Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Fast food zeka geriletiyor  (Okunma Sayısı 283 defa)
ннмєя¢αη
___ الله اكبر ___
Tiryaki

Çevrimdışı Çevrimdışı

Facebook Security

« : Mayıs 25, 2009, 08:48:38 ÖÖ »

Aşırı fast food yemek öğrencilerin zekasını olumsuz etkiliyor.

Abur cubur gıda tüketen çocukların akademik başarısı okul arkadaşlarına göre daha düşük oluyor...

ABD’nin Tennessee eyaletinde bulunan Vanderbilt Üniversitesi’nden bir grup uzman, araştırma için 10 ve 11 yaşlarındaki 5 bin 500 öğrencinin beslenme alışkanlıklarını ve okuldaki performansını inceledi. Öğrencilere haftada kaç kez fast food restoranlarında ya da farklı mekanlarda abur cubur yedikleri soruldu.

SAYISAL VE SÖZEL TEST

Öğrencilerin yüzde 54’ünün hafta 1-3 kez, yüzde 10’luk bir bölümünün 4-6 kez, yüzde 2’nin ise günde 4 ya da daha sık yediği belirlendi. Bunun ardından çocuklara sözel ve sayısal testler yapıldı ve test sonuçları karşılaştırıldı. Haftada 4-6 kez fast food ve abur cubur yiyen yüzde 10’luk grubun sözel sınavlarda 100 tam not olmak üzere hesaplanan ortalamadan 6.96 puan daha düşük not aldığı belirlendi.

NOTLARI DÜŞÜRÜYOR

Bu gıdaları her gün yediğini söyleyenlerde bu sayı 16.07 çıktı. Yüzde 2’lik aşırı fast food tüketen grubun ise 19.34 puan düşük aldığı gözlendi. Sayısal testlerde de benzer sonuçlar elde edildi. Haftada 4-6 kez fast food tüketenler ortalamadan 6.55 puan, her gün yiyenler 14.82, günde en az üç kez abur cubur ve fast food tüketenler ise 18.48 puan daha düşük not aldı.

KAVRAMA ZORLUĞU

Genel olarak ortalamanın üzerindeki fast food tüketiminin sözel testlerde 12.79, sayısal testlerde 12,35 puan düşük not almaya yol açtığı belirlendi. Araştırmayı yürüten ekibin başındaki uzman Kerri Tobin, “Fast food restoranlarında servis edilen gıdalar çocuklarda kavrama zorluklarına yol açabiliyor, bu da öğrencilerin notlarını olumsuz etkiliyor” dedi.

Yazete

вαĸ iвяeт αL yeяe düşeи yαpяαğα, 0dα esĸideи yυĸαяdαи вαĸαяdı тopяαgα..

Kendim Ettim Kendim Buldum ....
yolcu
Aktif

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : Mayıs 25, 2009, 12:35:27 ÖS »

Bu konuda bilimsel açıklamalar olsa da biraz şüpheliyim nedense  Ney

Sen Bir hancı, ben bir yolcu.....
www.zehirli.org
www.evlilikmektebi.com
ннмєя¢αη
___ الله اكبر ___
Tiryaki

Çevrimdışı Çevrimdışı

Facebook Security

« Yanıtla #2 : Mayıs 25, 2009, 12:37:39 ÖS »

şüphe derken yolcu kardeş ?
sence zararı yokmu bunların ?

benim şahsi bir görüşüm yok bu konuda aslında ama bu haberde yazanları daha öncede duymuştum
bugünde görünce paylaşayım dedim ...

yolcu
Aktif

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #3 : Mayıs 25, 2009, 12:38:58 ÖS »

kesinlikle zararı yoktur diye yazıp vebale girmek istemem açıkcası ama bazı gözlemlerime dayanarak ulaştığım bir varsayım var kendimce Gülümseme

www.zehirli.org
www.evlilikmektebi.com
ннмєя¢αη
___ الله اكبر ___
Tiryaki

Çevrimdışı Çevrimdışı

Facebook Security

« Yanıtla #4 : Mayıs 25, 2009, 12:41:06 ÖS »

Gülümseme varsayımınız nedir

yolcu
Aktif

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Mayıs 25, 2009, 12:50:58 ÖS »

Şİmdi  efendim hepimizin çevresinde normale göre biraz daha zekalı,hiperaktif,  olayları daha iyi analiz edebilen, analitik düşüncesi daha bir kuvvetli insanlar vardır.

Bizim de farklı zamanlarda ve mekanlarda böyle tanıdıklarımız oldu.

Şu an mesela böyle bir tanıdığım var her gün görüştüğümüz. Kendisi fast-food deyince bayılır ayılır, hiç saati olmasa bile illa yemek ister.Ve öğrendiğime göre uzun yıllardan beri de böyleymiş. Ama maşallah bir zeka var adamda maşallah diyorum yani.

Daha dündü sanırım bir blog yazarının hayatını ve fotoğraflarını inceledim.(Kim diye sormayın ama Gülümseme Daha 19 yaşında biri, yaptığı projelerle dünya çapında bir çok ödül kazanmış.Çekmiş olduğu fotolarda hep fast foodun önünde olduğu kareler gördüm belli ki o da yeni nesil gibi bayılıyor fast food'a.Ama bakıyorsunuz zeka yerinde.

Bu iki misalle birlikte geçmişte de böyle tanıdıklarım oldu fast-food abur cubur düşkünü ve bu insanlar söylediğim gibi baya hiperaktiftiler.

Benim gözlemleyerek söyleyebileceğim varsayım bu.Yani bizzat tecrübe diyorum.

Ama bundan mutlak  surette bir genelleme yaparak fast-food zararsızdır demem de mümkün değil.

www.zehirli.org
www.evlilikmektebi.com
ннмєя¢αη
___ الله اكبر ___
Tiryaki

Çevrimdışı Çevrimdışı

Facebook Security

« Yanıtla #6 : Mayıs 25, 2009, 12:53:32 ÖS »

Gülümseme Gülümseme

zaten bende inanmamışm Sırıtan Sırıtan

bundan sonra fast food dan çıkmak yok Sırıtan

dermişim ...

ннмєя¢αη
___ الله اكبر ___
Tiryaki

Çevrimdışı Çevrimdışı

Facebook Security

« Yanıtla #7 : Mayıs 25, 2009, 12:54:06 ÖS »

fast food dan dolayı ise yeriz aslında ama Gülümseme

yolcu
Aktif

Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #8 : Mayıs 25, 2009, 01:15:40 ÖS »

Yeri gelmişken şu da aklıma geldi.

sadece fast-food ile alakalı değil ama genel olaral bu sağlık haberleriyle ilgili.

Belki farkındasınızdır şöyle bir husus var bu bilim dünyasının açıklamaları ile ilgili.Haber sitelerinden bakıyoruz bir gün "Aspirin çok faydalıymış" haberi çıkıyor aradan bir müddet geçiyor "Aspirin o kadar da faydalı değilmiş, zararlı olabileceği bile düşünülüyor" gibi bir haber çıkıyor.Aradan bir müddet geçiyor yine "Aspirinin faydalı olduğu ile alakalı" bir haber çıkıyor. E kardeşim hangisi doğru bir karar verin.
Bu açıklamalar elbette farklı farklı bilim adamları ya da kuruluşlar tarafından servis ediliyor ama hep böyle bir ileri bir geri pozisyonu var.
Bilimsel açıdan  bakılınca hani bilim sürekli gelişiyor diyoruz ya biri çıkıp önce aspirin faydalı değil dese sonra da başka biri bir tekraren araştırdık faydalıymış dese bu tutarlı bir açıklama olabilir.Ama bir faydalı bir faydasız haberi kafaları bulandırıyor.

Burada benim aklıma gelen 2 şey var:
Bu  haberleri biz Türkçe olarak gazetelerden ve haber sitelerinden okuyoruz malum onlarda yabancı dilden çeviriyorlar.Tabi türkiyedeki araştırmacı ve uzmanlardan da haberler oluyor ama genelde böyle ses getiren haberler dışarı kaynaklıdır.
Bu karışıklığın nedeni ya geçen günkü bingöllü gazetecinin yaptığı gibi haber sıkıntısı olan gazetecilerin rastgele , haberin zamanına bakmadan türkçeye cevirip bize aktarmaları ve böylelikle bir karışıklığın olması

ya da 2. durum olarak

Bu araştırmalar bildiğimiz kadarı ile batı ülkelerinde özel labaratuvarlarda, özel araştırmacılar tarafından  yapılıyor.
Bunların çoğu tarafsız olsa da çok uluslu bir şirketin desteklediği, sponsor olduğu veyahut bizzat kendi bünyesinde böyle bir oluşum barındırması halinde, o labaratuvardan çıkacak sonuçlara da pek güvenmemek lazım.

Baş ağrısına iyi gelen bir ilacı üreten firmanın rakibi olan başka dev bir şirketin bünyesindeki  labaratuvardan, o ilacın işe yaramadığının  söylenmesi olmayacak iş değil yani.

Bu gibi durumlarda ya haberin kaynağına iyi bakacağız ingilizcemiz yeterli ise yanabcı sağlık sitelerinden bu haberleri kendimiz takip edeceğiz,

Diğer taraftan da neti çöplüğe dönüştüren bilgi kirliliğindne korunmak için her okuduğumuza inanmayacağız.

Tabi bir de eskilerin, büyüklerin  tecrübesinden faydalanmak en iyisi.Burada özellikle aspirin misalini verdim ki biz onun faydalı olduğunu büyük Allah dostlarından öğrenmişiz mesela...

www.zehirli.org
www.evlilikmektebi.com
ннмєя¢αη
___ الله اكبر ___
Tiryaki

Çevrimdışı Çevrimdışı

Facebook Security

« Yanıtla #9 : Mayıs 25, 2009, 01:22:40 ÖS »

ikiside mantıklı ....
gerçekten olmayacak şey değil ki yaşayarak gördük ...

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: