hwoarang1905
Okur
|
 |
« : Aralık 18, 2009, 03:46:43 ÖS » |
|
Doğum günü kutlamak hakkında bilgisi olan varsa lüften delilleri ile birlikte paylaşabilir mi ?
|
|
|
|
|
|
Ya İslam'da erirsin, Ya inkarda çürürsün, Yol mezarda bitmiyor; Girdiğinde görürsün.....!!! 
|
|
|
|
~LaleGül~
|
 |
« Yanıtla #1 : Aralık 19, 2009, 12:38:14 ÖS » |
|
herşey niyette bitiyo aslında düğünlerde olduğu gibi düğün yapmak oynamalı olunca günah, Kuran-ı Kerim le yapılınca sevap oluyo değişen bi durum yani
|
|
|
|
|
|
ya insana gül ver yada gülüver 
|
|
|
hwoarang1905
Okur
|
 |
« Yanıtla #2 : Aralık 19, 2009, 01:22:44 ÖS » |
|
bu kadar açıklamak için yeterli değil. ben bunu bu konuları bilmeyen bir arkadaşıma açıklayacağım zaman bu kadar söylemek yetmez.bunu zaten biliyorum.ama bana delil lazım .. açıklma yaptığım da tamam haklıymışsın allah razı olsun aydınlattığın için demeli. bu arda tamam niyette önemli ama her zaman niyet yetmez bazen de icraata bakılır. herşey niyette başlar ama icraatla devam eder. niyetin ne kadar sağlam olsa da yanlış şeyler yapmak bazen affedilmez.bilmem anlatabildim mi
|
|
|
|
|
|
Ya İslam'da erirsin, Ya inkarda çürürsün, Yol mezarda bitmiyor; Girdiğinde görürsün.....!!! 
|
|
|
|
~LaleGül~
|
 |
« Yanıtla #3 : Aralık 20, 2009, 11:52:29 ÖÖ » |
|
siz gliba bi hocanın bu konulardaki fetvasını arıyosunuz benim bu konuda çok güvendiğim bazı hocaların açıklaması var ama sizin benim güvendiğim hocalra güvendiğinizi sanmıyorum ismini söylesem konu kapnır o derecede 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hwoarang1905
Okur
|
 |
« Yanıtla #4 : Aralık 20, 2009, 12:24:26 ÖS » |
|
sağol. tamam sende kalsın
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ücharfbeşnokta
Ilgili
Kabı ayrı olanın Tadıda ayrı olur
|
 |
« Yanıtla #5 : Aralık 20, 2009, 04:46:12 ÖS » |
|
Günümüz insanlarının her sene kutladıkları doğum günü adeti tarihteki uygulamalarla tam bir tezat oluşturur. Çok eski çağlarda kişiyi ölüm yıldönümü ile anmak adetti. Kadınların ve çocukların bu gibi yıldönümleri ile alakaları yoktu. Zaten kimsenin doğduğu gün bir yere kaydedilmiyordu ki bilinsin.
Önce Mısırlılar sonra da Babilliler hükümdarlık ailesinin erkek çocuklarının doğum günlerini bir yere kaydetmeye ve zamanın takvimine göre kutlamaya başladılar. Adet sonradan diğer soylu sınıfına da yayıldı.
Tarihte kayda geçen ilk doğum günü kutlaması, milattan önce 3000 yıllarında yaşamış bir Mısır firavununa aittir. O zamanlarda doğum günü kutlaması yaşanılan çevrede yapılıyor, eş, dost, hizmetçiler hatta köleler bile kutlamaya katılıyor, günün şerefine tutuklulara af çıkıyor, esirler serbest bırakılıyordu.
Mısır ve Pers medeniyetlerinden Yunanlara geçen doğum günü adetine burada pasta kesme adeti de eklendi. Ay'ın ve avcılığın tanrıçası Artemis için her ayın altıncı günü yeniden doğuşunun şerefine kesilen pastaya Ay ışığını simgeleyen mumların ilavesi de bu devirlerde olmuştur. Yunanlarda da sadece erkeklerin doğum günleri kutlanmış hatta bu kutlamalar kişi öldükten sonra da devam etmiştir.
Daha sonraları Hıristiyanlık öncesi Roma'da ise imparatorların ve önemli devlet adamlarının doğum günleri Senato kararı ile milli bayram ilan edilmiştir. Sezar'ın doğum günü ise tam bir festivale dönüştürülmüştür. Hıristiyanlığın doğuşu ile birlikte tüm doğum günü kutlama adetleri hep birlikte yok olmuşlardır.
İlk Hıristiyanlar, senelerce gördükleri sıkıntı ve zulüm nedeniyle bu dünyanın zalim ve acımasız bir yer olduğuna inanıyorlardı. Bu nedenle de bir insanın dünyaya gelişini kutlamak için bir sebep yoktu. Kullanacaksa ölüm günü kutlanmalıydı.
Bilinenin aksine Hıristiyan azizlerinin doğum günü diye kutlanan yortu günleri aslında onların ölüm yıldönümleridir. Çünkü ilk Hıristiyanlar ölümü, öbür dünyaya geçmek, gerçek hayata doğmak olarak yorumluyorlardı.
Milattan sonra 245 yılında din adamları Hz. İsa'nın doğum gününü kendilerince kesin olarak tespit ettiklerini sandıklarında bile Kilise, bunun Mısır ve putperestlerden gelen bir uygulama olduğunu ileri sürerek, bir firavun gibi doğum günü kutlamanın günah olduğunu açıklamıştı.
Doğum günü adetinin, kadınlar ve çocuklar da dahil tüm aile bireylerini kapsayacak şekilde uygulanması için ise bir 800 yıl daha geçmesi gerekti. Avrupa'da günümüzdeki doğum günü kutlamaları on ikinci yüzyıldan sonra başlamıştır. (Alıntı)
Özetle diyebiliriz ki
Dinimizde, "doğum günü kutlaması" diye bir hüküm ve müsaade yoktur. Bu tamamen sonradan uydurulan şeylerdir. Bu sebeple bu tür merasimleri düzenlemek ve katılmak doğru değildir. (Mehmet EMRE, Fetvalar)
|
|
|
|
|
|
Leşker-i dua mahalli icabete vasıl olmadıkça, leşker-i gaza için muvaffakiyet istihsâli mümkün değildir.İmam-ı Rabbâni Tarih yazılırken okunmaz, yazıldıktan sonra okunur...
|
|
|
|
ömerfaruk.
|
 |
« Yanıtla #6 : Aralık 20, 2009, 04:59:53 ÖS » |
|
Allah razi olsun güzel aciklamaniz icin bizlerde dogum günümüzde Kurani Kerim okuyoruz dualar ediyoruz Yarabbi bizleri su dünyadan dogdugumuz gibi tertemiz huzuruna al diye dua ediyoruz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
~LaleGül~
|
 |
« Yanıtla #7 : Aralık 21, 2009, 11:50:30 ÖÖ » |
|
Özetle diyebiliriz ki
Dinimizde, "doğum günü kutlaması" diye bir hüküm ve müsaade yoktur. Bu tamamen sonradan uydurulan şeylerdir. Bu sebeple bu tür merasimleri düzenlemek ve katılmak doğru değildir. Allah razi olsun güzel aciklamaniz icin bizlerde dogum günümüzde Kurani Kerim okuyoruz dualar ediyoruz Yarabbi bizleri su dünyadan dogdugumuz gibi tertemiz huzuruna al diye dua ediyoruz
yukarıdaki yazıyla aşağıdaki yazı hiç uymamış hiç anlamadım ben kısacası şöyle o zamn müslüman adetlerine göre doğum günü kutlaanabilir 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ücharfbeşnokta
Ilgili
Kabı ayrı olanın Tadıda ayrı olur
|
 |
« Yanıtla #8 : Aralık 21, 2009, 01:50:35 ÖS » |
|
Anlamayacak bir şey yok ki  Gayette güzel uyuşmuş. Doğum günü kutlayacağıma, doğum günümde Hazreti Kur'an-ı okuduğundan ve tertemiz olarak huzuruna al diye dua ettiğini söylüyor...
|
|
|
|
|
|
Leşker-i dua mahalli icabete vasıl olmadıkça, leşker-i gaza için muvaffakiyet istihsâli mümkün değildir.İmam-ı Rabbâni Tarih yazılırken okunmaz, yazıldıktan sonra okunur...
|
|
|
|
~LaleGül~
|
 |
« Yanıtla #9 : Aralık 21, 2009, 03:49:18 ÖS » |
|
siz yukarda islam dini doğum günü kutlamasına asla izin vermiyo demişsinize de aşağıdaki kardeşimizde doğum günlerimizde Kuran-ı Kerim okuyoruz demiş o biraz aklımı karıştırdı aslında  yoksa ben de sizin gibi düşünüyorum
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yolcu
|
 |
« Yanıtla #10 : Aralık 21, 2009, 05:02:39 ÖS » |
|
İnsanın doğum gününde 1 yaş daha yaşlandım ama gerçek manada Allah'a kulluk yapamıyorum diye üzülmesi lazım.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ömerfaruk.
|
 |
« Yanıtla #11 : Aralık 22, 2009, 12:03:56 ÖÖ » |
|
İnsanın doğum gününde 1 yaş daha yaşlandım ama gerçek manada Allah'a kulluk yapamıyorum diye üzülmesi lazım.
evet kardesim ölmek icin üzülmiyecegiz ama ölüme hazirmiyim diye üzüleyecegiz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hwoarang1905
Okur
|
 |
« Yanıtla #12 : Aralık 22, 2009, 12:36:57 ÖS » |
|
Yüce RABBİMİZ sizlerden ve bzlerden razı olsun inş.
teşekkürler bilgi için
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|