11 Kasim 2011 tarihli konular

Yaşananlar ve Depresyon

  • Süheyl Okur

Van’da yaşanan depremde hayatını yitirenlere Allah’tan rahmet dilerim. Yakınlarına Allah sabır, yaralananlara şifa versin.

Deprem sonrası insanları korku, panik ve depresyondan uzak tutacak, kalplerine şifa olacak tek şey, Allah’a sarılmaktır. O’na yakın olmak, O’na sığınmaktır. İnsanın en büyük destekçisi Allah'tır. İnsan için, Allah’a yakın olması ve O'na dayanmasından daha büyük destek yoktur. Nötr ve kalbe hitap etmeyen yöntemlerle psikolojik desteğin yararı olmaz. Kalplere, ruhlara şifa olan Kur'an'dır.

Nişanlılık Döneminde Dini Nikah geçerli midir?

  • KALBİ HÜZÜN

Nişanlılık döneminde kıyılan imam nikahı ile taraflar birbirleriyle dinen evli oldukları için yalnız kalmaları ve yakınlaşmaları caiz olur.

Bu konularda bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken şeyler vardır:

Şahitler huzurunda dini nikah yapmak caizdir. Ancak resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını uygun görülmemektedir Özellikle kadının dini ve dünyevi hukukunun korunması açısından, dini nikahın yanında resmi nikahın da yapılması gereklidir.

Rabia el-Adeviyye

  • iremhan

Bir gün Rabia el-Adeviyye’nin (k.s.) karşına bir meczup çıktı ve şöyle bir nara attı:
“Ey hanım! Bütün varlığımla sana bağlıyım! Seni seviyorum!”
Rabia Hatun gayet sakin ve vakur bir şekilde,
“Doğrudur! Ben de seni seviyorum!” dedi.
Bu cevap meczubun hoşuna gitti. Rabia Hatun eliyle geriye işaret ederek, şöyle devam etti:
... “Ancak benim bir kız kardeşim var. O benden daha güzel, geriden geliyor!” dedi.

Meczup dönüp geriye baktığında, Rabia Hatun onun yüzüne şiddetli bir tokat vurdu ve şöyle dedi:

** Evlilik Beraberliktir **

  • KALBİ HÜZÜN

Beraberliğin en canlı ifadesi evliliktir. Yakınlık mesafeyi çağrıştırır, beraberlik ise bütünlüğü ifade eder. Karı-kocanın bütünlüğü Kur’an-ı Kerim’de şöyle belirtilir:
“Hanımlarınız sizin örtünüz siz de onların örtülerisiniz.” (Bakara, 187)

Sağlam temel üzerine kurulan aile yuvasının devamı sevgi ve saygıya bağlıdır. Sevgi ve saygı aile binasının demiri ve çimentosu hükmündedir. Sevgi yuvayı adeta cennete çevirir. Dünyada cennete çevrilen yuvanın öte dünyada ebedi cennette de devamı arzu edilir.