AKRABA İLE EVLENMENİN DİNEN HERHANGİ BİR SAKINCASI VAR MIDIR?

Dinen mahrem olup kendileriyle evlenmek haram olanlar üç nevidir:

1-Nesep sebebiyle haram olanlar: Bunlar da yedi sınıfdır. Anneler,Kızlar,Kızkardeşler,Halalar,Teyzeler,Erkek kardeşin kızı ve Kızkardeşidir.

2-Süt sebebiyle haram olanlar: Neseb sebebiyle haram olanlar, süt sebebiylede haramdırlar yani onlar da yedi sınıfdır.

3-Sıhriyet sebebiyle haram olanlar: Kur'an-ı Kerim'de bunlardan dört sınıf dile getiriliyor.

A-Babanın eşi : Üvey anne,

B-Oğlun eşi : Gelin,

C-Eşin annesi : Kayınvalide.

D- Eşin kızı : Kocanın üvey kızı.

Yukarıda zikrettiğimiz kimseler ebedi olrak haramdırlar.Ayrıca geçici olarak haram olanlar da vardır. Kur'an-ı Kerim bunlardan üç sınıf dile getirmiştir:

1-İki kız kardeş ile aynı anda evlenmek,

2-Zevce ile halası veya teyzesi ile aynı anda evlenmek yani ikisini bir arada bulundurmak,

3- Evli olan kadın.

Bunlardan maada akraba olsun,yabancı olsun onunla evlenmek caizdir.Peygamberimiz halasının kızı olan Hz.Zeynep ile evlenmiştir. Aynı zamanda Hz.Ali amcaoğlu Hz.Peygamber'in kızı olan Fatıma ile evlenmiştir. Demek yakın olsun , uzak olan akraba ile evlenmek caizdir.Ama yabancı ile evlenmek için tavsiyede bulunmakta bir beis yoktur. Hatta Şafii fıkıh kitabları yakın akraba ile evlenmek tenzihen mekruhtur,diye kaydediyorlar.

1 yorum

selamun aleykum.benim bir

selamun aleykum.benim bir sorum oalacaktı eğer cevaplayabilirseniz şimdiden çok teşekkür edrim.öncelikle böyle bir site kurduğunuz ve biz gençleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.ben şu anda 38 yaşındayım.hala evlenmedim .sebebini soracak olursanız uzun hikaye ben kısadan sorumu sormak istiyorum.ben annemle ve babamla ilgilenmek zorundayım çünkü hastalar .ve diğer kardeşlerim ilgilenmiyorlar.sebebide evlenince herkesin hayatının değişmiş olması.bende bunu göz önüne alarak evlenmedim.annem ve babamla ilgilenmeme mani olacağını düşünüyorum.bu konudaki hadisi şerifi biliyorum.çok kişi bana evlen dediği halde evliliğ şu şartlar altında doğru bulmuyorum.vicdani kanaatim budur.kendi kararlarımı kendim verebilecek yaşta ve olgunluktayım ve kimsenin etkisinde kalmam.ben evlenmedim diye herhangi bir sorumluluğum olurmu.?allaha isyanmı etmiş oluyorum?bunu öğrenmek istiyorum .lütfen niyetimin kötü olmadığını bilin.ona göre cevaplarsanız sevinirim.allaha emanet olunuz.

25.01.2012 - cenk akın