DİKKAT!!! MEYVALI VE SADE GAZLI İÇECEKLERDE ALKOL VAR!

Tüketiciler Birliği, TÜBİTAK'a inceletti; 10 gazozda alkol çıktı

Meşrubat tüketiminin arttığı Ramazan’da şok bir gelişme yaşandı. TÜBİTAK tarafından analiz edilen 10 farklı gazoz markasının içinde alkol tespit edildi.

Tüketiciler Birliği, piyasadaki 10 farklı gazoz markasına ait numuneleri TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde inceletti. Analiz sonucunda bütün gazozlarda litre başına 1,56 ile 0,20 gram arasında değişen oranlarda alkol tespit edildi. Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Bülent Deniz, gazozların ‘içindekiler’ bölümüne etil alkolün yazılmadığına dikkat çekerek tüketicilerin yanıltıldığını söyledi. Deniz, “Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadır. Bunlar yağ cinsinden maddeler olup suda çözülmezler. Etil alkol, bu çözülmeyi sağlamak için kullanılır. Etil alkolün vazifesini propylen glycol de görebilir; ama maliyeti ikiye katladığı için tercih edilmiyor.” dedi.

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, "Alkolsüz içeceklerin içeriğini düzenleyen bir tebliğde nasıl olur da ‘litrede 5 grama kadar etil alkol olabileceğine izin verilebilir' diye bir soru sorduk kendimize." diyen Deniz, bunun üzerine yaklaşık 7-8 ay önce bir çalışma başlattıklarını kaydetti. Piyasadaki hiçbir gazozun üzerinde, içeriğinde alkol bulunduğuna dair bir bilginin olmadığını, hatta bir üründe de, içerikte alkol ve çözentisinin kullanılmadığının yer aldığını aktaran Deniz, bunun sebeplerini öğrenmek için gıda mühendisleri, kimya ve tıp alanında uzmanlardan yardım istediklerini aktardı. Buna göre bütün gazozlarda kullanılan tat ve koku verici esanslar yağ cinsinden oldukları için suda çözülmüyor. Etil alkol, gazlı içecek üretiminde bu çözülmeyi sağlamak için kullanılıyor. Etil alkolün vazifesini propylen glycol de görebiliyor, ancak maliyeti ikiye katladığı için tercih edilmiyor. Tarım Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından öncelikle TSE'nin gazozlarla ilgili 4080 No’lu standardının değiştirilerek gazlı içeceklerde alkol kullanılmasına imkân tanıyan maddenin kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Deniz, "Bunun yerine gazlı içeceklerde alkol kullanılmasını yasaklayan düzenleme getirilmeli." dedi. Bu maddenin kaldırılmaması halinde tebliğin isminin değiştirilerek, isimde yer alan ‘alkolsüz içecekler' ibaresinin kaldırılması ve denetimlerin en katı şekilde uygulanması gerektiğini ileri süren Deniz, "Tüketicinin bilgilenme hakkının ihlalinin önüne geçilmelidir." şeklinde konuştu. Gazlı içecek firmalarına da çağrı yapan Bülent Deniz, içeriğin eksiksiz olarak etikette yer alması konusunda düzenlemeleri yeniden yapmaları gerektiğini söyledi. Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüketicileri uyarıyoruz. İçtiğiniz gazozlarda alkol var."

Kimya mühendisi Prof. Dr. Mustafa Nutku, gazozlarda kullanılan alkolün, içkilerde yer alan etil alkol olduğunu söylüyor. Meyve ve ekmek mayası gibi gıdalarda bulunan ethanol denilen alkolün ise tamamen doğal yollardan oluştuğuna dikkat çeken Nutku, 200 derece fırında piştikten sonra bu türlü alkolün uçtuğunu anlatıyor. Nutku, "Gazozda bulunan alkol ise alternatifi olmasına rağmen tamamen keyfi konulur." diyor. Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Can Demir, durumun büyük üretim teknolojisinden kaynaklandığına işaret ediyor. Ürünlerin akışkanlığını hızlandırmak için alkol kullanıldığını aktaran Demir, "Normalde üretim bandında 30 saniyede 2 şişe dolum yapılırken, alkol sayesinde bu miktar 4 şişeye çıkıyor." diyor. Demir, kanunen izin verilmesine rağmen ambalajda bilgi konulmamasını ‘tüketiciyi aldatma' sözleriyle değerlendiriyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner de gazozlarda bulunan etil alkolün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin izin verdiği değerin altında olduğunu söylüyor. Etil alkolün 10 binde iki oranında yer aldığını, bu miktarın da bir litre gazozda bir damla bile yapmayacağını belirten Saner, "Gıda kodeksine uygun denildiğinde yasayla belirtilen bütün şartlar yerine getirilmiş sayılır. Yönetmelikte ‘Aroma maddelerinin 1 kilogramında 3 mg etil alkol bulunmasının mahzuru yoktur' deniliyor." diyor. Saner, üreticinin istese bile etiketin üzerine Tarım Bakanlığı'nın iznini almadan alkol ibaresini yazamayacağını, çünkü bakanlıkça yayınlanan Etiket Tebliği'nde etiketin üzerinde ne yazacağının belli olduğunu söyleyerek, "Bir etiketin üzerinde nelerin yazılıp yazılmayacağını bu tebliğ belirliyor." ifadelerini kullanıyor. Kamuda görevli bir gıda kontrolörü ise mevzuata göre etiketin içindekiler bölümünde kullanılan katkı maddelerinin tümünün yazılması gerektiğini belirtiyor.

Diyanet: İçkinin bir damlası bile haram

İçkinin haram olduğunun hem Kur'an'da hem hadislerde kesin bir dille yer aldığını anlatan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. Saim Yeprem, Maide Suresi'nde içkinin fal oklarıyla birlikte şeytan işi olarak adlandırıldığını ve müminlere yasaklandığını kaydediyor. Yeprem, alkollü içkinin bir damlasıyla bir şişesi arasında da haram olması bakımından hiçbir fark olmadığını sözlerine ekliyor. Bu da etil alkolün hangi miktarda ve neyin içinde bulunursa bulunsun içilemeyeceği anlamına geliyor.

‘Meşrubatta alkol bulunması doğal’

Tüketiciler Birliği'nin iddialarına gazoz üreticileri adına Meşrubatçılar Derneği cevap verdi. Yazılı bir açıklama yapan Genel Sekreter Nizamettin Şentürk, şirketlerin yönetmelikte belirtildiği gibi alkolsüz içecekler ürettiğini söyledi. Şentürk, dünyanın her yerinde gıda regülasyonlarında etanolün belirli oranlarda yer almasının doğal kabul edildiğini belirterek, “Her madde ile ilgili bir alt sınır kabul edilmekte ve bunun altındaki rakamlar bilimsel olarak kayda değer olmadığı için dikkate alınmamaktadır." ifadelerini kullandı.

En fazla alkol Uludağ’da

Marka - Alkol*

Uludağ 1.56

Akmina 1.28

Tansaş 1.16

Çamlıca 0.84

Fruko 0.76

Sensun 0.60

Sprite 0.56

Adese 0.48

Seven Up 0.44

Kipa 0.20

* Gram/litre

12.10.2006
Ayşegül D. Aybar
İstanbul zaman


1 yorum

ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN

ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN

12.05.2007 - samet

Konular