4 Aralik 2008 tarihli konular

Yeni doğan bebek; Hoş geldin : )

  • kardelen54

Doğumdan sonraki ilk bir ayda yenidoğan olarak tanımlanan bebeğinize sadece dokunun. Onunla iletişim kapılarını açtıktan sonra gerisi kendiliğinden gelecektir.

Ona dokunun. Aylarca karnınızda taşıdıktan sonra heyecanla kucağınıza aldığınız o küçücük bebeği yumuşacık okşayın ve öpün. Salyalı sümüklü haliyle sizi anlamadığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Dokunarak ona en güzel hoş geldin partisini verdiniz ve iletişim kapılarını açtınız. Bebeğiniz için iyi bir anne ve baba olmak istiyorsanıztedirginlik duygusundan vazgeçin. Yenidoğan bile olsa bütün bebeklerin bakımı kolaydır ve her anne bu bakımı rahatlıkla yapabilir.

Çürüksüz dişler için sağlıklı beslenme

  • kardelen54

Ülkemiz gibi damak tadı sağlıklı ve dengeli beslenmenin önüne geçen toplumlarda en büyük bedeli çocuklar ödüyor. Karbonhidrattan zengin beslenme ile büyüyen çocuklarımızın dişleri şimdiden çürüklerle doluyor.

Sağlıklı ve dengeli beslenme her yaştan insanın sağlığını korumak ve geliştirmesi için son derece önemlidir. Ancak bizim gibi damak tadı sağlıklı ve dengeli beslenmenin önüne geçen toplumlarda bu konuda çok hata yapılır. Yetişkinler beslenme tercihlerindeki hatalarının bedelini çeşitli sağlık problemleriyle öderken onların bilinçli bakımına muhtaç durumdaki bebekler ve küçük çocuklar hiç de sorumlu olmadıkları bu yanlışların kurbanı olurlar. Doğal olarak hızlı gelişme ve büyüme döneminde oldukları için öncelikle kemik dokuları bu durumdan zarar görür. Özellikle de dişleri…

Bebeğimin diş sağlığı için ne yapabilirim?

  • kardelen54

Bebeğinizin ilerde sağlıklı dişlerinin olmasını istiyorsanız diş bakımına süt dişlerinin çıkmaya başladığı 6 aylıktan itibaren başlayın.

Her bebekte farklılık gösterse de süt dişleri genellikle 6 aylıkken başlar. İlk önce alt kesici dişlerin sürmesiyle başlayan süt dişleri 2 buçuk 3 yaşında bütün süt dişlerinin çıkmasıyla tamamlanır. 3 yaşına ulaşan ve tüm süt dişleri çıkan çocuğun ağzında toplam 20 süt dişi yer alır.

Süt dişlerinin tamamlanma döneminde bebekte huzursuzluk hafif ateş iştah kaybı ilgili bölgede kızarıklık ve şişlik gözlenebilir.

Hiperaktivite ile başa çıkabilir miyim?

  • kardelen54

Bazı araştırmalara göre hiperaktivite gıda katkı maddeleri besin duyarlılığı şeker ve besin eksikliğiyle artıyor. Bazı maddelerin sınırlandırıldığı bir diyetle hiperaktivite kontrol altına alınabilir.

Pek çok anne babanın en büyük korkularından biridir hiperaktivite… Aşırı yaramaz dikkatini toplayamayan ve öğrenme güçlüğü çeken çocuklarıyla nasıl baş edebileceklerini düşünür dururlar kara kara…

Oyun çocuğu ve yemek

  • kardelen54

1-5 yaş arasındaki döneme “oyun çocuğu” dönemi denir. Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandıkları bu dönemde en iyi modelleri aileleridir.

Çocuğunuz bir yaşına mı bastı? Tebrik ederiz. Artık 5 yaşına kadar sürecek olan “oyun çocuğu” dönemine girdi. Bu süreç içinde geçireceği değişiklikleri şaşkınlıkla izleyeceksiniz. Her gün biraz daha bireyselleşip bağımsızlık kazandığına tanık olacaksınız.

Onun büyüme sürecini yüzünüzde bir gülümsemeyle izlerken aslında siz de dikkatle izleneceksiniz. Üstelik ne kadar iyi bir gözlemci olduğunu sizi nasıl da iyi taklit ettiğinin farkında bile olmadan. Ta ki yemek masasında bir gün sizin de sevmediğiniz bir yemeğe itiraz edene kadar…

Çocukların en büyük silahı; İştahsızlık

  • kardelen54

Çocuğun ailesiyle iletişim alanı olan yemek bazen savaşa dönüşebilir. İştahsızlığı silah kullanan çocuklar her zaman savaşın galibi olurlar. Bu savaşı kazanmak istiyorsanız işe onların beslenme alışkanlıklarını değiştirerek başlayın.

Çocuğunuz iştahsız veya yemeklerde seçici mi davranıyor? Sizin yanınızda yemek saatlerini savaş alanına çevirdiği halde arkadaşlarının yanında iştahla mı yiyor?

Kalbi hasta olan çocuk çabuk yoruluyor

  • kardelen54

Doğuştan kalp hastalıklarının en belirgin özelliklerinden biri bebeğin anneyi emerken çabuk yorulmasıdır. Anne bebeği takip etmelidir.

Doğumsal kalp hastalıkları çok çeşitli olduğundan belirtileri de çok farklı biçimde karşımıza çıkabilir. Bazı bebeklerde doğumdan sonraki saatlerde veya ilk günlerde acil cerrahi girişim hayat kurtarıcı olduğundan erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Ancak ülkemizde bu aşamada tanı konmasında sıkıntılar yaşanabilmekte ve teşhiste gecikme olabilmektedir. Bazı doğumsal kalp hastalıklarında ise belirtilerin ortaya çıkması hayatın daha ileri yıllarında hatta bazen erişkin yaşlarda gerçekleşir. Bazı bebeklerde morarma ön planda iken bazılarında renk tamamen normaldir. Morarma en çok ağlayınca ve dudaklarda parmak uçlarında fark edilir. Parmaklarda çomaklaşma biçiminde şekil bozukluğu gelişebilir. Solunum güçlüğüiç çekme tarzında ve sık nefes alma iştahsızlık ve kilo alamama gelişme geriliği sık karşılaşılan belirtilerdir.