Fatiha Sûresinin faziletleri...

[color=green][size=18px][b]Peygamber Efendimiz (asm), Fatiha Sûresi ile ilgili birçok müjdeli haberler vermiştir. Birkaçını numune olarak alalım:[/b][/size]

1-Ebu Saîd İbnu'l-Muallâ (radıyallahu anh) anlatıyor: [b]"Ben Mescid-i Nebevî'de namaz kılıyordum. Resûlullah Aleyhissalatu Vesselâm beni çağırdı. Fakat namazda olduğum için mübarek çağrısına derhal cevap veremedim. Namazdan sonra yanına vararak:

"Ey Allah'ın Resûlü, namaz kılıyordum. Bu sebeple cevap veremedim" diye özür beyan ettim. Bana:

"Allah, Kitab'ında: "Ey iman edenler, Allah ve Resûlü sizi çağırdıkları zaman hemen cevap verin buyurmuyor mu?"[/b]1 buyurdu ve arkasından ilave etti:

"Sen mescidden çıkmazdan önce, sana Kur'ân-ı Kerim'in en büyük sûresini öğreteyim mi?" buyurdu ve elimden tuttu. Mescidden çıkacağı sırada ben:

"Ya Resulallah! Bana en büyük sûreyi öğretecektiniz" dedim. Resûlullah (asm) bana:

[size=18px][b]"O sure "Elhamdü lillâhi Rabbi'l-âlemin'dir ki, bu, namazlarda tekrar tekrar okunan yedi âyetten ibarettir" buyurdu.[/b][/size]
[b]
2-Ebû Hüreyre (radıyallahu anh) bildiriyor ki,[/b] Peygamber Efendimiz (asm): "Nefsimi kudret elinde tutan Zât-ı Zü'l-Celâl'e yemin ederim ki, Allah, Fâtiha'nın bir mislini ne Tevrat'ta, ne İncil'de, ne Zebur'da, ne de Furkân'da indirmemiştir" buyurdu.3
[b]
3-İbnu Abbâs radıyallahu anhü anlatıyor:[/b] "Hz. Peygamber Aleyhissalâtu Vesselâm yanında Cebrail Aleyhisselâm bulunduğu bir sırada, yukarıda kapı sesine benzer bir ses işitti. Başını göğe doğru kaldırdı. Cebrail (aleyhisselâm) dedi ki:

"İşte gökten bir kapı açıldı, bugüne kadar böyle bir kapı asla açılmamıştı."

Derken oradan bir melek indi. Cebrail (aleyhisselâm) tekrar konuştu:

"İşte arza bir melek indi, şimdiye kadar bu melek hiç inmemişti."

Melek selâm verdi ve Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtu Vesselâm'a dedi ki:

[b]"Ya Resulallah! Sana verilen iki nuru müjdeliyorum[/b]. Bunlar, senden önce başka hiçbir peygambere verilmemişlerdi:[size=18px][b] Onların biri Fatiha Sûresi, diğeri de Bakara Sûresi'nin son kısmı.[/b][/size] Onlardan okuduğun her harfe mukabil sana mutlaka büyük sevap verilecektir."4

[b]4-Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor:[/b] "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: [b]"Kim Fatiha-i şerife sûresini okumadan namaz kılarsa bilsin ki bu namaz nakıstır, eksiktir.[/b] (Bu sözü üç kere tekrarladı.)"
[b]
Ebû Hüreyre'ye (radıyallâhu anh):[/b]

"Biz imamın arkasında bulunuyorsak (ne yapalım)?" diye sorulmuştu. Ebu Hüreyre (ra) şu cevabı verdi:

"Yine de içinden oku. Zira ben Resûlullah (Aleyhissalâtu Vesselâm)'ın şöyle buyurduğunu işittim: "Allah Teâlâ hazretleri (bir hadis-i kudsîde) buyurdu ki: [b]"Ben kıraati kulumla kendi aramda iki kısma böldüm, yarısı bana ait, yarısı da ona. Kuluma istediği verilmiştir:[/b]

[b]Kul: "Elhamdülillâhi Rabbi'l-âlemîn. (Hamd alemlerin Rabbine aittir)" deyince,[/b] Azîz ve Celîl olan Allah: "Kulum bana hamdetti!" der.

[b] Kul, "Er-Rahmânirrahîm" deyince,[/b] Allah: "Kulum bana senada bulundu" der.

[b] Kul, "Malik-i yevmiddîn (âhiretin sahibi)" deyince,[/b] Allah: "Kulum beni büyük bildi" der.

[b]Kul, "İyyâkena'budü ve iyyâkenesta'în" (Yalnız Sana ibâdet eder, yalnız Senden yardım isteriz) deyince,[/b] Allah: "Bu benimle kulum arasında bir taahhüddür. Kuluma istediğini verdim" der.

[b] Kul, "İhdina'ssırâta'lmüstakîm sırâtallezîne en'amte aleyhim gayr'ilmağdûbi aleyhim ve la'ddâllîn" (Bizi doğru yola sevket, o yol ki kendilerine nimet verdiğin kimselerin yoludur, gadaba uğrayanların ve dalâlete düşenlerin değil) dediği zaman,[/b] Allah: "Bu da kulumundur, kuluma istediği verilmiştir" buyurur."
[b]
5-Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: [/b]"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "İmam "âmin" deyince, siz de "âmin" deyin. Zira kimin âmin'i meleklerin âmin'i ile birleşirse geçmiş günahları affedilir[/color].


Dipnotlar: 1- Enfal Sûresi: 24 2- Buhârî, Tefsir 1; Nesâî, İftitâh 26; Ebû Dâvud, Vitr 15. 3- Kütüb-ü Sitte, 2/438 4- Müslim, Müsâfirin 254; Nesâî, İftihah 25 5- Kütüb-ü Sitte, 8/2531 6- Kütüb-ü Sitte, 8/2538 7- Sözler, s. 45

Konular