MESCİDDE ÖLÇÜ

Cenâb-ı Hakk'a ibadet için inşa edilen mescidler, diğer mekânlardan üstün ve farklı bulunmaktadır. Bu itibarla gerek cemaatle namaz kılmak, gerekse vaaz ve zikir için camiye giden müslümanların şu ölçülere uygun hareket etmesi icap etmektedir:

a) Camiye girerken itikâfa niyyet etmeli, huşu hali ile Allah Teâlâ'ya hamd ve Peygamber (s.a.v.)'e salât-ü selâm okuyarak girmelidir.

b) Kerahet vakti değilse, iki rek'at tahiyyetü'l-mescid namazı kılmalı, namaz kılmanın mekruh bulunduğu vakitlerden biri girmiş ise vird ve zikirle meşgul olmalıdır.

c) Mescide girerken ayakkabılarını silkelemeli ve mabedi kirletme-mek için azamî gayret sarfetmelidir.

d) Orada dünya işleriyle alâkalı sözleri konuşmamalı, değişen ayakkabısını veya kaybolan bir malını cami içinde ilan ederek araştırmamalıdır.

e) Mescidde alış veriş yapmamalı, ticaretle meşgul olanları uyar-malı ve orayı pazar yerine çeviren kimselere "Allah ticaretini kârlı kılmasın" diye dua etmelidir.

f) Mescidde yüksek sesle konuşmamalı ve kimse ile münakaşa etmemelidir.

g) Sarmısak, soğan ve pırasa yediği zaman, cemaatin nefretine sebep olmamak için, ağzının kokusu geçesiye kadar camiye gelmemelidir.

i) Mescidi kendi evi gibi kullanmamalı; orada yatıp uyumak ve ka-rın doyurmak gibi işler yaparak mabedin edeblerini ihlal etmemelidir.

j) Allah'ı görüyormuşcasına ibadette bulunmalı; kalıp seccade üze-rinde, kalp başka yerlerde dolaşmamalıdır.

k) Mescidde tefekküre dalmalı, geçmişini düşünerek tevbe ve istiğ-farda; gelecek günlerini tefekkür ederek Allah Teâlâ'ya ilticada bulunmalıdır.

I) Camiye erken giderek namaz vaktine kadar Kur'ân-ı Kerim Oku-malı, salevât-ı şerifeyle meşgul olmalıdır.

m) Namazlardan evvel veya sonra yapılan vaaz-u nasihatleri dinle-meli ve bilgisini artırmaya azamî gayret göstermelidir.

n) Müsait zamanlarda mescidin bir köşesine çekilip, namaz kılan-ların huzurunu ihlal etmeyecek şekilde, cemaat arasından isteyenlere Kur'ân-ı Kerim okumayı öğretmeli ve tecvid üzerine tilavetin talim ve tatbikatını yaptırmalıdır.