13 Ocak 2007 tarihli konular

AIDS'li kız koruma altında

  • imdat sezer

İzmir'in Buca İlçesi'nde 10 yaşındaki kız çocuğu, okuduğu ilköğretim okulu yönetiminin "HIV virüsü taşıdığı ve bakımının ailesi tarafından yapılamadığını" bildirmesi üzerine koruma altına alınarak, hastaneye yatırıldı.

Okul yöneticileri, öğrencileri S.Ş'nin durumunu, Milli Eğitim İl Müdürlüğü aracılığıyla Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İzmir Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'ne bildirdi.

Bunun üzerine HIV virüsü taşıdığı ve para karşılığı erkeklerle birlikte olduğu iddia edilen anne P.Ş'nin ifadesine başvuruldu. Ardından S.Ş, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekiplerince annesinden "koruma" amaçlı alınarak, tetkiklerinin yapılması için Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesine yatırıldı.

HAYASIZLIK BİZİ NEREYE GÖTÜRÜYOR?

  • imdat sezer

‘Moda’ diye yutturulan şey hayasızlıktır

Hayâ; nefsin çirkin şeylerden sıkılması ve bunun için kötü şeyleri terk etmesi, hoş ve güzel olmayan bir şeyin ortaya çıkmasından, kalpte meydana gelen bir rahatsızlık olarak ifade edilebilir. Hayâ, herkese nasip olmayacak kadar değerlidir.

İffet ve hayâ, utanma duygusuyla beraber çalışır. Topluma baktığımızda, utanma, arlanma duygusu, temizliğin işareti olan iffeti bulmak, bir hayli zorlaşmıştır. Ar damarı çatlamış olmak, tehlikelidir. Çünkü Allah’tan korkmayan, kuldan utanmayan, her türlü kötülüğü rahatlıkla yapabilmektedir. Hayâdan mahrum kişi arlanmaz, utanmaz.

YEŞİL ŞEHVET..

  • NaTuraL

Hudutları belirsiz, tanımsız bir ahaliyiz artık. Hangi yöne gitse kaybolan, hangi çenginin etrafında toplansa avuçları alkıştan patlayan şaşkın bir ahali. Gözlerimiz hırstan kan çanağı, ellerimiz kılıçsız, ellerimiz pudralara aşina… Yani biz Yunusu anarken derviş, Hallacı anarken zalim; hasımlarıyla kaz becayişine girişen cebi şişkin, cibilliyeti maskaralara dönmüşüz. İçlerimiz darmadağın… Ve o darmadağın olmuş içimiz yanındakiyle saf tutarken şıklık mukayesesine girişecek kadar hesaplı: Boy ölçüşüyoruz üstümüzdekilerle "Kim kimden daha şık?"

Nasıl bir GENÇLİK?

  • NaTuraL

Gençlik, hepimizin en çok istediği fakat yeteri kadar değerini bilemediğimiz, elimizden bir su gibi akıp giden önemli bir yaş dilimidir. Her birimiz söze başlarken ya "ah, gençlik, ah" diye hayıflandığımız veya " hele bir büyüyüp gençliğe ayak basayım, o zaman siz beni görürsünüz" diye hasretle beklediğimiz hayatın en önemli bir bölümü.


Genellikle genç insan, vücudundaki bütün uzuvlarını en ideal şekilde (her türlü hareketleri yapabilmek, beyniyle karışık meseleleri çözebilmek, uzun mesafe koşabilmek, en ağır şeyleri kaldırabilmek, uzun süre yorulmadan çalışmak gibi) kullanabilmektedir. Çocukluk ve yaşlılıkta bu hareketlerde dağınıklık ve yorgunluk halleri görülmekte, bu da yapılan hareketin verimliliğini azalmış olmaktadır. Bunlara mukabil gencin hayat tecrübesinin az olması, herkesi kendisi gibi dürüst samimi bilmesi, birçok kereler aldatılması ve ihanete uğraması ile henüz mal ve para hırsına kapılmamış idealist insanlardır.

Gençlik Kimdir?

  • NaTuraL

ALINTI:



Gençlik hülyasına dalanlarla, gençlik elden gidiyor krizine girenlerin çevremizde bol bol bulunduğunu bir materyalist dönemde yaşıyoruz. Delikanlı 18 - 20 yaşındadır, bu yaşın ve yaşa ait heyecanın bütün bir ömür devam edeceğini sanır. Bir uzun emel, bir hülyadır ki tutturmuş gitmektedir. Bir de bakar ki 10-15 sene çok çabuk geçip gitmiştir. Çevresindeki dünkü çocuklar her gün biraz daha büyümekte, serpilmektedirler. Kendine hitap ederlerken önceleri ağabey, bir müddet sonra da amca demeye başlamışlardır. Bazı çocukların otobüs ve yeraltı trenlerinde kalkıp kendilerine yer verdiklerini görürüler. Hatta bazı küçük çocuklar dede bile demektedirler. Bu hitap şekilleri ve hareketler ister istemez bizim gencimizde bir takım duyguların yerleşmesine sebep olmaktadır. Yaşlanmakta olduğunu kabul etmeye mecbur olduğunu görmektedir. Gençlikten ayrılmak ve yaşlılığa yelken açmak bir takım adamlarda, tarifi imkânsız depresyonlar oluşturmaktadır. Tutan elin tutmaz, gören gözün görmez olacağı, küçük dağları ben yarattım dercesine dik tuttuğu başın, beliyle birlikte eğileceğini, ayakların artık vücudunu taşıyamaz olacağı düşünceleri bizim yaşlı delikanlıyı ölmeden önce öldürmektedir. Bu olumsuzluklardan kurtulabilmek için yaşına yakışmayan hareketler içerisine girer. Gereksin gerekmesin her gün sinekkaydı tıraşını olur. Kendinden küçüklerle oturup kalkar. Şakalar yapar, şakalaşır.

Allah´sız teklif

  • NaTuraL

Önce mafya dizilerini gördü bu vatandaş. Yeraltı dünyasını tanıyıp ayak uydurmaya çalıştı. Sonra Aliye geldi. Aldatma ve ayrılık örgüsüyle çocukların durumu konuşulmaya başlandı. Şimdi ise son günlerin en gözde dizisi Binbir Gece ile ahlaksız teklifi tartışır olduk. Yarın başka bir dizi çıkacak ve arkasından laf kalabalıkları yine havada uçuşacak.
Bu yapımcılar Türkiyeye ne konuşturacaklarını gayet iyi biliyor doğrusu. Onlar aldıkları reytinglerle ceplerini doldururken milletin sosyal yapısı bozulmuş çok mu? Meğer ne meraklıymışız bu tür dizilere.

Ceyar artık bizden biri

  • NaTuraL

Hayat ne kadar da hızlı değişmekte veya değiştirilmekte. Bu başkalaşım öyle derin ve sessizden yaşanıvermektedir ki, hayatı arada bir geçmişle kıyaslayanların dışında kimselerin dikkatini çekmez.
İki günü birbirine eşit olan ziyandadır, prensibine inananlar için dönüşüm bir gerekliliktir. Daha doğru ifadeyle bilgi ve birikimin ışığında yaşanan terakki. Tabii bunun hayatın her alanında yaşam bulması gerekmektedir.
Tüm bunları yaşarken hayata ve değerlere ilişkin sorgulamanın realist bir şekilde yapılması gerekmektedir. Küreselleşen -ya da öyle iddia edilen- bir dünyada bize çeşitli yollardan gelen düşünceler, yaşam biçimleri derin bir sorgulama ve yargılama mekanizmasının süzgecinden geçmek zorunda. İnanç olarak, kültür olarak, yaşanan coğrafya olarak aradaki farklılıkların toplumların düşünüş ve yaşayış biçimlerini belirlediği unutulmamalıdır.

Gelin - Kaynana ilişkileri

  • NaTuraL

İnsan hayatının en önemli olaylarından biri olan evlilik, yaşamın en verimli çağında zenginleşmesine veya çoraklaşmasına yön veren bir dönüm noktasıdır.
Elbetteki huzur ve saadet dolu bir aile yuvasında en büyük rol kadına düşmektedir. Kadın aile hayatını cennetin küçük bir numunesi haline getirebilir. Bediüzzamanın şu veciz tespiti bu görüşü destekler niteliktedir. "Her insanın küçük dünyası, belki küçük bir Cenneti kendi hanesidir."
Evlenmiş olan bir çift artık toplumun bağımsız birimidir. Evlilik sadece karı-koca arasında olmaz. Günümüzde, kayınvalide, görümce, kayın vs. evlilikte mutluluğun oluşmasındaki vazgeçilmez unsurlardır. Genç çift, aile dışındaki kişilerin, ailenin mutluluğunu olumsuz yönde etkilenmesine ve aile bağımsızlığını korumaya özen göstermelidir. Gelelim günümüzde yaşanan gelin-kayınvalide ilişkilerinde yaşanan sorunlar ve çözüm yollarına...

İnternette dolandırıcılık arttı!

  • NaTuraL

Teknolojinin en büyük nimetlerinden biri olan internetin kullanım alanları o kadar geniş ki, akşam yemeğimizi bile internetten sipariş verip, ödemesini de internet üzerinden gerçekleştirebiliyoruz. Bankacılık işlemleri de kolaylıkla internet üzerinden yapılabiliyor. Bankacılık işlemlerini internet üzerinden yapmak hem kullanıcı hem de banka açısından çok büyük bir zaman tasarrufu sağlıyor. Bundan dolayı bankalar müşterilerini "İnteraktif Bankacılık" dedikleri sisteme yönlendiriyor. Yönlendiriyor yönlendirmeye de bu "İnteraktif Bankacılık" sistemleri sanal hırsızların odak noktası oluveriyor.

Gençler İçin Internet Kullanım Önerileri

  • NaTuraL

1
Internette sohbet ederken, mesaj gönderirken ya da mektuplaşırken kişisel bilgilerinizi asla vermeyin (adınız, soyadınız, adresiniz, telefon numaranız gibi).

2
Internette kullandığınız adınızı ya da parolanızı başkalarına söylemeyin.

3
Bir etkinliğe ya da oyuna katılabilmeniz için sitenin çok fazla kişisel bilgiye ihtiyacı yoktur. Bu nedenle gereğinden fazla bilgi vermeyin, gerekirse siteyi terkedin.

4
Bazı insanların Internet ortamında kendilerini olduklarından farklı tanıtabileceklerini unutmayın.

5
Internet aracılığıyla alış veriş yaparken, sitenin güvenli olup olmadığını kontrol edin.

ÇOCUĞUMU "CHAT" BAŞINDAN KALDIRAMIYORUM

  • NaTuraL

Bilgisayarların yaygınlaşması, bilgisayar oyunlarının çoğalması çocukları bilgisayar başına çekmeye çoktan başlamıştı. Son zamanlarda ise, Internetin günlük yaşama girmesi sanal ortamda iletişim olanaklarının artması hepimizi ve çoğunlukla da çocukları bilgisayar başına adeta bağladı. Milyonlarca lira ödenerek alınan bilgisayarların yalnızca chat (sohbet), oyun, surf (Internette gezinti) amacıyla kullanılması ise anne babaları endişelendirmeye başladı. "Çocuğum eve gelir gelmez bilgisayar başına oturuyor, yemek yemeyi bile unutuyor ya da yemeğini bilgisayar başında yiyor. Kiminle konuşuyor, ne oynuyor... gibi sorular uzayıp gidiyor." Bu durum ise anne babaları endişelendirebiliyor.

“Chat”ışma

  • NaTuraL

Bugün internetin chat odaları bir kısım insanlarımızın yaşantılarında tüm dünyada olduğu gibi oldukça önemli bir yer edindi. Sohbet etmenin Türkçe karşılığı olarak kullanılmaya başlanan chat’leşme yakın zamanda hastanelerin psikiyatri kliniklerinde özel birimler kurulmasını sağlayacak gibi gözüküyor. Bugün Türkiye’de yüzbinlerce kişi vaktinin büyük bölümünü bilgisayar başında chat yaparak geçiriyor. Sayıları gitgide artan internet kafelere gidip baktığınızda her on kişiden beşinin bir chat odasında moda deyimle “geyik” yaptığını görürsünüz.

Aşkın Etiği

  • NaTuraL

Aşk'ın insan hayatında yeri çok önemlidir. Yapısının incelenmesi gerekmektedir. Aşk'ın tanımlamak için kaynak bol ve değişken bakış açılarına sahiptir. Ama yine de bu kavramı açıklamak ve bir tanıma tamı tamına oturtmak zordur. Bu kavram merkeze alınarak, insanlar üzerinde bir siyasal güç oluşturmak kolaydır. Üzerinde çokça oynanan kavramlardan biride budur. Neden bu kavram bunca önemseniyor ve üzerinde kafa yoruluyor? Çünkü duyguyu merkeze almaktadır. Direk kişilik üzerinde bir yaşam oluşturmaktadır. Toplumsal bir ahlakın mevcudiyetini inşa etmede görevlidir. Bu bir medeniyetin yeni baştan okunmasını sağlamaktadır. Onun içindir ki, bu kadar işlenmiş ve üzerinde düşünülmüştür.

Sanal Eş Arama Umutları

  • NaTuraL

Baş döndürücü teknolojik gelişmelerle birlikte insan ilişkilerinde de büyük değişiklikler olmaya başladı. Eskiden insan insana bire bir ilişkiler vardı. Şimdi ise bu ilişkilerin yerini, internet ortamındaki sanal ilişkiler almaya başladı.
Kitle iletişimin ve bilgisayarın insana kazandırdığı sayısız imkanların yanı sıra, teknoloji bir çok değerleri de alıp götürüyor. İnsanı sosyal hayatından, çevresinden, arkadaşından ve ailesinden koparıyor. En önemlisi, kişilik karakterinde yaptığı tahribattan dolayı da insanı yalnızlığa sürüklüyor.

Bekaret, kız kaçırma, intihar internet aşkları

  • NaTuraL

İnternet aşkları Artık elektronik çağını bütün haşmetiyle yaşıyoruz. Kimi iletişim araçlarının hayatımızın her safhasında, dozunda ve doğru bir şekilde kullanılması mutlaka faydalıdır. Ama bu araçların dünyamıza girmesi, haddini aşan bir seviyede olursa, kimi sorunlarla karşılaşmanız da kaçınılmazdır.




Kimi gençler iletişim araçlarını aşkın içine öylesine soktular ki, neredeyse "elektronik aşk"lardan bahsedebileceğiz. Sanal dünya olan internetteki plâtonik aşklardan cep mesajlarına, emaillerden yoğun telefon trafiğine kadar iletişim aşkımızın hizmetinde. Ama durun bir dakika. Kim kimin hizmetinde ya da kim kimi etkisi altına almış? İnternetteki kimi pornografi siteleri insanları aşktan uzaklaştırıyor ve cinselliğin hem de en bayağısının esiri hâline getiriyor. Aşktaki yücelik yerine aşağı duygular harekete geçiyor. internette hedefsiz, öylesine yapılan dolaşmalarda veya kimi arkadaş sitelerinde garip tesadüfler yaşanıyor. Rastgele tanışmalar, öylesine kurulan arkadaşlar aşka dönüşüyor.