Müslümanların karşı cisten yabancı bir insanla chatleşmesi caiz midir?

Değerli Kardeşimiz;

Bir müslümanın başka Müslüman kardeşleriyle ister karşılıklı isterse sanal ortamda olsun konuşup dertleşmesi güzel bir şeydir. Ancak bu aynı cins olanlar içindir. Bir erkeğin bir kadınla konuşması ise bazı yönlerden dikkat etmeyi gerektirir.

Örneğin aşk, sevgi, gıybet, yalan ve şehevi hisleri uyandıran şeylerden olursa bu kesinlikle doğru değildir. Bu konuda kişinin evli veya bekar olması fark etmez. Evli birinin günahı ise daha fazla olur.

Fakat dini konularda Allah’ı, ölümü, ahireti ve dini duygu ve düşünceleri hatırlatan konuşmalar olursa elbette bunlar yasak olmadığı gibi sevabı da vardır. Ölçünüz bu olmalıdır. Bu ölçülerle hareket ettiğiniz zaman günaha girmeyeceğinizi ve kendinizi koruyacağınızı söyleyebiliriz. Ayrıca yaptığınız işi bir de vicdanınıza sormanızı tavsiye ederiz. Vicdanınız rahat değilse o işten vazgeçiniz.

İleride evlenecek iki çiftin, sadece yanlarında akrabalarından birer kişi bulunmak şartıyla bir yerde oturup yalnız konuşmaları caizdir, hatta sünnettir. Fakat flört tarzı ilişkilerde kadın ve erkeğin yanlarında akrabaları bulunsa bile konuşmaları caiz değildir. Dinimiz zinayı yasakladığı ve haram saydığı gibi zinaya götüren yolları da tıkamış ve haram saymıştır.

Aynı şekilde de internetten tanışılan birisi ile istediğiniz gibi havadan sudan konuşmak ve chatleşmek caiz değildir. şayet ona islamiyeti anlatıp sevdirmeye çalışsanız o başka meseledir. Yoksa başka tarzda konuşup sohbet etmek insanı yanlış neticelere götüreceğinden caiz görülmemektedir.
Ayrıca Sağlam ailelerin ve aile bağlarının kurulabilmesi ve tesis edilebilmesi için, evliliğin sağlam temellere dayandırılması gerekir. Bu nedenle, İslamiyet görücü usulü teşvik etmekle beraber, adayların birbirleriyle görüşmesini de esas kabul etmiştir.

Buradan yola çıkarak diyebiliriz ki, birbirlerini hiç tanımayan ve ailece de tanışmayan iki kişinin internette birbirlerine verdikleri ifadelere güvenip de evlilik gibi ciddi bir işe yeltenmemeleri gerekir. Çünkü, bu şekilde ki bir tanışma hüsran ile sonuçlanabilir. Bizim kanaatimiz sizin veya herhangi bir insanın böyle bir yöntemle evliliği seçmemesidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör


7 yorum

Müslümanların karşı cisten yabancı bir insanla chatleşmesi caiz

karşı cins oldumu konu ne olursa olsun bence doğru değil çok yaşamış gerçekler var okuyoruz görüyoruz teşekkürler islambol

10.10.2009 - ebrarli

ÇOK DOĞRU

ÇOK DOĞRU

12.10.2009 - budünyafanidir

Gerçekçi olmak gerek

Nekadar islamiyeti yaymak makdsadında olursan ol eğer cinsiyetini belirtirsen muhakkak konuşma dava'dan ziyade kişiye yöneliyor.

28.08.2008 - zemherii61

Salaklık

Örneğin aşk, sevgi, gıybet, yalan ve şehevi hisleri uyandıran şeylerden olursa bu kesinlikle doğru değildir. Bu konuda kişinin evli veya bekar olması fark etmez. Evli birinin günahı ise daha fazla olur.

Diyorsun burda senmi karar veriyosun evliyken daha cok,bekarken daha az gunah olduguna! Neresinde yazıyor Kuran-ı Kerim' in bu soyledigin cumle ?

Yapıcak mantıklı bi aciklaman varmi ?

24.06.2008 - maykk

akıllı mayk

akıllı mayk ismin bile ecnebice
kardeşim sen bir şeyi ret ederken bilgin olduğu için mi ediyorsun yoksa küçük dar mantığın almadıı için mi.kabul etmiyorsun.birilerine salak diyen her halde salaklığından der.sen her cümleyi kelimeyi hükmü kurandamı arıyorsun.kuranda abdestin tam nasıl alınacağı vakit namazların rekatları yoktur ama alimler müçtehidtler onları kuran hidisler ile bulmuşlardır.be adam kuran her şeyden miktarı kadar bahsetmiştir.kelime kelime her şeyi kuranda arayacak bulacak ilim feraset basiret sende yok.islamda zina eden bekar ile zina eden evli insanın cezası bir değildir.msn de sodnuçta edilen konuşmalar iki taraf içinde aynıdır.ama evli için daha farklıdır çünkü evine eşine ailesine soğur.ama bsekar için bırakacak birileri yoktur.tabiki evlinin mesuliyeti çoktur.zina eden evli erkek ve kadın için ceza ölüme kadar gider.ama bekar için sadece had cezası uygulanır.
mayk efendi msn de iki taraf birbirini görüp konuşur,bu konuşmalar seyrini şeytan bir yerlere yüzde doksan kaydırdığı için en güzeli konuşmamak.
ama burda kimse kimseyi bilmez tanımaz görmez.burası msn değil nasıl ayırt edemiyorsun senin anlama algılama idrak etme fehm etme alıcıların mı bozuk kardeşim.onları tamir ettir,yada taktır.
salak olan insan salak olmazsa salakça bir salaklıkla başkalarını salak olmakla itham etmez. kardeşim.inşallah anlamışsındır.

Boş ve abes sözlerin maskaralığını yapmaktansa
güzel sözlerin hamallığını yapmayı tercih ederim.

26.06.2008 - tahkik

çok tehlikeli bir durum

çok tehlikeli bir durum aslında günah işlemeden bırakamıyorsun çünkü

17.05.2008 - şeriat

ben buna yanit olarak

sunu yazarim normalde yuzunu gormedigim kisiler deildi onlar normal tanidigim kisler suan okisilerden uzagimmm... biri turkiyede biri italyada... o mason ana sinifindaki o cocuga sizleri sevmeyi basardim cok korkuyodu biraz daha ugrasmam gerekiyooo sadece uzak dusdukte .... bian psikolojim bozuldu cocuga bastim kalayi..... bana bi kere sizler dua edin tamammi fetullah guleni bile sevdirdim hahahaha:)

16.05.2008 - en buyuk kedi

Konular