Chat, evlilikleri yıkıyor

Son yıllarda internetin hızla yaygınlaşması evli çiftlerin yaşadığı sorunların arasına bir yenisini daha ekledi: İnternette karşı cinsle chat (sohbet) yapmak.

Önce merak duygusuyla yeni insanlarla tanışıp kimliğini gizleyerek özellikle cinsel konularda sınırsızca konuşmak, sonra bunun tutku haline gelmesi, bağlanma ve eşini aldatma geliyor. Son olarak Yargıtay'ın bir davada karşı cinsle chat yapılmasını boşanma sebebi sayması durumun ciddiyetini açıkça gösteriyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Evlilik Danışma Merkezi sorumlusu psikiyatr Dr. Rukiye Hayran'a göre, karşı cinsle chat yapma merakının en büyük sebebi eşler arasındaki iletişimsizlik. İnsanların yakınlık kurma, ilgi, şefkat gösterme duygularını kaybettiğine dikkat çeken Hayran, özellikle büyük şehirlerde insanların evli olsalar bile kalabalıklarda yalnızlık yaşadığını belirtiyor. Sanal alemde tanımadığı insanlarla sınırsızca her konuda konuşmak insanların merak ve macera duygularını da tahrik ediyor. Kimi zaman sigara, kumar gibi bağımlılık haline gelebiliyor bu istek. Evli çiftlerin kendilerine en çok 'konuşamıyoruz' şikayetiyle geldiklerini ifade eden Hayran, "Birbirlerinin ihtiyaçlarını giderecek biçimde iletişim kuramıyorlar. İnsanlar özellikle büyük kentlerde sürekli çalışıyor ve eve posaları geliyor. İki taraf da çalışıyorsa durum daha da kötüleşiyor. Monotonlaşan yaşam içinde arayışlar başlıyor. Eşinden görmediği yakınlığı sanal bir kişiden gören kadın veya erkek artık enerjisinin çoğunu ona yönlendiriyor. Ailesini ihmal ediyor. Bu yüzden boşanan çiftler var." diyor.

Evli çiftlere, ilişki ve iletişim kurabilme konusunda birbirlerine karşı daha özenli olmalarını tavsiye eden Hayran şöyle konuşuyor: "Bu tarz sorunlar evliliğin gözden geçirilmesi için bir uyarıcı da olabilir. Eşler, kendilerine ve birbirlerine bakma fırsatı bulmuş olur. 'Ben ne yapıyorum, evliliğim ne durumda, nasıl oldu da bu noktaya geldim?' sorularına verilecek cevaplar ilişkiyi düzeltebilir. Ama bu karşılıklı isteğe bağlı. Güven duygusu yıkılmışsa yerine koymak çok zaman ve emek ister. Bu durum evlilik için bir travmadır. Hiçbir şey olmamış gibi yaşamak yerine acısıyla başa çıkarak yeni yöntemlerle evliliği tamir etme sürecidir."

İnternetten chat itirafları

Cinsiyet: Kadın; yaş: 36

1,5 yıllık evliyim. Eşim, akşam 18.00'de eve geliyor, chat'in başına oturuyor ve yatıncaya kadar başında. Ben de çalışıyorum. Hiçbir bayanla ciddi anlamda sohbet etmediğini söylüyor ama chat'e ayıracak zamanı her gün biraz daha artıyor.

Cinsiyet: Erkek; yaş: 33

Karıcığım, hani "F" nickli biriyle iki aydır chat'leşip, tüm sırlarımızı ortaya döküyorsun ya, ben oyum. F'ye söylediğin bir şey beni çok üzdü: "Kocamla son zamanlarda pek konuşamıyoruz. Sen beni dinliyorsun, bu çok hoşuma gidiyor." O an kötü hissettim kendimi. Belki de evliliğimiz için çok güzel bir fırsat elde ettim.

Cinsiyet: Kadın; yaş: 27

2 senelik evliyim. Eşimle son derece mutluyum ama eşime karşı büyük bir yanlış yaptım. Bu yüzden kendimi çok kötü hissediyor, üzüntümden kahroluyorum.

Cinsiyet: Erkek; yaş: 40

Karıma ilgi duyamıyorum. Bu yüzden bir yıldan beri chat'te tanıştığım bir kadınla duygusal anlamda konuşuyorum. Yaptığımın doğru olmadığını da bilmiyorum ama kendimi frenleyemiyorum.

Cinsiyet: Kadın; yaş: 28

Karışık duygular içersindeyim. Evliyim ve 2 yaşında bir oğlum var. Arada kalmış yalnız bir kadınım. Tek dileğim artık kocamın canıma tak diyen mutsuzluğumu fark etmesi ve daldığı o derin uykudan uyanarak bana biraz olsun ilgi göstermesi.

Cinsiyet: Kadın; yaş: 32

İnternette birisiyle tanıştım. Keşke tanışmaz olaydım. Üstelik de evliyim. Lanet olsun bu chat'e. Bir daha asla chat yapmayacağım ve onunla da konuşmayacağım.

Cinsiyet: Erkek; yaş: 40

Evliyim, chat'te tanıştığım kişi de evli. Çoğu zaman eşimle konuşamadığımız şeyleri konuşuyoruz. Her ikimizin de çocukları var. Onlara baktıkça kendimden ve hayatımdan nefret ediyorum.

İnternet ile arkadaşlığa din nasıl bakıyor?

Günümüz yeniliği internet ile insanlar bilgiye kolay ve güvenilir biçimde ulaşıyorlar. İnsanların birbirlerinden bilgi alışverişinde bulunmaları ve aralarında kurulan bu amacı belli, seviyeli, saygın ilişkileri din yasaklamaz. Fakat ne yazık ki bütün internet ilişkileri bu ölçülerde değil. Bir grup ilişkiler var ki; sadece merak, heyecan, macera, ilgi ve tatminlik arayışı ile cinsiyetlik üzerine kurulup sürdürülüyor.

Bu tür internet arkadaşlıkları -ki 'sanal arkadaşlık-hayal arkadaşlık' isimleri ile masumlaştırılmak istense de- gerek amaç boyutuyla, gerek içerik (konuşulan konular), gerek gizlilik ve halvet (tenhaya çekilme) boyutuyla ve en önemlisi kurulmuş yuvalara verdiği zararlar boyutuyla dinen caiz (uygun) değildir. Çünkü burada bilgi edinmek adına temiz bir niyet ve şeffaflık yok. Aksine cinsiyet güdüsünün, insanı kurallardan sıyırarak tatminini sağlayacağı 'zevkleri' amaç haline getirdiği bir ilişki var. İnsanın ahlâki kişiliği, başı boş ve sorumsuz bu ilişkiden büyük zarar görmektedir. Bu ilişki bir hastalık gibi çocukları, gençleri, yuva sahibi eşleri sarıp-sarmalayıp içine çekiyor. Onları sahip oldukları aileden, çevreden koparıyor. Psikolojisi ve ahlâk değerleri altüst olmuş bir şekilde boşluğa fırlatıyor.

Söz konusu arkadaşlıkların boyutları, gelişimleri ve sonuçları; her açıdan iyice incelendiğinde ortada, toplumun 14-34 yaş grubunu tehdit eden büyük bir cinsî ahlâk yozlaşması tespit edilecektir. Cinsî ahlâkta iffet ve namusun korunmasını esas alan İslâm dini, Müslüman için iffet ve namusun korunmasını emreder. Cinsel ihtiyaç ve arzularının tatmini için de evliliği işaret eder. Ayrıca evlilik girişimleri yapan eş adayları için; birbirlerini yakınlarının yanında (halvet olmaksızın) görmelerini, bakmalarını (şehvet olsa bile), tanımalarını, konuşmalarını, karşılıklı şartlarını belirtmelerini uygun görmektedir.

Sonuç olarak; Müslüman, Yüce Allah'ın emir ve yasaklarını çiğnemesine basamak teşkil edecek, hataları davet edici davranış ve ilişkilerden kendini korumasının kulluk görevi olduğunu unutmamalıdır.

Dr. Jale Şimşek

İstanbul Müftülüğü din hizmetleri uzmanı

İnternet yaygınlaşıyor

Dünyada 900 milyon kullanıcı, 285 milyon internete bağlı bilgisayar, Türkiye'de ise 7 milyon civarında kullanıcı, 250 bin civarında internete bağlı bilgisayar bulunuyor. Devlet İstatistik Enstitüsü 2004 yılı verilerine göre, Türkiye'de kadınların yüzde 7,6'sı, erkeklerin yüzde 19'u internet kullanıyor. Türkiye'de yüz evin 6'sında internet bağlantısı var. İnterneti en çok 16-34 yaş arasındaki kişiler kullanıyor.

Yargıtay chat yapanı boşuyor

Eşi U.A.'nın, internette chat yaptığı kadınlara bekâr olduğunu yazdığını ve gönderdiği elektronik postalarda kullandığı ifadelerle de kendisini aldattığını iddia eden Ş.A., yerel mahkemeye boşanma davası açtı. Eşi boşanmamakta direnince Ş.A., eşinin chat ve elektronik posta dökümlerini mahkemeye delil olarak sundu. Mahkeme, Ş.A.'nın sunduğu delillerle boşanmasına karar verdi. Yerel mahkemenin aldığı kararı, Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi de onadı.

Şemsinur Özdemir
zaman


Konular