Sohbetle çözümler daha kolaylaşıyor

[color=green]Çocuk hayata ailede hazırlanır. Temel konularla ilgili bilgileri ve tecrübeleri ailede edinir. Bunun özünü de aile içi iletişim, yani yapıcı sohbet oluşturur. Her türlü problem iyi niyetli sohbetlerle aşılabilir.Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Gönül sohbet ister kahve bahane sözleriyle dile getirilen sohbet insanoğlunun manevi gıdası. Beden için su ekmek neyse gönül için de sohbet o demek.

Eğer eşler birbirleriyle uyum içinde güzel sohbetler edebiliyorlarsa hem kendi gönüllerini doyuruyorlar hem de yavruları için en uygun gelişme zeminini hazırlıyorlar demektir. Eğitimin mayasının tutması için gerekli olan her şey aile sohbetlerinin duygusal sıcak sağlıklı iletişiminde mevcuttur. Çağımızın birçok sorunu sağlıklı aile içi iletişimle doğal olarak çözülebilecek sorunlardır. Ne var ki çağımızın şartları sohbete engel olduğundan bu doğal denge bozularak aileler kısır döngülerden kurtulamamaktadırlar. Aile içi sohbetle kolaylıkla engellenebilecek veya çözülebilecek problemlerden bazıları:

Kendine güvensizlik, kaygı bozukluğu, yalnızlık duygusu, duygusal sorunlar;

Eşler arası anlaşmazlıklar, iletişim bozuklukları, yanlış anlamalardan kaynaklanan sorunlar, anne-baba çocuk-genç anlaşmazlıkları, gencin okul ve arkadaşlarıyla ilgili sorunları. kuşak çatışmaları, kültür farklılıkları.[/color]

[b]AİLE İÇİ SOHBETİ NELER ENGELLER?[/b]

[color=green]Televizyon, gazete gibi kitle iletişim araçları, bunlardan istifade etme konusundaki ölçüsüzlük aile sohbetlerini engelliyor, halbuki bunlara kişiler takılıp kalmazlarsa kendileri sohbete kapı açabilirler.

Bilgisayar, telefon; kişiler arasındaki iletişimi sağlayan bu araçlar da uygun şekilde kullanılmazlarsa sohbete engel oluyor.

Kıraathane veya kahvehaneler: Eskiden kitap okuma ve sohbet yerleri olarak bilinen bu yerler artık birçoğu basit şans oyunlarının oynandığı yerler olarak birçok aileyi ve aile içi güzel iletişimi tehdit ederken çocukların sağlıklı bir ortamda yetişmesine de engel oluyor.[/color]

[b]SOHBET KONULARI FARKLI OLABİLİR[/b]

[color=green]Çocuklar, gençler duygularını, düşüncelerini ifade etmeyi, sağlıklı bir aile ortamında öğrenirler. Farklı olayların fikirlerin duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı zeminlerdir aile sohbetleri… Bazen eşler siyasi bir konuyu bazen edebi veya dini bir mevzuyu veya ilgi alanlarındaki herhangi bir konuyu tartışırlar. Bazen çevrelerindeki kişiler, aileleri akrabaları, komşuları, iş arkadaşları vb. aralarında geçenlerden onlardan duyduklarından bahseder, bazen de çocukluklarında yaşadıkları bir olayı anlatırlar. Eşler birey olarak kendilerini ne kadar geliştirmişlerse sohbetleri de o kadar güzel ve doyurucu olacaktır. Eğitim, kültür, güzel duygu düşünce, iletişim, güzel konuşma sanatı, hepsi sohbet yapabilmeyi sağlar. Sohbet sanatının temelleri anadili ile birlikte aile ortamında kazanılarak kişilerin gayretleri ile hayat boyu geliştirilir.[/color]

[b]TEMEL KAVRAMLAR AİLEDE ÖĞRENİLİR[/b]

[color=green]Sağlıklı bir ailede eşler ve aile üyeleri arasında pek çok konuda sohbet edilir. Bazen doğruluğu, bazen güzelliği bazen de şefkati ön plana çıkarırlar. Sohbetler içinde çocuk ve gençlere geçmişten gelen kültür mirası, farklı fikirler, düşünceler, âdetler görenekler, deyimler, atasözleri, kavramlar davranış biçimleri yoluyla aktarılır.

Bazen günlük meseleler konuşmaya mevzu olur ve sohbete kapı açar. Tatilin nasıl geçirileceği, misafirlerin ne şekilde ağırlanacağı, bayramda ziyaretlerin ne şekilde yapılacağı, kurbanın nasıl nerede kesilebileceği , eve neler alınacağı, ne şekilde dekore edileceği, kimlere yardım yapılacağı çocukların dersleri, dünyada acı çeken insanlar gibi pek çok konuda konuşulup sohbet edilebilir. Her sohbet ortamı eşlerin aile üyelerinin gönüllerini doyurduğu kadar duygu düşünce,güzel ahlak gibi pek çok açıdan gelişmek için bir fırsattır. Eşler bazı konularda birbirlerine zıt düşebilir fakat sanat, farklılıkları büyütmeden sohbet ortamında meseleleri tartışmak, geçmişe takılıp kalmadan birbirini anlamaktır.[/color]

[b]SOHBET AYRI, PROBLEM ÇÖZMEK AYRI[/b]

[color=green]Sohbetler birbirini tanıma-anlama fırsatlarıdır ve keyif almak, paylaşmak için yapılır. Sohbetler esnasında sürekli problemler çözülmeye kalkılır, her fırsatta kişiler ihtiyaçlarını sıkıntılarını dile getirir şikayet edip dururlar, karşılarındakini suçlarlarsa sohbetin tadı tuzu kaçar, konuşma sohbetten çıkar. Yapılan çalışmalar sağlıklı ailelerde birlikte geçirilen zamanda iletişimin 10 da 9’unun sohbet, destekleme, iltifat, benlik açma duygu ve düşüncelerini ifade etme anlamı içeren sözler söylemeye karşılık sadece 10’da birinin problem çözümü amaçlı yapıldığını ortaya koymaktadır. Stressiz bir ortamda eşler sohbetin o andaki tadını bozmamak için ortamda gerginlik meydana getirmemeye özen gösterir ve karşısındakini incitmemeye çalışır.

Sohbeti güzel ailelerde çocuklar kendileri de anne babalarıyla ve birbirleri ile nasıl konuşulacağını öğrenirler. Aileler çocuklarının sohbete katılması için uygun rahat ortamı sağlarlarsa hem onları daha yakından tanımış olur hem de onların kendilerini tanımalarına fırsat vermiş olurlar. Çocuğunu tanıyan bir anne baba onun hakkında daha az kaygı duyar. Böylece disiplin sağlamaya çalışılırken aşırı koruyucu davranmaya ve çocuk ve gencin sağlıklı gelişmesine engel olacak şekilde kısıtlamalarda bulunmaya gerek duyulmaz. Sohbet ederken birçok problemin çözümü için gereken uygun zemin de hazırlanmış olur. Sohbelerde her zaman problem çözülmese de sohbet esnasında ortaya çıkan konular, gündeme gelen problemler önem sırasına göre en uygun zmanada uygun kişilerle ele alınıp çözüm yolları üretilmelidir.

Sohbet problemlerin çözümüne nasıl zemin hazırlar?KARŞILIKLI SEVGİ VE SAYGI ORTAMI İyi bir aile içi sohbet ortamı karşılıklı sevgi ve saygının paylaşıldığı bir ortamdır. Bu ortamda kişiler sevilme, değer görme ve onaylanma ihtiyaçlarını karşılarlar.
[/color]

[b]GÜVEN ORTAMI[/b]

[color=green]Kişilerin eleştiri karşısında savunmaya geçmesinin önemli nedeni kendilerine ve karşılarındakine güvenmemesidir. İyi sohbet edebilen kişiler birbirinin sırlarını tutabilen, birbirine saygı gösteren, fikri ayrılıkları ortay çıktığında karşılıklı birbirini suçlamayan, sözünü kesmeyen, birbirine maddi manevi zarar vermeyen kişilerdir. Bu da karşılıklı duyulan güvene bağlı olarak aile fertlerinin çok yönlü gelişmesi için uygun paylaşım ortamını sağlar.[/color]

[b]ANLAŞILMA VE ONAYLANMA[/b]

[color=green]Anlaşıldığını bilen kişi pek çok küçük konuyu büyütmez. Onaylandığı konular ve yönlere bağlı olarak kendisine ve karşısındakine güveni artar, böylece eleştirileri de daha kolay kabul eder.
[/color]
[b]GÜÇ VE DESTEK PAYLAŞIMI[/b]

[color=green]Aile üyeleri birbirinden aldıkları güçle hayat zorluklarına karşı daha dayanıklıdırlar. Güven duygusu olan kişi eksik yanlarını düzeltmek için kendisini daha güçlü hisseder, onaylandığı, destek aldığı yönlerinden güç alarak değişim için gerekli enerjiyi kendisinde bulur. Bu da kişilerin hem farklılıklara saygı göstermesini hem de problemlerini çözmesini kolaylaştırır.[/color]

Ailem/Zaman

Konular