28 Haziran 2009 tarihli konular

Endometriyozis

  • Love

Endometriyozis (Endometriozis), rahim iç tabakasının (endometrium) rahim iç yüzeyi dışında bir yerde yerleşmesidir.

Rahim iç tabakası adet döngüsünün seyrinde her ay kalınlaşan ve belli bir süre sonunda kanamayla vücut dışına atılan bir dokudur. Rahim iç tabakası rahim iç yüzeyi dışında bir yere yerleştiğinde yine adet döngüsüyle birlikte kalınlaşma gerçekleşir ve yine kanamayla doku uzaklaştırılmaya çalışılır. Endometriyozis hastalığının yerleştiği dokular vajinayla dış ortama açılan rahimin aksine kapalı sistemlerdir ve kanama bu kapalı sistemin içine (genellikle karın boşluğuna veya yumurtalık dokusu içine) olur.

Kabakulağın Bitkisel Tedavisi

  • Lokman

1. tarif
100 gr. keten tohumu
500 gr. suda kaynatılıp lapası yapılır, akşamdan kulağa sarılır.

2. tarif
100 gr. un
50 gr. kına
100 gr. bal zeytin yağı ile karıştırılıp lapası yapılıp kulağa sarılır.

3. tarif
Papatya çiçeklerinin lapası sarılır.

4. tarif
Burçak lapası kulağa sarılır.

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

  • Lokman

1. tarif
Akdiken çiçeği, anason, aspir, dış budak yaprağı, dut, duvar sarmaşığı, hardal, hindiba,
hünnap, ıhlamur, ısırgan, incir, kayısı, kuzukulağı, meyan, mine çiçeği, mürver çiçeği,
sinemaki yaprağı, susam, tarhun, üzüm, zeytin,keçi boynuzu pekmezi, at kestanesi
kabuğu ve ceviz yaprağı.

Otların tamamı veya ayrı ayrı kaynatılıp aç karnına 1-2 bardak içilir.

2. tarif
Üzüm, incir, kayısı, erik, ayva, dut, yer fıstığı, kiraz, hünnap ve keçi boynuzu pekmezi
bol miktar yenir veya kaynatılıp suyu içilir.

3.tarif
Hint yağı içilir.

4. tarif
100 gr sinemaki
50 gr. anason
50 gr. kişniş
50 gr. mayana
50 gr. kimyon tamamı dövülüp toz haline getirilip tok karnına çay kaşığı veya tatlı kaşığı dolusu yutulur.

5. tarif
Keçi boynuzu pekmezi
Dut pekmezi
Üzüm pekmezi, ayrı ayrı sulandırılıp aç karnına içilir.

Adenomiyozis

  • Love

Adenomyozis endometriyum (rahim içi dokusu) ait salgı hücrelerinin rahim kasları içine doğru büyümesidir. Endometriyozis hastalığının bir çeşit rahim kası dokusu içinde olan şeklidir.Aslında kadınlarda çok sık görülür, fakat tanısı zor olduğu için önceden anlamak genellikle mümkün olmamaktadır. Genellikle başka sebeplerden dolayı yapılan rahim ameliyatlarının patolojik değerlendirilmesinde %60 oranda rastlantısal olarak görülmektedir. Görülme sıklığı 40 yaşından sonraki kadınlarda çok fazladır.

Adenomiyozisin yayılması genellikle rahimin tüm kas dokusuna birden fazla değişik bölgelerden olmaktadır. Nadiren sadece tek bir alanda rahim kası içinde adenomiyozis dokusu gelişebilir. Rahim kası dışında yayıldığı alanlardan biri de rahim bağları ve özellikle uterosakral ligamanlardır.

Adenomyozis bulguları ve şikayetleri nedir?

Vajinal Akıntılar

  • Love

Kadınların jinekoloğa başvurma sebeplerinin başında vaginadan gelen akıntılar gelir.Evli olsun veya bekar hemen hemen tüm kadınların yılda bir iki kez sosyal yaşantılarında rahatsızlığa sebep olan akıntılar değişik sebeplerden olmaktadır. Akıntıların özellikle bekar genç kızlarda ve menopozdaki kadınlarda başta olmak üzere herhangi bir sebebi yoktur. Bunlar fizyolojik akıntı (doğal akıntı) olarak adlandırılır. Bir enfeksiyon veya altında yatan bir neden var ise bu akıntılar fizyolojik olmayan akıntılar olarak adlandırılır.

Fizyolojik (doğal ) akıntılar:

Gebelikte Vajinal Enfeksiyonlar ve Akıntılar

  • Love

* Gebelik hormonları vaginanın içindeki florada dengeyi bozup vajinal akıntı miktarını arttırırlar.

* Lökore ismi verilen bu akıntı bazen renksiz,genellikle süt kıvamında ve hafif kokuludur ve gebelikte normaldir.Gebeliğin ileriki aylarında bu akıntı daha da artar ve rengi koyulaşır.

* Bu akıntının rengi değişiyorsa,kokusu artıyor ise, kaşıntı ve yanma eşlik ediyor ise enfeksiyon var demektir.Doktorunuzu bilgilendiriniz.

Meme Dokusunun Yapısı

  • Love

Memeler, bebeğin belli bir gelişim aşamasına kadar besin ihtiyacını karşılamak üzere süt üretmekten ve salgılamaktan sorumlu yapılardır.

Memeler ergenlik öncesi dönemde kız ve erkek çocuklarında yaklaşık aynı büyüklükte olmalarına karşın, ergenlik döneminde yumurtalıklarda östrojen hormonu üretiminin başlamasıyla hızlı bir şekilde gelişim gösterirler.

Memelerin ulaştığı nihai büyüklük genetik etkenlerle yakından ilgili olmakla beraber, vücudun yağ oranı da büyüklüğü etkileyen diğer bir etkendir.

Bunun dışında memelerin büyüklüğü vücuttaki hormonal değişikliklere de cevap verir ve özellikle adet öncesi dönemde kadınlar memelerinde dolgunluk ve bazen hafif ağrı hissedebilirler. Bu dolgunluk ve hassasiyet adet görmekle beraber hızla kaybolur.

Gebelik döneminde östrojen hormonu üretiminin daha da artması memelerin büyümesine ve bazen hassaslaşmasına neden olur.

Kendi Kendine Meme Muayenesi

  • Love

Memelerdeki yumruların % 75 inin selim olmasına karşın, bazıları da habistir. Bu nedenle kendinizin memenizi düzenli aralıklarla incelemeniz hayatınızı kurtarabilir, çünkü meme kanseri erken anlaşılırsa tedavi edilebilir.

Kendi kendine meme muayenesi ideal olarak adet döngüsünün 5.-7. günleri arasında, ayda bir kez yapılmalıdır. Adet kanamasının başlamasıyla birlikte kanda östrojen ve progesteron hormonlarının etkinlikleri nispeten azalır ve meme dokusunu incelemek kolaylaşır. Yukarıda belirtilen günler dışında ve özellikle de adet kanamasına yakın yapılan meme muayenelerinde bu hormonların etkisiyle memeler dolgun ve bastırmakla ağrılı olurlar. Bu da kendi kendine muayenenin etkinliğini önemli derecede azaltır.