, biz filan milletten üstünüz veya ben filan insanlardan üstünüm düşüncesinden doğuyor.

Bu kibrin en iyi ilacı güçlü imandır. İmanımızın derecesine göre, herşeyimizin Allah tarafından yaratıldığını, zati bir kudretimiz olmadığını, bir spermden yaratıldığımızı, toprak olacağımızı biliriz ve asla büyüklenmeye kalkışamayız. Bunun mantıksızılğını ve aptallığlını daha iyi kavrarız. Siyahı beyazla, sarıyla, kızılla bir tutarız ve üstünlüğü sadece takvada, yani tevazuda ve doğruluğa sarılmakta ararız.

Selamlarımla. Muhammed Bozdağ
[url]www.yetenek.com[/url][/color][/size]

Konular