4 Kasim 2006 tarihli konular

Soru-Sorun (Temizlik- Taharet- Abdest- Namaz) Ikinci kez ?

  • nepkoc

Site yetkililerine ve Siteyi takip eden herkese hayirli gunler diliyorum. Ben bu siteyi insanlarin yararlanmasi icin hazirlanmis oldugunu dusunuyorum. Kendi hayatlarinda soramadiklari,ogrenemedikleri, belki binlerce insan icin onemsiz, ama O insan icin onemli olan sorularin sorulabilecegi, ogrenilebilecegi bir yer olarak dusunuyorum. Umarim yanilmiyorumdur. Asagida tekrar soracagim soruyu tam 11 gun once yazmistim. Siteyi takip edenlerin ilgilenmemesini, yorum yapmamasini, hatta cok absurd bulabileceklerini kabul edebiliyorum. Ama siteyle ilgili kisilerin sessiz kalmalarini, bu kadar ilgisiz davranmalarini anlamiyorum. Cok mu sacma ?, cok mu onemsiz ?, Sizin icin bu siteyi takip ettigi belli olan bir kisinin sizden yardim istemesine bu sekilde sirt donmus olmanizi anlamiyorum. Ve yazdigim benim icin onemli bu problemlerin ozellikle yurtdisinda yasayan bircok erkek icin gecerli olduguna inaniyorum. Eger yine sessiz kalacaksaniz, diyecek birseyim yok. Bir daha soru sormayacagimdan emin olabilirsiniz. Saygilar..

Kocaya internette aşk tuzağı

  • Hüseyin Hare

Sürekli chat yapan eşine tuzak kuran Gülsüm A. kendisini başka bir kadın olarak tanıtıp yazışmaya başladı. Bir süre sonra buluşmaya giden Ömer A., karşısında eşini görünce şoke oldu. Evde tartıştığı eşini bıçakla yaralayan kıskanç kadın, üzerine de sıcak su dökerek haşladı.

TEKİRDAĞ’ın Çorlu İlçesi’nde oturan 3 çocuk annesi 36 yaşındaki Gülsüm A., bir fabrikada elektrik teknisyeni olarak çalışan 42 yaşındaki eşi Ömer A.’nın, sürekli internetteki sohbet sitelerine girmesi üzerine kendisini aldattığından şüphelendi. Eşinin girdiği sitelerini belirleyip üye olan Gülsüm A., kendisini eşine başka bir kadınmış gibi tanıttı. 1 ay boyunca eşiyle arkadaşlık sitelerinde konuşan ve e- posta gönderen Gülsüm A., Ömer A.’nın telefonla konuşma talebini gırtlak kanseri olduğu ve konuşamadığını söyleyerek reddetti.

Evliliği Yürütmek İçin

  • Hasan Dursun

TÜRKİYE’DE ‘evlilik okulu’ adı altında hizmet veren özel veya resmî bir eğitim kurumu biliyor musunuz? Ben bilmiyorum, en azından duymadım. Bazı üniversite hocalarının özel çabalarıyla ‘ana baba okulu’ adı altında halka açık kurslar düzenlendiğini biliyorum, ancak gençleri evliliğe hazırlayan bir ‘evlilik okulu’ bilmiyorum.

Amerika’da ve Avrupa ülkelerinin çoğunda değişik isimler altında hizmet veren evlilik ve ana baba okulları oldukça yaygın. Evlenmeye niyetli nişanlı veya sözlü gençler önce bir ‘evlilik okulu’nun kurslarına katılıyorlar. Burada evli çiftlere aile olmanın getireceği sorumluluklar, karşı cinsin psikolojisi, ‘ben’ kişiliği ile ‘biz’ kişiliğini ayıran sınırlar, eşler arası uyum, ailede iş bölümü, ortaya çıkan anlaşmazlık problemlerinin çözümü, arkadaş-akraba-komşu ve iş ilişkileri, ev ekonomisi gibi temel konular anlatılıyor. Amerika’da master yaptığım yıllarda sık sık bu okulları ziyaret etme ve derslerine katılma fırsatı bulmuştum.

Aşk Asla Yetmez

  • YineBiGulnihal

BİR İŞİN GEREK şartı aynı zamanda yeter şart olmadığı gibi, parça da bütün değildir. Gelin görün ki, insanoğlu çoğu kez gerek şartı yeter şart zanneder ve çoğunlukla parçayı bütünle özdeşleştirir. Zira, bir iş gerek şart olmaksızın gerçekleşmez ve bir bütün parça tamam olmadan bütün olmaz. Ve bu durum, dikkatlerin kendisi olmadan sonucun gerçekleşmediği 'gerek şart' ile kendisi olmadan bütünün yarım kaldığı 'parça' üzerinde yoğunlaştırır.

Bu yoğunluk--parça-bütün ilişkisi gözden kaçtığı ve gerek şartın yeter şart olmadığı unutulduğu takdirde--sair şartlara ve sair parçalara, hatta işin ve bütünün tamamına dair bir algı körlüğünü getirir. Bu körlük, idraki daraltır. Sonuç parçanın bütünün tamamı imiş gibi muamele görmesi, 'gerek şart'ın ise 'yeter şart' makamına terfi etmesidir.

MÜSLÜMAN ÇOCUĞUNA BAZI DİNİ SUALLER

  • imdat sezer

SUAL - Sen müslüman mısın?

CEVAP - Müslümanım Elhamdülillâh.

SUAL - Müslümanım demenin mânası nedir?

CEVAP - Allâh'ı bir bilmek, Kur'ân-ı Kerîm'i ve Muhammed Aleyhisselâm'ı tasdik etmektir.

SUAL - Ne zamandan beri müslümansın?

CEVAP - „Belâ" dediğimiz zamandan beri müslümanım.

SUAL - „Belâ" zamanı neye derler?

CEVAP - Misâk'a derler. Yâni Cenâb-ı Hakk ruhlarımızı yarattığı vakit bunlara hitaben „Elestü birabbiküm" yâni (Ben sizin rabbiniz değil miyim?) diye sordu. Onlar da „Belâ" (Evet Rabbimizsin) dediler. O zamandan beri müslümanım demektir.

Yalan da olsa

  • celin

Sokak ortasýnda bir kadýn var baðýrýyor
Kendini arýyor kendini soruyor baðýrýyor
Sesi kulaklarýmda bir kurþun gibi patlýyor
Yalanda olsa haklýlar diyoruz ama buda yetmiyor

Gece yarýsý vardiyada iþciler tedirgin üþümekte
Iþten deðil güçten deðil içten üþümekte
Zaman geçmekte zaman gecikmekte zaman üþümekte
Yalanda olsa birleþiyorlar ama buda yetmiyor

Gece yarýsý bir müzisyen evine yine geç dönüyor
Taksi parasý bile yok cebinde ama evine dönüyor
Iki damla yaþ geliyor gözlerinden cigarasý sönüyor
Yalanda olsa zenginiz bu bize yetmiyor

Yalnýzým yalnýzlýðým beni dinlemekte
Yalanda olsa ne varki bu þarkýyý söylemekte
Yalanda olsa içimden bir bulut akýp gidiyor
Yalanda olsa mutluyum ya bu bana yetiyor


Ahmet Kaya