Gereği düşünüldü: MSN’ye olan tutkunuzdan dolayı boşanmanıza karar verildi!

Bilgisayar kullanımının -dolayısıyla da internet kullanımının- her geçen gün artması birbirinden ilginç sorunları da beraberinde getiriyor. Bu problemlere en son eklenen halka, çiftlerin, ‘bilgisayar oyunları tutkusu' ile ‘sohbet sitelerinde çokça geçirilen zaman'ı ayrılık sebebi olarak göstermesi!
“Yaz kızım: Gereği düşünüldü. Tarafların ‘MSN’de sürekli sohbet’ halinde oldukları sabit görüldüğünden boşanmalarına karar verilmiştir.” Hâkimin bu kararını şaka sanıyorsanız, yanılıyorsunuz! Neden mi? Artık ‘bilgisayar oyunları tutkusu’ ve ‘sohbet sitelerinde çokça geçirilen zaman’, genç çiftler arasındaki boşanmaların en önemli nedenleri arasında yer alıyor da ondan.

Büyüklerimizin ‘zamane gençliği’ diye nitelediği kuşak, evlilik çağına gelince ilginç boşanma davalarının da ardı arkası kesilmemeye başladı. Gençlik zamanlarının büyük bir bölümünü internet başında geçiren insanların, evlendikten sonra da bu huylarını devam ettirmeleri geçimsizliği kaçınılmaz kılıyor. Bu duruma en güzel örnek, geçtiğimiz günlerde Adana’dan geldi. Bir kadın, malulen emekli olan kocasının bütün gün bilgisayar başında olduğunu, yemeğini bile bilgisayar başında yediğini, kendisi ve ailesiyle ilgilenmediğini, bu nedenle de aile düzenlerinin ve ilişkilerinin bozulduğunu gerekçe göstererek boşanma davası açtı. Dava, teknolojiyi gerekçe gösteren kadının isteği ve eşinin de bunu kabul etmesi nedeniyle boşanmayla sonuçlandı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Prof. Dr. Nevzat Tarhan, internet bağımlılığını kumar bağımlılığına benzeterek çiftlere, nitelikli aileyi hedeflemelerini tavsiye ediyor. Özellikle internetteki sohbet ortamlarında tanışarak evlilik kararı alan kişileri uyaran Nevzat Tarhan, insanların evlenmeden önce birbirilerini mutlaka fiziksel olarak görmeleri gerektiğinin de altını çiziyor. İnternet ortamında yalanın çok doğal kabul edildiğini, böyle bir ortamdan çıkan evlilik kararlarının kişileri aldatacağını söyleyen Tarhan, “İnternet, bir insanı tam olarak ifade etmez. ''İNSANIN GERÇEK KİMLİĞİYLE İNTERNET KİMLİĞİ AYNI OLMUYOR.'' diyor.


***

Prof. Dr. Nevzat Tarhan (Psikiyatrist): “Bilgisayar başında ya da MSN’de çok fazla zaman geçirmek, internet bağımlılığı olarak adlandırılıyor ve beyindeki ödül-ceza mekanizmasını bozuyor. Yani kişiler internet olmadığı zaman kendilerini eksik hissediyorlar. 60 dakikanın 50 dakikasında zihin devamlı olarak internetle meşgul oluyor. Çiftler bir yere giderken ilk olarak internetle ilgili tedbirler alıyorlar. Tıpkı bir madde bağımlılığı gibi… Buna endojen bağımlılık deniyor. Dışarıdan bir şey almıyorsun; ama bu, kumar gibi kişinin beyninde dürtü kontrolsüzlüğü yaptırıyor. Bilgisayar kullanımı eğer böyle bir hastalıktan kaynaklanırsa tehlikeli ve zararlı kullanım ortaya çıkıyor. Tehlikeli ve zararlı kullanımda da evlilik kazaları, iletişim kazaları, kişilik çatışmaları yaşanıyor ve evlilik zarar görmeye başlıyor. Fakat kişiler, internetle ya da MSN ile fazla zaman geçirmeye karşı ilk başlarda tedbir alırlarsa ilişkileri bu noktaya gelmiyor. Genellikle eşlerin biri, ‘Ya, boş ver. Öyle mutlu oluyor, yapsın’ diyor; ama bunun dozu gittikçe artıyor ve durdurulamıyor. Böylece nitelikli aile oluşmuyor. Kişiler başlangıçta nitelikli aileyi hedeflemeli.”

ZAMAN GAZETESİ/CUMAERTESİ


5 yorum

merhaba hakim amca ben

merhaba hakim amca ben adana'nın aladağ ilcesinin büyüksofulu köyünden aslıhan aybar. konuya nerden başlayacagımı bilemiyorm ama sizin program ilk başladıgında ailem izlediğinden dolayı izliyordum şimdilerde severek takip ediyorum gercekten harikula bir program sunuyorsunuz. yüzlerce e posta arasından benim mektubumu okursanız beni çok memnun edersiniz gerçekten gündeme gelmesi gereken konular üzerinde duruyorsunuz ve beni en çok cezbeden sonunda verdiğiniz mesajlar... benim gibi acizane birinin mesajını okuma zahmetinde bulunursanız çok müşerref olacağım...

23.02.2012 - aslıhan aybar

Re: merhaba hakim amca ben

Hakim amca ben Kader. Almanlar bizlere müslümanlara cok düsman ve beni is yerinde asarladilar ben onlara agir cevap verdim. Ne yapmaliyim delircem. Insanhaklari var yardimci olurmusunuz.

31.01.2013 - Kader Gülmüs

yorum

yaptığınız programı çok beğeniyoruz devemını allahtan nniyaz ederiz. başarılarnızın devemını dileriz. sevgilerimle rahime gökmen...i.h.l

22.04.2011 - rahime

Yuvanizi yiktiginiza degmez!

Calaphagost kardesim buyuk bir hata yapiyorsunuz.geri donusu olmayan bir yola girmissiniz.sizinkisi pireye kizip yorgan yakmaya benziyor.esinizle ozel hayatinizla ilgili problemleriniz varsa konusmayi denediniz mi?belkide esiniz sizi tatmin etmedigini bilmiyordur.esinizi karsiniza alip ozel isteklerinizi paylastiniz mi?evlilikler kolay kurulmuyor.yinede caba gostermek gerekmez mi?10 yilinizi vermissiniz o evlilige.cok uzulebilirsiniz sonra.isin kolayina kaciyorsunuz.varsa problemi cozmek gerekir degilmi hemen mutluluk disarda aranmaz.erkekler bunu hep yapiyor.evde huzur yok bahanesiyle disariya yoneliyor.sonrada ortaya bu durumlar cikiyor.aldatmalar artti,bosanmalar cogaldi.
Zor bir durum tabi.kimse yasamak istemez.Allah yardimciniz olsun.
birde demissinizki esini ihmal eden kadinlara yaziklar olsun,ondan sonra zirlamasinlar kocam beni aldatti diye yazmissiniz.size bir sorum olacak;acaba eslerini ihmal eden erkeklerin esleri ayni seyi yapsa hosuna gidermi erkeklerin.olaylara tek tarafli bakmayin lutfen.peki esini cinsel yonden tatmin eden ,esini gercekten doyuran bir kadin neden aldatilir birde bu yonden dusunun.hep kadinlar mi suclu?bence birazda sizin icinizde varmis aldatma duygusu.belki bu satirlari okurken bana kizabilirsiniz ama dusunun ki; her ne kadar esinize kizip bu isleri yapiyosaniz bile sunu unutmayin ki ahirette yaptiklarinizdan siz hesap vereceksiniz esiniz degil.hesap gununde Allah_u Teala size bu davranisi neden yaptiginizi sorunca esim yuzunden mi yaptim diyeceksiniz.sebep olarak esinizi mi gostereceksiniz.nefsinizin hic mi sucu yok.birde bu yonden dusunun isterseniz.
Kardesim tovbe kapisi herzaman aciktir.tovbe edin.yuvaniza sahip cikin.sonucta bu dunyada cinsellikten onemli seyler var.yuvanizi yiktiginiza degmez cinsel isteklerinizin pesinden kosmak.Allah yar ve yardimciniz olsun.SELAM VE DUA ILE....

24.07.2008 - gurbetkizi

gereği düşünülecek

merhaba
buna itirafmı desem yoksa başka bir isim mi bulsam bilemiyorum benimde yuvam yıkılmak üzere chat yapmaktan dolayı evet içimdeki pişmanlığı yada pişmanlıkları bilemez siniz ve inanın hala o haltları yiyorum galib abıkmayacagım çünki esir olduk artık bir eroinman gibi şimdi bela okuyabilir bütün hanımlar bana ama inanın bunda sizin suçunuz en az internet kadar vardır bilmiş olun beni buraya sürükleyen sebeplerden biri daha önce aklıma gelmeyen ve burada gördüğüm bir terim evet bende rahip hayatı yaşadım eşim dini güzel yaşadıgını sanıyor ama esas bunda yanılıyor islamiyet te eşleri memnun etmek vardır haşa ters ilişki falan istemdedim sadece doymak istedim ama inanın hiç bir zaman doymadım hep sofradan aç kaldım itildim kakıldım yataktan kovuldum 10 yıl sabrettim taki msnden bir davet gelene kadar nerden bulmuş beni bilmem ekledim kabul ettim çok muhteşem bir bayan halivaktiyerinde asil duruşlu mükemmel denebilecek kadar güzel olgun biri konuştuk bana nette fantazi teklif etti bende kabul ettim çünnki eşimin begenmediği beni bir yüksek kariyer ve muhteşem güzellikteki bayan kabul etmişti bende seve seve kabul ettim bu gün olsa yine kabul ederim inanın 8 ay boyunca sürdü sadece netten
takıldık sizce sapıklık olabilir ama bence değil aç kalan bir insanın vitrindeki döner pilce bakması gibi birşey bu sanal doyuyorsun ama olsun şunu söylüyorum ayrılacagız ama tek dileğim yazıklar olsun eşlerini ihmal edeen hanımlara ondan sonra kocam beni aldattı diye zırlamasınlar allah bu bedeni yaratmış belli içgüdüseller vermiş ne kadar engel olabilirsin ki nereye kadar inanın imkanı yok tek suçlu eşini ihmal edenler şuna inanıyorum eşini ihmal etmeyenler evlilikleri ayakta tutar ne kadın ne erkek dışarda gözü olmaz bende öyleydim çünki
saygılar mutlu evlilik sadık eşler nesip etsin allah
herkese

10.04.2008 - calaphagost

Konular