18 Subat 2007 tarihli konular

Sevgili(!)den aşk tuzağı

  • Hüseyin Hare

Antalya'da aşık olduğu gencin tuzağına düşen ve sevişme görüntüleri çekilen genç kız, sevgilisinden şikayetçi oldu. 18 yaşındaki H.A., 5 ay önce İsa Ç. ile flört etmeye başladı. Genç kız aşık olduğu gençle evlenme hayalleri kuruyordu. İddiaya göre İsa Ç., genç kızı gezme bahanesiyle Manavgat'taki önceden gizli kamera yerleştirdiği ofise götürdü.

'Ailem duyarsa beni öldürür'
Gizli kameranın kayıtta olduğu odada hiçbir şeyden şüphelenmeyen H.A., sevgilisiyle birlikte oldu. İsa Ç., sevişme görüntülerini bir CD halinde genç kıza gönderip tehdit etmeye başladı. Polise başvuran H.A, sığınma talebinde bulunarak ailesinin kendisini öldürmesinden korktuğunu söyledi.

İnternet cafe'nin "TANRISI"

  • arif

Felanca Camii imamı Abdullah hoca, resmi işlerini yaptırmak için nüfus müdürlüğüne gider. Kendisinden TC kimlik numarası istenince, en yakın internet-cafenin yolunu tutmak zorunda kalır. Cafenin kapısından girerken levhada yazılı isim "fesüphânallah'lar, estağfirullah'lar çektirir hoca efendiye, hem de ardı arkasmca: CEN.NET CAFE... Cafe işleten delikanlıya hacetini söyler:

- Evlâdım T.C. kimlik numarası istediler benden, yardımcı olabilir misin?

- Tabi amcacım, siz şuraya oturun, şu işimi hemen bitirip sizinle ilgilenirim.

Abdullah hoca başlar beklemeye. Böylelikle bulunduğu mekânı inceleme fırsatı da geçer eline. Demek ki gençlerin girip bir türlü çıkmak bilmedikleri, internet-cafe denilen yer burasıdır. Gözüne takılan her detaydan rahatsız olarak, huzursuz bakışlarla etrafını süzer durur. Evin bodrumunda kurduğu fare tuzakları gelir aklına. Küçücük bir peynire tutsak olan fareler nasıl kapandan çıkamıyorlarsa, ayrı telden oyunlara yakalanan gençlerin de buradan çıkamadıklarım düşünür. Bir "fesuphanallah" daha çeker ve:

Gaflet İçinde Hakk'ı Buldum Diyenler

  • MURAKIB

Gaflet içinde Hakk'ı buldum diyenler
Yarın Hakk'ın divânında bellolur
Ahiret yeragın gördüm diyenler
Yarın Hakk'un divânında bellolur

Kimi sofi kiminin adı derviş
Eger derviş isen takvaya çalış
Gizli yoldan kardaş Mevlâya iriş
Yarın Hakk'un divânında bellolur

Devletlüyüm diye fakire gülme
Gülüp denlü denlü gel nazar kılma
Ölüm vardır kardaş gel gâfil olma
Yarın Hakk'ın divânında bellolur

Yunus söyler bunu 'Kalu belâ'dan
Mucizât Nebiden mürvet Ali'den
Biz de böyle işitmişüz uludan
Yarın Hakk'un divânında bellolur

TEBERRUC SEBEPLERİ VE SONUÇLARI

  • arif

Teberruc: Kadının, doğuştan gelen (tabii) ve edinilen (sun'i) güzelliklerini uygun olmayan yerlerde kasıtlı olarak göstermesi; bunun için çaba sarfetmesi anlamında bir Kur'ân terimidir.

Terim bu kökten olarak Kur'ân'da iki âyette geçer:

1. "Nikâh umudu olmayan, oturan kadınların, "teberruc" yapmaksızın elbiseleri bırakmalarında kendilerine bir vebal yoktur. Iffetli olmaları (ve dış elbiselerini dahi bırakmamaları) ise kendileri için daha hayırlıdır. Allah her şeyi işitendir, bilendir. (Nûr: 24/60)

2. "Evlerinizde vakarla oturun. Önceki cahiliyye kadınlarının teberruc'u gibi teberruc yapmayın (süslerinizi teşhir ederek dolaşmayın). Namazı kılın, zekâtı verin. Allah'a ve Rasûlüne itaat edin. (Ahzâb 33/33)

Modern tesettür (!)

  • NaTuraL

Askeriyede savaş anında her asker bir "sütre" gerisinde yatar, oradan ateş eder.
Kore'den gelen bir subay, bir taş göstermiş, "Beni kurtaran bu taştır." demiş. Savaşırken o taşın arkasında yatmış. Bir iki kurşun o taşa değip sekmiş, böylece o arkadaş vurulmamış.










Sütre ve tesettür aynı kökten gelir. Setr... Yani örtmek...







Nasıl ki askerler savaşta sütre gerisinde yatarak korunur, Müslüman hanımlar da tesettürle kendilerini düşmanlardan korurlar. İstisnalar kaideyi bozmaz.