Soğuk Havadan Etkilenmeyen Yapraklar

Kuzey yarım kürenin büyük bir bölümü ormanlarla kaplıdır. Ama hepinizin de bildiği gibi kuzey yarım küre çok soğuktur. Bu nedenle de ormandaki bitkilerin soğuk havaya dayanıklı olması gerekir. Örneğin kışın soğuk havadan dolayı toprak donar. Bitkiler ise kökleri ile donmuş topraktan su alamazlar. Bu nedenle bu bölgedeki bitkilerin susuzluğa dayanıklı olmaları gerekir. Bitkilere dayanıklılık sağlayan bölümleri yapraklarıdır.

Yaprakları sert ve dayanıklı olduğu için dünyamızın kuzey yarım küresinde genelde çam gibi kozaklı ağaçlar bulunur. Çam yapraklarına dokunduğunuzda kaygan değil, hafif yapışkan, mumlu bir yapısı olduğunu fark edersiniz. İşte bu mumlu yüzey, suyun buharlaşmasını engeller. Böylece yaprak daha az su kaybeder ve bu da yaprağın dökülmesini engeller.

Peki, bir yaprak mumlu bir yüzeye sahip olduğunda soğuktan korunacağını nasıl bilebilir ve bu yüzeyi nasıl yapabilir? Elbette yaprağın böyle bir şeyi yapabilmesi için akıl ve bilgiye ihtiyacı vardır. Ama yaprağın ne aklı, ne de mumu yapabilecek bilgisi vardır. Tüm bunları yapan, sonsuz akıl sahibi olan Allah’tır.

Kuran’da, yapraklar da dâhil bütün bitkileri yaratanın Allah olduğu şu şekilde bildirilir:

"O, gökten su indirendir. Bununla her şeyin bitkisini bitirdik, ondan bir yeşillik çıkardık, ondan birbiri üstüne bindirilmiş taneler türetiyoruz. Ve hurma ağacının tomurcuğundan da yere sarkmış salkımlar, -birbirine benzeyen ve benzemeyen- üzümlerden, zeytinden ve nardan bahçeler (kılıyoruz.)... " (En’am Suresi, 99)

"... Biz gökten su indirdik, böylelikle orada her güzel olan çiftten bir bitki bitirdik." (Lokman Suresi, 10)


Konular