2014 yılı Haziran ayı konuları

Aşk Denilen Sahtekâr

  • tahkik

İnsana verilen duygular, hissiyatlar, latifeler, hasseler, kuvveler ve en önemlisi kalbi onu kainatla; kainatta her şey ile alakadar etmektedir. Bu alakadarlıkların amacı muhabbet edip sevdiği eşyanın ve nimetlerin sanatçısını, sahibini, yapanı ve ihsan edeni bulması içindir. Yani sevgi, muhabbet, aşk ve duyguların mecrasını ilahi sevgiliye çevirmesidir. Onun rızası dahilinde onun razı olduğu tarz ve şekilde sevmesini istediği şeyleri sevmesidir.

Tüp Bağlatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  • saglikli

Tüp bağlatma (Tüp ligasyonu) operasyonu yapılış tekniği olarak laparoskopik ve açık ameliyat şekilde 2 şekilde yapılır. Her yöntemde de işlem benzerdir, sağda ve solda bulunan iki tüp ortalarından kesilir ve bağlanır bu sayede sperm ve yumurtanın tüplerden geçerek birbirine ulaşması engellenmiş olur.

Laparoskopi (kapalı) yöntemiyle tüp ligasyonu:
Laparoskopik ameliyat yönteminde karından ve göbekten sadece deliklerden sokulan kamera ve aletlerle işlem yapılır. Karına sezaryen kesisi şeklinde kesi yapılmaz sadece 1-2 adet küçük delik bulunur. Bu nedenle ameliyat sonrası iyileşme kolay olur ve ağrı az olur. Ameliyat yapıldıktan sonra bir gün içerisinde hasta taburcu edilebilir. Laparoskopi yöteminde tüpler orta bölgesinden koterize edilerek (yakılarak) işlem yapılır, tüp uçarı klipslenebilir.

Açık ameliyatla tüp ligasyonu:

Kadında Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) Nedir?

  • saglikli

Kadınlarda tüplerin bağlanması (tüp ligasyonu) ilk ne zaman uygulanmıştır?

Kadın üreme organlarında spermle yumurtanın buluşmasını engellemek için geliştirilen cerrahi bir yöntemdir. İlk kez 1823 yılında uygulanmıştır.

Kadınlarda tüplerin bağlanması (tüp ligasyonu) halk arasında nasıl bilinir?
Halk arasında kanalların bağlanarak yapılan kısırlaştırma ameliyatı, "kordonların bağlanması", "yumurta kanallarının bağlanması" gibi isimlerle bilinmektedir. Tıptaki ismiyle tubal sterilizasyon ameliyatı artık kesin olarak çocuk istemeyen çiftlere uygulanan cerrahi bir yöntemdir.

Tüp Ligasyonu nedir? Nasıl yapılır?

  • saglikli

Geri dönüşsüz kalıcı bir cerrahi sterilizasyon yöntemidir.

Kadınlarda her iki fallop tüplerinin mekanik olarak kapatılması işlemidir.

Tüp Ligasyonunun İstenmeyen Gebelikleri Önleme Etkisi Ne Kadardır?

En etkili kontraseptif yöntemlerinden biridir.Başarısızlık oranı binde 1 kadardır.

Tüp Ligasyonu için Yasal Durum

Türkiye’de 1983 yılında çıkarılmış olan 2827 sayılı yasaya gore ‘’18 yaşını tamamlamış kadınlar kendi isteğiyle,evil ise eşinin de onayı ile Tüp Ligasyonu yaptırabilirler.

Sağlık personelinin görevi bireylerin durumlarını iyi inceleyerek bilinçli seçim yapmalarına yardımcı olmaktır.

Tüplerin Bağlanması (Tüp Ligasyonu) Nasıl Yapılır?

  • saglikli

Kadında yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyatla bağlanmasıdır. Yumurtlama döneminde yumurta hücresine sperm taşıyan “fallop” adı verilen kanalcıkların tahrip edilerek, sperm iletemez duruma getirilmesidir. Tüplerin bağlanması, kadının cinsel isteğinde, adet düzeninde, vücut yapısında herhangi bir değişiklik meydana getirmez, bütün bu olaylar eskisi gibi devam eder.Kadın sadece doğal yollarla gebe kalamaz.Spermler yumurtaya ulaşamazlar ve sonuçta gebelik oluşmaz.

Gebelik nasıl engellenir ?

Kadınlarda yumurtalıktan atılan yumurta hücresi tüplerden geçerek rahme ulaşır.Tüpler kapatılınca, kadının yumurta hücresi sperm ile birleşemediğinden döllenme olmaz ve böylece gebelik gerçekleşmez.

Avantajları nedir?