2015 yılı Mayis ayı konuları

Joseph von Fraunhofer

  • canan

(1787 Straubing / 1826 Münih), Alman optikçisi ve fizikçisi. Yoksul bir camcının oğluydu. Münih optik araçlar fabrikasında sanat öğrendi. Spektroskopu buldu ve bu araçla adını alan (Fraunhofer çizgileri), güneş tayfı çizgilerini saptadı (1814). Renksemez mercekler yaptı. 1822'ye doğru doğal ve yapay kaynaklardan gelen ışığı incelemeye başladı. Yıldızları tayflarına göre sınıflandırdı. Ayrıca bir heliometre ve bir renksemez mikroskop yaptı. Mezar taşına "Yıldızlara Yaklaştı" sözleri kazındı.

Friedrich Georg Wilhelm von Struve

  • canan

15 Nisan 1793 yılında doğan ve 23 Kasım 1864 yılında vefat eden, çiftyıldızlar üzerine yaptığı araştırmalar ile duyulmuş, 768 Struveana göktaşına adı verilmiş olan Friedrich Georg Wilhelm von Struve, Alman-Rus gökbilimcidir.

Alfred Lothar Wegener

  • canan

1880
1 Kasım’da Berlin’de doğdu.
1904
Berlin Üniversitesi’nden gökbilimi dalında doktorasını aldı.
1905
Berlin yakınlarındaki Prusya Kraliyet Hava – Deniz Gözlemevi’nde çalıştı. Uçurtma ve balonlarla atmosferin üst tabakalarını inceledi.
1906
Kardeşi Kurt ile birlikte, bir balonun içinde 52 saatten fazla havada kalarak dünya rekoru kırdı.
1906
Grönland araştırma ekibine katılarak kutuplardaki hava dolaşımını inceledi.
1909
Marberg Üniversitesi’nde göreve başladı. Meteoroloji ve gökbilim dersleri verdi.
1911

Zhang Heng

  • canan

Zhang Heng astronomi, matematik, sismoloji, hidrolik, coğrafya, etnografya, makine mühendisliği, metafizik ve şiir gibi birçok alanda icatlar ve teorilere imza atan büyük bir bilgindir.

Doğu Han hanedanı (M.S 25-220) döneminde yaşayan Zhang Heng, Henan eyaletine bağlı Nanyang ilçesinde dünyaya geldi. Çok küçük yaşlarda, hem okumaya olan ilgisi ve merakı hem de yetenekleriyle dikkat çekiyordu.

Hans Bethe

  • canan

Hans Bethe (1906-2005 )
• Strasbourg’da (Fransa) doğan Alman fizikçi Hansa Albrecht Bethe, Frankfurt ve Münih üniversitelerinde okudu. 1933’te Hitler başa geçince, İngiltere’ye giderek iki yıl okutmanlık yaptı. 1935’te İthaca’da- ki (A.B.D.) Cornell üniversitesine geçti.
• Bethe, 1937′de yıldızlardaki enerjinin oluşma biçimini a- çıklayan kuramı üstünde çalışmağa başladı. Bu kurama göre, hidrojen çekirdekleri başka bir çekirdekle birleşerek helyum çekirdeklerini oluşturmakta ve birleşme sırasında, hidrojen bombasında olduğu gibi, çok büyük bir enerji ortaya çıkmaktadır.

Niels Bohr

  • canan

Kopenhag'da (Danimarka) doğdu ve yaşamının büyük kısmını orada geçirdi. Oradaki üniversiteden 1911 yılında doktorasını aldıktan sonra Bohr, bilimsel ufuklarını genişletmek amacıyla, İngiltere'ye gitti. Rutherford'un Manchester'daki laboratuarında Bohr, yeni keşfedilmiş ve mevcut fizik ilkeleriyle çelişki içinde olan ato­mun çekirdekli modeli ile tanıştı.

Albert Einstein

  • canan

Albert Einstein, Güney Almanya'nın Ulm kentinde dünyaya geldi. Küçük bir elektrokimya fabrikasının sahibi olan babası başarılı bir iş adamı değildi. Annesinin dünyası müzikti; özellikle Beethoven'in piyano parçalarını çalmak en büyük tutkusuydu. Aile Musevî kökenliydi, ama dinsel bağnazlıktan uzak, açık görüşlü, kültürel etkinliklerle zengin bir yaşam içindeydi. Ne var ki, çocuğun ilk yıllardaki gelişmesi kaygı vericiydi. Özellikle konuşmadaki gecikmesi aileyi telaşa düşürmüştü.

James Clerk Maxwell

  • canan

Michael Faraday'ın elektromanyetik indüklemeyi keşfinden kısa bir süre önce İskoçya'da doğdu. 19 yaşında fizik ve matematik öğrenmek üzere Cambridge Üniversitesi'ne girdi. Öğrenciliği sırasında renkli görmenin fiziğini araştırdı ve daha sonra bu konudaki düşüncelerini ilk renkli fotoğrafı yapmakta kullandı.

James Gregory

  • canan

James Gregory, 1638 yılında Aberdeen’da doğmuştur. Annesi Janet Anderson, babası John Gregory’dir.

İskoçya, Aberdeen’da bulunan Marischal College’da öğrenim gördü ve 1657 yılında mezun oldu. 1662′de Londra’ya gitti.

John Flamsteed

  • canan

John Flamsteed (19 Ağustos, 1646 - 31 Aralık, 1719), İngiliz gökbilimcidir.

Flamsteed, 1666 ve 1668 yıllarının Güneş tutulmalarını başarı ile öngörmüş, Uranüs gezegeninin en erken gözlemlerini gerçekleştirmiştir. Ancak kendisi bu gezegeni bir yıldız sanmış ve Boğa takımyıldızı üyesi olarak sınıflandırmıştır.

Flamsteed ayrıca bir diğer bilim insanı, ve aynı zamanda o dönemde Kraliyet topluluğunun (Royal Society) başkanı olan Isaac Newton ile olan anlaşmazlıkları ile de tanınmaktadır.

Edmond Halley

  • canan

Gökbilimci, kuyrukluyıldız kaşifi.

1656
8 Kasım’da İngiltere, Londra yakınlarındaki Haggerston, Shoreditch’de doğdu.

1673
Oxford’taki Queens College’de eğitime başladı.

1676
Güney Yarımküre’nin yıldızlarını katologlamak için Güney Atlantik’teki Saint Helena adasına gitti.

1678
Güney yıldızları kataloğunu yayımladıktan sonra Kraliyet Akademisi’ne seçildi.

1684
Isaac Newton’u ilk kez ziyaret etti, bu ziyaret kütleçekim çalışmalarındaki önemli rolünün başlangıcı oldu.

1686
İlk meteorolojik haritayı yayımladı; yaygın rüzgarları gösteren bir dünya haritası.

1698

Sir George Biddell Airy

  • canan

ngiliz astronomu (Alnwick,Northumberland 1801-Lon­dra 1892). Astronomi doktorasını verip, Cambridge’de astronomi profesörlüğü yapan Sir George Biddell Airy, İngiliz astronomisinin gelişmesini önemli ölçüde etkile­di. 45 yıl süreyle yönettiği Greenwich Gözlemevi’ni gün geçtikçe modernleştirip, gökkuşağının oluşum kura­mını ilk olarak açıkladı.

Albright, William Foxwell

  • canan

ALBRIGHT (William Foxwell), amerikalı Şarkiyatçı ve arkeolog (Coquimbo, Şili, 1891. Kudüs'te American School of Oriental Research's müdür oldu (1919-1936), Filistin'de birçok kazılar düzenledi. Tevrat çağı arkeolojisi uzmanıdır. From the Stone Age to Christianity (Taş Devrinden Hıristiyanlığa, 1940) ve The Archeology of Palestine (Filistin Arkeolojisi, 1949) başlıca eserleri olarak gösterilebilir.