Her halimize şükretmeli ve hamd etmeliyiz..

Başımıza bela, hastalık ve felaket gelince hemen vaveylayı kopartırız. İsyanlara ve şekvalara başlarız. Sadece beni mi buluyor bu belalar ve hastalıklar diye ağlarız. Hâlbuki şu dünyada, hastalıktan hissesi olmayan, belalardan nasibi olmayan, kederden ve musibetlerden payı olmayan, gözyaşından nasibi olmayan, kederden ve sıkıntılardan hissesi olmayan kim vardır. Hem kim vardır ki bela musibet ve rahatlık onun kapısını çalmamış. Onun ardına düşmemiş. Onu ziyaret etmemiş. Onu gölge gibi takip etmemiş.

Kim vardır ki şu dünyada ah etmemiş of etmemiş feryat etmemiş. Şu dünyada kim diyebilir ki, “Ben ömrümü rahat hastalıksız belasız kedersiz geçirdim.” Kimse diyemez ki ben hiç ağlamadım. Hep güldüm. Hiç üzülmedim hep güldüm. Hiç kederlenmedim hep sevindim. Hiç kimse diyemez ki, hastalık görmedim, sıkıntı çekmedim, meşakkate girmedim.

Evet şu dünyada herkesin bela, musibet, hastalık, keder, elemden hissesi vardır. Az ya da çok, büyük ya da küçük, geçici ya da kalıcı. Herkes farklı zaman, zemin, yer, yurt ve şartlarda çile ve sıkıntılara maruz kalmıştır. Bugün gülenlere yarın ayrılık, ölüm ve hastalık gelebilir. Bugün ağlayanlara ise sevinç rahatlık huzur gelebilir. Bugün kahkahaları kâbuslara, mutlulukları hüzünlere dönebilir. Şu imtihan dünyasında başıboş sahipsiz kimsesiz kendi haline bırakılan kimseler yoktur. Unutulan ve hatırlanmayan kimseler yoktur. Herkesin hayatı ve varlığının ipi bir kadiri mutlak olan zatın elindedir. İlim, irade ve kudret sahibi olan zatı Zülcelal herkese kendisini hatırlatır. Kimisine

hastalık ile kimisine bela ile kimisine ilim ile kimisine sıkıntı ile kimisine ölüm ile kimisine ise mutluluk ile hatırlatır. Herkese aczini ve fakrını hastalık ve bela ile gösterir. Herkese merhametini ve inayetini gösterir. Herkesi harekete getirir, koşturur, yarıştırır, ağlatır, yandırır ve pişirir. İstidat ve kabiliyetlerine bir zenberek olsun diye herkesi başka başka harekete geçirtir. Kendi haline bakıp hiç kimse diyemez ki şu adam bu adam hiç hastalanmıyor, üzülmüyor, ağlamıyor, sıkıntı çekmiyor. Herkesin bu olumsuzluklardan hissesi vardır. Hiç kimse diyemez ki şu falan adam asla oflamadı, ahlamadı, ağlamadı, feryat etmedi. Çünkü esmai ilahiyenin tecellisi, tezeahürü bunlarla açığa çıkmak için hazırlanmıştır. İsimlerin tecellilerinin bilinmesi için ortam hazırlanmıştır. “Her şey zıddıyla anlaşılır.” düsturuyla zatların cevalanı yaratılmıştır. Kötülükler iyiliklerin altında, sıhhatler hastalıkların altında, şükürler isyanların içerisinde gülmeler ağlamaların altında, kulluklar nefis ve şeytanların arkasında gizlenmiştir

Bunları göremeyenler bilmeyenler ve idrak etmeyenlerdir. Bela, musibet ve hastalıklar karşısında ağlayanlar, isyan edenler, kederlenenler, isyana gidenler, şekva edenler, şerrin içerisinde hayrı, hastalık içerisinde sıhhati, açlık içerisinde şükrü, sıkıntı içerisinde sabrı görmeyenlerdir. Dalalete, hıyanete, şekavete ve nisyana giderler.

Şekva edip isyan ettiğimiz bu sıkıntıların en büyükleri insanların en kamil mükemmeli ve temizi olan Peygamberlere gelmiştir. Onlardan sonra evliyalara sonrada sıradan insanlara gelmiştir. Tahammül etmeyip, sabır etmeyip, tevekkül etmeyip, teslimiyet göstermediğimiz bu sıkıntılar ile kemale ermiş olgunlaşmış sırlara vakıf olmuşlardır bu insanlar. Bize eza, cefa, endişe, tasa, kaygı veren bu sıkıntılar onlar için fazilet ve kemalat vesilesi olmuştur. Onlar bu sıkıntılara asla itiraz, gücenme, darılma, isyan etme halini göstermemişlerdir. Ağladığımız isyan ettiğimiz şeylere onlar gülmüşler ibret almışlar ve ders almışlardır. Onlar bu sıkıntılardan hikmet ve hakikat dersi almışlarsa bizler dahi almalıyız. Şer bildiklerimizde hayır, hayır bildiklerimizde şer olabileceğini bilmeliyiz. Dünya hayatını keyif, rahat ve eğlence ile geçirenlerin kemalattan, faziletten ve hikmetten paylarının olmadığını bilmeliyiz. Her halimize şükretmeli ve hamd etmeliyiz. Kaderi ilahi ve hikmeti ilahiyeden herkese küçük büyük az çok sıkıntının pay edildiğini bilmeliyiz. Bizlere düşenleri şükür, hamd, tesbih ve tazim ile hayra çevirmeliyiz. vesselam.


9 yorum

rabbim cümlemizden razı

rabbim cümlemizden razı olsun rıza göstersin inş....:)

selem ve dua ile en güzele emanet ol..

Nezaman ki senin sohbetinden sıyrıldı yüreğim,işteo günden beri biçareyim!
Ne zaman kalbimde yerini başka heveslere pazarladım,İşte o andan beri avareyim!
Senden uzaklık ateşmiş YaRab!Merhamet et! .

22.07.2011 - iremhan

sevmek sevdigini mutlu gormek demektir

yeter ki o mutlu olsun sevmek fedakarliktir ... o mutlu olsun hemde cok mutlu olsun ki ben mutlu oluyim....Allah biliyorum ki bu cilveleri yapiyor ki kendine yaklastirmak icin... belkide bi gunahin bedeli ......belki Allahin hikmeti .... Allah suphesiz hic birseyi sebebsiz yapmamistir...

21.07.2011 - kül kedisi

Allah cc., Ümit Dolu İnsanları Sever

Mü’min, bereketli toprak gibidir, yağan yağmuru emer ve etrafının yemyeşil gümrah olması için vesilelerle doludur. Hayata bakışı, yürüyüşü, tepkileri ile bir mü’min Rahmanî esintilerin, peygamberî davranışların en mükemmel timsalidir.

Mü’min, hayatın bir imtihan olduğunu peşinen kabul eden kişidir. Bilir ki, her nimet şükür, her musibet sabır ister.

Hayatın lezzetleri olduğu gibi acıları da vardır. Bu yolda düzlükler olduğu gibi yokuşlar ve inişler de vardır.

Hastalık-sağlık, gençlik-yaşlılık, hürriyet-esaret, zenginlik-fakirlik halleri imtihan terazilerinin kefelerini oluşturur. Bazen işler hep rast gider. Siz istemeseniz de işleriniz yolunu bulur, ummadığınız yerlerden imkanlar ve fırsatlar sizi kuşatır.

İşte mü’min o an şükür secdelerine kapanır ve “küfran-ı nimet”e düşüp de isyan edenlerden olmaktan korkar. Yine, bir musibet anında hemen kendini toparlayıp, “Bu da geçer Yâ Hû” deyip, musibeti göndereni, kendisini imtihan edeni, bu musibetteki şahsi hatalarını düşünür teselli bulur.

**********************************************************
Velilerin sözleri, ab-ı hayatla dolu, saf, dupduru bir ırmak gibidir. Fırsat elde iken ondan kana kana iç de gönlünde manevi çiçekler,güller açsın...!

20.07.2011 - Kaside-i Bürde

RABBİM SENDEN RAZI OLSUN

RABBİM SENDEN RAZI OLSUN TAHKİK...yaptığın bu hayır ve hasenatların verdiğin emeklerin karşılığını inş hem dünyada hemde ahirette alacaksın ..her zaman duacınım biliyorsun .
ben senden hep razı olsun rabbimde razı olsun inş.iki cihandada sıkmasın bunaltmasın utandırmasın ...yıllardır yaptığın emekleri harcadığın cabaları görüyorum inş meyvelerini tek tek alacak arkadan hayırla duala ebede kadar yad edileceksin ..rabbim senin gibi kardeşlerimizin sayılarını arttırsın .medreselerde okuyan çalışn yazan tüm kardeşlerimizin amellerinden bir nebzede bizlere nasip etsin inş...

Nezaman ki senin sohbetinden sıyrıldı yüreğim,işteo günden beri biçareyim!
Ne zaman kalbimde yerini başka heveslere pazarladım,İşte o andan beri avareyim!
Senden uzaklık ateşmiş YaRab!Merhamet et! .

18.07.2011 - iremhan

tahki abi mukemmel bi insan

Allah razi olsun ondan yazilari resmen beni yuz derece degistirdi... Allah onu vesile kildi... tabi her yazisina katilmasamda bazen cok yargiliyor... abicim seni cok seven kardesin

18.07.2011 - kül kedisi

tahkik abi

cok guzel bi yazi agliyorum suan ama biliyorum ki her serde bi hayir vardirrr

18.07.2011 - kül kedisi

allah hayırlının hayırlısını verir.

kardeşim ağlama üzülme sabır içiresinde tevekkül göster.rabbim hayırlının hayırlısını çıkarır insanın karşısına.rabbine güven itimat et.o kalbinin hatıratını bilir.niyazlarını dile getirmesende bilir.her şeyde bir hayır vardır.evet hayırlısının hayırlısını rabbim inşallah verir.inşallah geldiğin noktadan daha iyi noktalara geleceksin.kalbine mukabil gelecek bir temiz nezih saf kalp bulacaksın.bu aralar medrese inşaatı var onunla uğraşıyorum.gönüllü amelelik yapıyoyoruz.çalışırken sizlere dua ediyorum.rabbim kumlar adidince günahlarınızı af etsin.kumlar adedince sevap versin diye dua ediyoruz.bize bu günlere kadar gelen dini bizden sonra geleceklere emin temiz güzel ulaştırmak için çabaliyoruz.dualarınız için allah razı olsun.rabbimin uluhiyetini rububiyetini ve rahmetini insanlara bildirip onu insanlara tanıtmaktan daha hayırlı bir şey yoktur.kül kedisi kardeşim olayları sabır ie karşılamanız ve tevikkül göstermezin çok güzel.inşallah rabbim mükafatlarınzı tam ve eksiksiz verri.salih amel,ihlas ve takva verir.
irem kardeşinden de allah ebedin daimen razı olsun.rabbim iki cihanda utandırmasın.küçük bir ziyaret için geldiğim arkadaşımın bilgisayarından yazdım kısa oldu.allah selamet versin.sizlere.dualarınzdan bizi mahrum etmeyin.kimin duası makbuldur Allah bilir.

Hayat gayeyi maksadını bilenlere güzeldir
Bilmeyenlere ise zehir zıkkım bir gazeldir.!
************************************************
Boş ve abes sözlerin maskaralığını yapmaktansa
güzel sözlerin hamallığını yapmayı tercih ederim.!

20.07.2011 - tahkik

HAYIRLININ HAYIRLISI GELDI ABI

AMA BEN BI ANLIK ISYANIN ALTINDA YAPTIGIM HATANIN ALTINDAN NASIL KALKACAM BILMIYORUM

24.07.2011 - kül kedisi

yuregini sevilsin abi ya

bu kadar merhametli olmak zorundamisin ya olmak zorundamisin ya insallah gunahlarimiz af olur ...Allah iki cihanda mutlu etsin ne muradin varsa versin ... belki basit cumleler kullaniyorum ama bilki gozyaslarimla tum yuregimle sana dua ediyorum

21.07.2011 - kül kedisi

Konular