31 Mart 2007 tarihli konular

Gençlerimiz nelere dikkat etmelidir?

  • Başak Uzun

Gençlerimiz nelere dikkat etmelidir? Günümüzdeki gençler iyi niyetli olmakla beraber haram helal hassasiyetini kaybediyorlar. İslam’a göre genç nasıl olmalıdır?

Erol KENTLİ Kayseri


Nice emanetlerle beraber çocuklarımız bize Allah’ın emanetidir. İlahi ölçüler içerisinde evlatlarımızı teçhiz etmemiz gerekir. Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de babalara örnek olması nedeni ile Lokman aleyhisselamın öğütlerinde şöyle buyuruyor:

“Lokman oğluna öğüt vererek, yavrucuğum! Allah’a ortak koşma! Doğrusu şirk en büyük bir zulümdür, demişti.” (Lokman 13)

İSLAM VE GENÇLİK

  • Başak Uzun

Özellikle son yıllarda pozitivist anlayış, insanı inançlardan ve ahiret bilincinden uzaklaştırmıştır. Günümüzde birçok değer yargısı değişmiş ve ahlâkî bir erozyon hızla devam etmektedir. Dünyevîleşen insanın elinden tutulup Rabbiyle buluşturulması ve tekrar ona ahiret bilincinin verilmesi gerekmektedir. Her türlü kötülüğün temelinde inançsızlık vardır. Özellikle ahiret bilincinden uzaklaşan insanlar, daha kolay kötülük yapabilmekte ve günah işlemektedirler.

PEYGAMBER (SAV)’DEN GENÇLİĞE BİR DEMET MESAJ

  • Başak Uzun

Image Hosted by ImageShack.us

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellemin, çocukluğu ve gençliği temiz ve iffetli bir şekilde geçmiştir. Gerek O’nun üstün seciyelerle donatılmış olması ve gerekse ilâhî gözetim ve koruma altında bulunması sebebiyle, O’nun bütün hayatı gibi gençliği de bizim için en güzel örnektir. O, peygamberlikten sonra nasıl bir ahlâka sahipse, kırk yaşından önceki hayatı da öyle temiz ve nezih bir ahlaka sahipti.

ALLAH RASULÜNÜN TEŞRİFLERİYLE KAİNATTA DEĞİŞENLER

  • Başak Uzun

Image Hosted by ImageShack.us

Rasul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizin dünyaya teşrifleri tüm insanlığa, mahlukata ve kainata rahmet olmuştur. Doğumu öncesinde, doğumu esnasında ve sonrasında bir takım hadiselerin gerçekleştiğini çeşitli siyer kaynakları haber vermektedir.

Illa

  • celin

Gözlerinin içine girdim baska alemler gözledim
Ben bunlarla övünmedim beklemedim illa
Beklemedim illa beklemedim sevdim

Gölgelemedim bagini bahçesini
Günü günesi örtmedim
Yapilanlar söylenmezki her zaman
Sömürmedim illa sömürmedim illa

Sömürmedim sevdim
Yapilanlar söylenmezki her zaman
Sömürmedim illa sömürmedim illa
Sömürmedim sevdim

Illa illa illa illa
Illa illa illa illa illa sevdim

Yüregine kulak verdim nefes aldi ben dinledim
Duyduklarim anlatilmaz sir vermedim illa
Sir vermedim illa sir vermedim sevdim
Duyduklarim anlatilmaz sir vermedim illa
Sir vermedim illa sir vermedim sevdim

Gölgelemedim bagini bahçesini
Günü günesi örtmedim
Verilenler istenmezki her zaman
dilenmedim illa dilenmedim illa
Dilenmedim sevdim


leman sam : illa

çocuklarımız ve biz

  • eylül2011

Bana Babanı Anlat!
Ali Çankırılı


Bana Babanı Anlat!

ALİ ÇANKIRILI


DİNDAR BİR BABANIN OĞLUYDU. Zeki bir çocuktu. Daha beş yaşında iken babası ona namaz surelerini ezberletmeye başlamıştı. Her sure ezberleyişinde babası mutluluktan uçuyor, oğlunu kucağına alıp seviyor, kendisine böyle akıllı bir çocuk verdiği için Allah’a şükrediyordu. Babasının mutlu olduğunu ve kendisini sevdiğini görünce çocuk da gayrete geliyor, yeni bir sure ezberlemek için büyük çaba gösteriyordu. Gerçi bazen şaşırdığı oluyordu, ama babası tekrar yaptırarak ezberini kuvvetlendiriyordu.

Annesi: “Çocuğu fazla sıkıştırıyorsun, bey” deyince kızıyor:

“Sen karışma hanım, ağaç yaşken eğilir” diyordu.

biz anne ve babalar

  • eylül2011

“BİZ BABAMIZDAN BÖYLE GÖRDÜK!”
Ali Çankırılı


İNSANIN hayata bakış açısında ve değer yargılarında geleneklerin, aileden aldığı eğitimin ve terbiyenin derin izleri vardır. Kimi zaman bazı gelenekler dinî inanç gibi algılanır, üzerinde düşünme gereği duymadan doğru kabûl edilir.

Bir baba anlatıyor:

“Çocukluk yıllarımdan hatırlıyorum. Babam beni severken dedem içeri girdiğinde hemen kucağından indirir, kenara iterdi. Bu sefer dedem beni kucağına alır severdi. Neden böyle yaptıklarını bir türlü anlayamazdım.

çocuklar

  • eylül2011

ÇOCUK GELİŞİMİ VE ALLAH İNANCI
Ali Çankırılı


ANA RAHMİNİ terk eden yeni doğmuş bir bebek bir süre için ‘anneden ayrılma anksiyetesi’ dediğimiz yeni hayata adapte olamama sıkıntısı yaşar. Sıkıntının süresi annenin bebeğine karşı gösterdiği ‘annelik tutumu’ ile yakından ilgilidir. Bebek için ana rahmindeki o zahmetsiz lüks hayat bitmiş; yeni ve alışık olmadığı zor bir hayat başlamıştır. Acıkmakta, altı kirlenmekte, yüksek sesten, ışıktan, karanlıktan, soğuktan ve sıcaktan rahatsız olmaktadır. Sıkıntısını ağlayarak ifade etmenin dışında elinden bir şey gelmez.

anne ve babalar

  • eylül2011

Çocuklarda din duygusunun gelişimi
Ali Çankırılı


DİN BİLGİSİ soyut kavramlarla açıklanabildiği için akademik zekâdan çok duygusal zeka ile kavranmaktadır. Embriyoloji alanında yapılan son araştırmalar, duygusal zekânın ana rahminde gelişmeye başladığını göstermektedir. Bilgisayar destekli gelişmiş elektronik araçlarla ana rahmindeki fetus (cenin) üzerinde yapılan araştırmalar, ana rahmindeki bebeğin, annenin moral ve ruhsal durumunu algıladığını ve bundan etkilendiğini ortaya koymuştur.

Sizin Sevginiz Hangi Tür Sevgi?

  • Başak Uzun

Üç çeşit sevgi vardır, acaba sizin sevginiz hangi tür sevgi?

Image Hosted by ImageShack.us

Çocuklarınıza karşı sevgi tezahürlerinizi nasıl? Onlara “Uslu olursan seni severim.” ya da “derslerinde başarılı olursan seni severim.” mi diyorsunuz? Şartlı sevgiler kalıcı değildir; sevgiyi tehdit unsuru olarak kullanılması da çok yanlıştır.


ÇÜNKÜ SEVGİ

İnsanın, nefsini keşfetmesi

  • Başak Uzun

Nefis, insanın aşılanmamış şekli. Bu bakımdan her insan nefs-i emmare ile yani kötülüğü emreden bir yapı ile dünyaya gelir, meyve vermez, bir şeyler verirse onlar da zehir, diken, püskül vesairedir.
Eğer din gönderilmeseydi insandan daha korkunç canavar olamazdı, zaten dinden uzaklaşanlar da felaketimiz olmuştur, mahkeme dosyaları buna şahit!

İnsan din ile aşılanırsa, meyve vermeyen dallar kesilecek, ibadet filizi yuvasına yerleştirilecek. Aşı tutarsa insan nefs-i levvameye geçer, işlediği günahlar sebebiyle kendini kınamaya başlar.

_ Neden öyle söyledim?

_ Neden bu hareketi yaptım?

_ Neden dinimi bilmiyorum?