Chat ve msn,evlilikleri tehdit ediyor.

Chat veya MSN, web kamera ile hem görüntülü hem de sesli chat yapma eşlerin arasına giren teknolojik bir ayrık otu. Chat ve msn giderek daha çok evliliğin yıkılmasına sebep oluyor.

Eşleri buna en çok, boşlukta kalmak, eşinden ilgi görememek ve iyi bir iletişim kurulamaması sürüklüyor.

Yeni doğum yapmış Sena hanım, yıllık iznini alıp gününü eskisinden daha fazla bilgisayar başında geçiren eşi Hamdi Bey’in kendisine karşı olan bu ilgisizliğinden dertlidir. Sena hanım eşinin dürüstlüğüne çok güveniyor ve onun kendisini aldatacağına inanmıyor. Ama güveni gittikçe sarsılmakta ve eşine rahatsızlığını surat asarak göstermektedir. Bu durum eşinin kendisinden daha fazla uzaklaşmasından başka işe yaramaz. Nihayet eşiyle konuşmaya karar verir, eşi de yalan söylemek istemez ve doğrusunu anlatır.

Bir arkadaşının link verdiği bir bayan internette chatleşerek kendisinden bazı ailevi sıkıntıları için yardım ister. Başlangıçta amacı sadece o bayana ailevi sorunlarında yardımcı olmaktır. Fakat kendisinibu yardıma o kadar kaptırmıştır ki, şu anda yardımına ihtiyacı olan eşini ihmal etmektedir. Karşılıklı yazışmalar arttıkça, kişiler özel konularla ilgili bilgi alışverişinde bulundukça; bu durum karşısında eş de tavır alıp soğuk davrandıkça bilgisayar diğer eşe bir kaçış olarak görülüyor. Mazeret de eşin ilgisizliği olup kişi kendisini haklı görmeye başlıyor.

Kişi eşine doğru cevap verirse, sorunlara yol açan nedenler de görülüp bunlara çözüm yolları üretilebilir. Eğer sanal âlemdeki konuşmalar ilişkiye dönüşmeden bitirilirse evliliklerin devamı da sözkonusu olabilir. Nitekim eşi Hamdi beyden şüphelenen Sena hanım, sorunlarını eşiyle tartışmış, eşiyle birlikte çözümler üretmişti. Böylelikle sanal alemdeki diyaloglar bir yakınlaşmaya dönüşmeden son bulmuştu. Buna rağmen ilişkiye dönüşen birçok olumsuz örnek vardır. Uygun çözüm üretemeyen, kendisini koruyamayan birçok kişinin evliliği tehdit altındadır.

Sanal âlemde kişi, aldatmaya yol açacak dürtülerine karşı daha savunmasız ve yenik düşmeye daha müsaittir. Başlangıçta belki kişi karşısındakini karşı cins olarak düşünmez. Özel konularda konuşulup samimiyet ilerledikçe hatalar yumağı büyümektedir. Bazen de bir taraf bırakmak istese de diğer taraf bırakmamakta, bu da problemi daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Aslında sanal ortamda kişinin karşılaştığı problemler hayatın her aşamasında vardır: İşyerinde, akraba, dost ve komşulukta, aile ortamında, diğer sosyal ortamlarda. Sanal ortamda genelde ses ve görüntü olmadığından mahremiyet dairesine girmek söz konusu değilmiş gibi göründüğünden kişiler daha az çekinip daha rahat kendilerini ifade ediyor Birçok kişi, gerçek hayatta fırsat vermeyeceği sorunlarla karşılaşıyor.


Dikkat edin, evliliğiniz chat’ırdayabilir!

Bilmediğiniz, tanımadığınız kişi ile (kurumsal yazışmalar haricinde) bir problem çözmeye yönelik de olsa chatleşmeyin.

Karşınızdaki kişi size bir konuda soru sorduğunda sadece sorusuna cevap verin.

Özel olarak sürekli görüştüğünüz kişilerle ilgili eşinize veya yakın aile üyelerine bilgi verip, konuştuğunuz kişilerin tanınmasını sağlayın.

Evlilikle ilgili sorunlarınız varsa sanal âlemdeki tehlikelere karşı daha açıksınız demektir. Evliliğinizi monotonluktan kurtarmaya çalışın.

Sanal âlemdeki tehlikelere karşı hazırlıklı olun ve problemi problemle çözmeye çalışmayın.

Eşiniz ile problemlerinizin sürüncemede kalmasına fırsat vermeyin.

Bazı duygusal ihtiyaçlarınız karşılanmıyorsa, kendinizi meşgul edecek meşguliyetler bulun.

Hayat kolaylıklar ve zorluklarla dolu; hayat arkadaşınızın işini zorlaştırmayın, kolaylaştırın.

zaman


21 yorum

Re: Chat ve msn,evlilikleri tehdit ediyor.

yazılan herşey çok korkunç...Rabbim bu illete mübtela olan herkesi ondan kurtarsın,ailelerinede saadet versin inşallah..

02.01.2013 - ravza seyda

erkekler ve chat

esim bana dirdirindan biktim diyor.
evlilik,sadakat,aile,cocuk, seref vsvs birinden girip otekinden cikiyor.gece gec vakitler kadar internet basinda. basini bekleyince benimle kavgaya tutusuyor.sen adam gibi adam olmazsan,bu kutsal birligi umursamazsan ben degil en evliya kadin bile dirdir yapar. aptalliklarini bize kabul ettirmek icin resmen dayatiyorlar.chat yaptigini hatta onlardan uygunsuz foto posta aldigini gonderdiginide kabul ediyor. ve savunma olarakta basimda beklemeyle beni caydiramazsin diyor. ne caydirmasi ben ondan temelli kurtulmayi diliyorum. nedir bu evlilik dayatmasi anlamiyorum. 2009 da zirvede olan esim simdi yerlerden supuruyorum.gozumden dustu. cop degerine indi.ama cevre baskisi bunlar sebep degilmis gibi gosteriyor ayrilik icin.uzgunum neden ben pispisliyacagim neden ben alttan alacagim. gitsin surunsun.hayati kolay algiliyorlar .kilavuzu karga olan burnu pislikten cikmayacak.

25.02.2012 - reyhan guclu

Öneri

Abla dırdır dediği tam olarak ne? Ben de yakında nasipse evleniyorum ve nişanlımla bir takım sorunlar yaşıyorum. Onun hangi davranışları seni sinirlendiriyor ve sen şikayetini dile getiriyorsun? Bilmek istiyorum ve aynı hataları yapmak istemiyorum. Benim nişanlımla aramda sorun yaşasak da saygı ve güven hiç bitmedi. Senin bundan başka evlilikte önerilerin nedir?

29.02.2012 - KarateKa

Evliliği monotonmuş ya da

Evliliği monotonmuş ya da duygusal boşlukdaymış. Ben de monotonluğu yaşıyorum duygusal boşluktayım. Ben neden bu iğrenç şeylere sarılmıyorum. İmanınız gerçekten kuvvetli değilse kararkteriniz gerçekten sağlam değilse bunlar ancak bahane olur. Bahane... Hata 1 2 3 yapılır daha da devam ediliyorsa o azgınlıktır. O da Allah'a havale edilir. Ve hala ben mi anlayışlı olup sıcak davranıcam. Peki ben Taştanmıyım? O kişi için hayırlı dua bile etmeye değmez artık. Pisliğinde boğulsun dursun.

18.11.2009 - emines

altın fiyatları

http://altinhaber.blogspot.com/

20.06.2010 - okannn

gece_yolcusu

En korktuğum şeylerden bir konuydu bu..canımdan çok sevdiğim nişanlım evlenmemize kısmetse aylar kaldığı bu dönemde bir şok geçirdim sanki...
Neden diye sorup duruyorum..neden?yapmaz dediğim babamdan sonra en güvendiğim erkek insan dediğim dört elle sarıldığım insan,arkadaşlık sitelerinin kurbanı olmak üzereydi..bilmiyorum artık yakalamama rağmen devam edecekmi?bana çok iyi davrandığı günlerde bile birkaç arkadaş sitesine üye olduğunu gördüm doğrusu yakaladım bilgisayardan iyi anladığımı bile bile nasıl cesaret etti hala anlamış değilim gerçi mesajlaşma yazışma vs hiçbirşey yakalamadım sadece resmini koyup kendine ait olmayan bilgilerle profil oluşturmuş..onun açıklamasınca bu yaptığı tamamen benimle ilgiliymiş yani benim geçmişte yaşadığım bir olayı onun hazmedememesi ve kendisinide böyle artık bir intikam gibi birşey sanırım tatmin etmesi..asıl ana sebebi bu diyor..konuştum onunla nişanlısı olaraktan öte bir dostı bir arkadaşı olarak ona yardımcı olmak istedim..pişman olduğunu ve biraz önce yukarıda bahsettiğim o sebepten dolayı böyle şeylere gereksinim duyduğunu fakat kendime geldim çevremizdeki o kadar insan bana güvendi sana yinede nankörlük edemem tamamen boşluğuma gelmiş olan bir durumdu ben bu sefer hatalıyım dedi ve konuyu kapattım ama her an tetikteyim...güvenim sarsıldımı evet..beklemediğim bir yerden vuruldum..şimdi ne yapıcam bilmiyorum Allah beterinden korusun ve dua ediyorum.. :(

02.10.2009 - gece_yolcusu

chat

3 yıllık evliyim.herkesi imrendirecek kadar güzel ve neşeli bir evliliğim olduğunu düşünüyordum.evlilik arefesinde farkettiğim eşimin chatlaşmelerini bir anlıktı yanlış yaptım affet nidalarıyla affetmiştim.ramazan 15.günde yine bir mail adresine rastladım eşimin.ve ne yazık sadece konuşmanın ötesinde edep sınırlarını aşacak kadar iğrenç söylemler ve ses kayıtlarıyla karşılaştım.açıkcası artık kalben affetmemin mümkün olmadığı kannatindeyim.ancak evliliğime ne olmalı konusunda hala tereddütler yaşıyorum.henüz bir çocuğum yok.çalışıyorum ve rahatlıkla kendime yetebilirim.yine tabiki bi anlıktı özürleri geldi eşimden.inanmadım zira listesinde en az 30 kişi var.üstelik listeden biriyle sohbet ettim şifresini aldıktan sonra eski sevdiği olan muhtemelen benim öldüğümü söylemiş.sadece eğlenceydi yalanlarına ne zamana kadar kanmalıyım.gül gibi sandığım canım kadar sevdiğim eşimin yüzüne bakarken iğrenmenin ne kadar kötü bir duygu olduğunu anlatamam.bir süre annemin yanında kaldım mecburen iş için döndüm.ne yapmalıyım sizce?o kadar yazıkki o kadar güzel günlerim geçti ve inanın dakika yalnız bırakmadım eşimi iş dışında.ilgi eksikliği olmasına imkan yok.ramazanın ilk 15 günü bu ramazan daha güzel geçsin diye yemekler güleryüz asla eksik etmedim.inanın içim acıyor.çevremden 4-5 kişiye anlattım bu durumu.şuan sadece düşünüyorum.ve gelecek için bir karar vermeye çalışıyorum.ilk kez olsa düşünmeden güzelce konuşur affederdim.söz vermişti tövbe etmişti.yeniden aynı çukura bilerek isteyerek düşmüş.üstelik aşkım demiş benden başkasına..ne diyim..Allah sizlere göstermesin..Karşıma gelen genç çiftlere içimden hep dua ediyorum.siz bari düşmeyin yakmayın evliliğinizi diye..Sa

13.09.2009 - simgearslan

selamün aleyküm inş allah

selamün aleyküm inş allah islah eder kardeşim ama ona bi sanş vermenizi isterim bataklik gibi sohbet chat yerleri bende boguldum cikamiyorum içinden indan sanalda bambaşka biri olup cikiyor kendini taniyamiyor muhtemelen senin eşinde kapilip gitmiş benim gibi ama artik ben nefsime yenilmiycem inş

22.02.2010 - afra

chat

selam herkeze buforuma yeni üye oldum kardeşlerim 40 yaşında dört çocuk annesi bir ev hanıyım bende chat ve msn denilen bu şeytani tuzaktan eşim tarafında ihanete uradıgıma inanıyorum çünkü onu bazısitelerde hanımlara şiirler yoladıgını ve msn konuştuguna şahid oldugum günden beri deprosyona girdim hala 9 aydır ilaçlarla kendmi toparlamaya çalışıyorum eşimin yaşından ve yaşantı tarzından hiç yakıştırmamıştım namazını kılan biri olarak böyle davranması gercekten beni çok yaraladı şuan eşim ne yapsa ne edse ben artık ne inanıyor ne güveniyorum ben ve çocuklarım gercekten evde psikoloji olarak zor durumdayız benim rahatsızlıgım ister istemez onlarada yansıyor aldıgım ilaçlardanmı bilmiyorum dualarımdada feyiz bulamıyorum ortalık çok kötü oldu kardeşlerim bu durumları düzeltecek hiç birşey yokmu artık Allahı bilen insanlarda kendilerine kılıf uydurup harama gidiyorlar aile diye bir kurum kalmıycak bu gidişle birde şunu belirtcem hanımlarımız çok basitleşti şu devirde böyle olaylar eskidende olurmuş ama şimdi hanımlardan daha çok kaynaklandıgını düşünüyorum hanım kardeşlerim Allah rızası için biraz kendilerini toparlasın ya sizler annesiniz

11.08.2009 - sabah41

chat

kendine vede ailene yazik etme..esiyin yapdigni gördügün icin gönlüne yavrularina yazik etme.bir hastaliga yakalanmis esin..o yara ille kanlar akan onu perisan olarak yere düsümüs olsa yardim etmeyecekmisin? ama su var hastaya bakan insan daha cok hastadir aslinda daha cok yipranir kendisini korumasa..ona daha samimi ol .onlar internetde..dua edelim gercek olarak bulusmasin .ama sen kendini toplayim evine yuvana sahip cikmazsan güclü bir anne es olmazsan vede kendine güvenene biri bu zayifligi esinden sogmam onu baska kadinlarin kollarina yollar.Allah korusun haram tatlidir ama sonu hüsrandir.ondan sonra yakalandigi hastalikdan kurtulmasi kolay olmaz.yardim et onu oldugu gibi kabul et ,kücük msj yaz yavas yavas seni tanimasini sevmesini ilgisinicek.evde safkatini vede sabirini sun .biliyorum cok zor seyler isdiyorum bacim senden .ama inan bana sonunda kazanan sen olacaksin.baska kadinlari veya anneleri kinayarak kizar eline bir sey gelmez .kinadigni yasamadan ölmeyeceksin hadisini hatirlatayim..bunu yazan kardesin senin gibi yillarini kaybetdi kizidigi insanin yapdignin daha kötüsünü yapdim.onun icin sabir et .Rabbim yar vede yardimcin olsun..

06.03.2012 - yaylaaa

Herşeyin temelinde duygusal

Herşeyin temelinde duygusal boşluk,manevi tatminsizlik yatıyor bence,bu eksiklikler ne mazide ehil eller tarafından doldurulmuş ne de gelecekte doldurulcağa benzemiyor,beterin beteri vardır desturuyla kendime rahatlatmak istiyorum.Yasak olan her kaide bizim lehimizedir.

17.07.2009 - iHYa

evet haklısınız ama

evet haklısınız chat insanların evliliğini chat diye chatlatıp sonrada kocaman bi uçurum haline getirmeye yetiyor ama aması ne diyeceksiniz şimdi aması şu eğer kadın erkeğine tam anlamı ile sadık olursa erkekte kadınına tam anlamı ile bağlanırsa VALLAHİ o yuvayı bozabilecek insan tanımıyorum bence herşeyin başı dürüstlük herşeyden önce dürüst olmak lazım evine girerken evinden çıkarken ALLAHIN bi selamını evinden eksik eden erkek sen karından ne bekliyorsun yada evine erkeği geldiğinde yada erkek evden çıktığında suratına aval aval bakan bi tebessümü eksik eden kadın sen erkeğinden ne bekliyorsun kadınlar sokağa çıktıkları zaman süslenip püslenmeyi el alemin erkeklerine güzel görünebilmeyi biliyorlar ama evinde yarım yamalak insanın miğdesini bulandıacak erkeğinin tiksintisini kazanacak bir picama ile dolaşıyor bunada ben evimde rahat olmak istiyorum böyle davranıyorum diyor erkek dışarı çıkınca parfümler sürmeyi saç taramayı en cilalı ayakkabısını giyinmeyi en güzel ütülü elbisesini giyinmeyi biliyor dışardaki iş yerindeki kadınlara vayyy falan hanım ne güzelsiniz bugün yine güzelliğiniz göz kamaştırıyor demeyi biliyor ama evine geldiğinde hanım nasılsın demeyi bilmiyor bi gülücüğü eksik edebiliyor gelir gelmez eşine çabuk bana yemek getir nerde kaldı bu yemek demeyi televizyonun karşısına geçip saatlerce maç izleyip küfür ederek hem çoçuğunun ahlakını bozmayı hem ailesini huzursuz etmeyi çoçuğuna bi yandan emir verip kalk şunu getir karısına bı yandan emir verip kalk şunu ver demeyi biliyor ama yav hatun şu çocukları alalımda filan parka bi gezmeye gidelim açılsınlar hem sende biraz rahatlarsın hava alırsın bende işten geldim yorgunum şöyle güzelce bi uzanayım sırtımı dayayayım ağacada bi gevşiyeyim yada hanım şuradan filan kitabı getirde bi iki sayfa okuyup bişey öğrenelim tabi eğer evine maç gazetesinden yada magazin dergilerinden başka işe yarar bi alimin kitabını yada bi hadis kitabını almayı becermiş ise demeyi bilmiyor bilmiyoruz eğer bilseydik bugün burada bunu yazıyor olmazdık ya kardeşler MAŞALLAH benim öyle güzel bi ailem varki ALLAH herkese böyle bi aile nasip etsin derdik velhasıl kelam kardeşlerim ablalarım bacılarım abilerim uzun lafın kısası cahil kaldık cahil yetiştik cahil nesiller yetiştiriyoruz ALLAH bizleri rahmeti ile islah etsin hidayete erdirsin bizleri nuru ile aydınlatsın (amin)

15.06.2009 - hewal

malesef bu gibi şeyler çok

malesef bu gibi şeyler çok rastlıyoruz tabiki üzülüyoruz ama elden ne gelir Allah korusun bu gibi sorunlardan hepimizi........

10.06.2009 - zafer077

chat cahillik ve zaman kaybı

chat cahillik ve zaman kaybı kardeşlerim bunu söylemek şimdi çok kolay ama ne diyeyim ki bende düştüm bu tuzağa tertemiz duyguların ve yaşantın kirleniyor yalanlar üztüne yalan acı üstüne acı bir boşluk belki bir ilgi sevgi arıyor insan evli değilim şu an bekarım ama o kadar pişmanım kii yer yedi kat aççılsa beni bu günahımla kabul edermi bilmem affı mümkün mü temizlenmesi kolay mı içim yanıyor oysa tertemiz yaşamıştım bir yuvanın kurulması kolay değil ama karşıdaki insan diyor senin yüzünden yuvam yıkılsa bile ben buna üzülmem nasıl yıkarım bir yuvayı yıkan kurabilrmi ama kardeşlerim şunu bilin ki cahillik ediyor insan yanılıyor,günaha giriyor ne kadar üzülsem ağlasam bu günaha arındıramıyor kendimi affedemiyorum bir yere koyamıyorum ne kadr ağlasm da szılasamda haykırsamda olmuyor içimdeki bu yangın sönmüyor bana dua edin bu yorumu okuyanlar lütfen o kadar ihtiyacım var ki öylemuhtacım ki....

14.06.2010 - fukara

chat

bana verdigi yıkımı çocuklarım ve ben iki yıldan fazla çekiyoruz bizimde çocuklarımızın babası yıktı bizi chat sohbet derdine dosluklar kuruluyormuş erkekle bayan dost olurmu şeytana iş kalmadı artık

19.06.2010 - sabah41

Konular