29 Mart 2008 tarihli konular

Akıllı tuz, iyotlu tuz

  • Lokman

İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı sonuçlarından doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar etkileniyor...

Türkiye genelinde yapılan araştırmaya göre, bazı illerde iyotlu tuz kullanımı oranı hala çok düşük düzeylerde. Sağlık Bakanlığı, iyotlu tuz kullanımının teşvik edilerek iyot yetersizliğinden kaynaklanan sağlık sorunlarının önlenmesi amacıyla “Akıllı tuz, iyotlu tuz” adlı bir kampanya başlatacak.

Dünyayı Avuçlarına Almak

  • özlem

Dünyanın avuçlarında olmak ya da dünyayı avuçlarına almak... Seçeneklerimiz bunlardan ibaret. Yani ya Allah’ı unutup dünyanın eline düşeceğiz ya da yalnızca Allah’a muhtaç olduğumuzu bilip O’na teslim olarak fakirliğin de zenginliğin de yükünden azat olacağız. Tercih bizim.


Fakr, dünyadan kaçmak mıdır yoksa dünyayı avuçlarının içine alabilmek midir? Evet, insan bir yönüyle, dünyayı elde etmek için arkasından koşturdukça dünyayı bir türlü yakalayamaz ama dünyadan vaz geçebildiği ölçüde de dünya o kişinin arkasından koşturur.

HAMD İLE ŞÜKÜR ARASINDAKİ FARK

  • özlem

Hamd ile şükür arasında fark vardır; şöyle ki: Hamd, sadece Allahu Teala’ya mahsus olan bir fiildir.

Hamd, nimetin Allahu Teala’dan geldiğini itiraf etmek, onunla Allah rızası için güzel amellerde bulunmak ve o nimete Allah’tan başkasını ortak koşmamaktır.

Bu sebeple Allahu Teala şöyle buyurmuştur: “Hamd, alemlerin Rabbine mahsustur.”( Fatiha, 1/1 ) Yani bütün hamdler ancak Allah’a ait ve O’na layıktır. Çünkü O, alemlerin Rabbidir.